Print Friendly, PDF & Email

Een dagje of een week zonder vlees hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Wij delen daarom ook graag 5 simpele basisrecepten uit de Airfryer XXL met groenten in de hoofdrol om jouw week zonder vlees te overleven! Op een rijtje: frittata met aardappel, courgettebootjes, salade van gegrilde groenten, een hartig taartje en een goed gevulde groentenloempia.

Frittata met aardappel

Ingrediënten
voor 4 personen
2 grote aardappels, in kleine blokjes
1 ui, in dunne plakjes
5 eieren
125 ml kruidenbouillon
zonnebloemolie
zout en peper

Extra nodig: kleine ovenschaal (wij gebruikten de Philips Bakmeester Set)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de Philips Airfryer XXL voor op 180°C.
  2. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en voeg hier de aardappels aan toe. Voeg een eetlepel water toe aan de pan en laat de aardappelen 7 minuten stomen met de deksel op de pan.
  3. Voeg de ui toe, breng op smaak met zout en peper en doe de deksel op de pan. Laat het geheel nog 10 minuten stoven op laag vuur. Schud de aardappelen af en toe door elkaar zodat ze niet te veel kleur krijgen. Haal de deksel van de pan en laat de aardappelen afkoelen.
  4. Voeg de eieren en de groentebouillon toe aan een keukenmachine en blend het geheel tot een schuimende massa.
  5. Vet een kleine ovenschaal in (die in de Airfryer past) en verdeel er het aardappel-uienmengsel over. Schenk hier het schuimende eimengsel overheen.
  6. Bak de frittata 12 minuten in de Airfryer tot deze goudbruin en gaar is. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de frittata aansnijdt.

Courgettebootjes (vegan)

Ingrediënten
voor 4 personen
4 courgettes
1 paprika, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
50 g spinazie, fijngesneden
100 g tofu
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 el oregano
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de Philips Airfryer XXL voor op 180°C.
  2. Pers het blok tofu 15 minuten fijn in de gootsteen onder een zware pan. Door dit te doen verwijder je het meeste vocht. Snijd daarna de tofu in blokjes en verkruimel met de hand.
  3. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en fruit hierin de ui tot deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook en de paprika toe en roerbak ongeveer 3 minuten. Verplaats dit mengsel naar een kom en laat afkoelen.
  4. Snijd de courgette in de lengte doormidden en verwijder de uiteindes. Zet een pan met kokend water op het vuur en kook de courgettes 5 minuten. Haal de courgettes uit het water en laat ze afkoelen. Hol vervolgens het vruchtvlees uit met behulp van een lepel. Snijd het vruchtvlees grof en verplaats het naar de kom met de rest van de ingrediënten.
  5. Voeg de spinazie, scrambled tofu en oregano toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Vul de courgettes met de vulling en verdeel de bootjes in de Airfryer. Bak de courgettebootjes 10 minuten de voorverwarmde Airfryer.

Salade van gegrilde groenten

Ingrediënten
voor 4 personen
3 paprika’s, zaadlijsten verwijderd en in plakken
1 aubergine, in plakken
1 courgette, in plakken
1 bol burrata of mozzarella
200 g rucola
150 g basilicum
50 g walnoten
50 g Parmezaanse kaas
25 ml witte wijnazijn
60 ml extra vierge olijfolie
½ citroen, het sap
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de Philips Airfryer XXL voor op 200°C.
  2. Verdeel de paprika, aubergine en courgette over het mandje van de Airfryer. Rooster de groenten 15 minuten in de voorverwarmde Airfryer. Schud de groenten halverwege de kooktijd een keer om. Haal wanneer de kooktijd om is de groenten uit de Airfryer.
  3. Hak voor de pesto de walnoten samen met de Parmezaanse kaas grof in de keukenmachine. Voeg hier de rucola en basilicum aan toe en maal fijn. Voeg de witte wijnazijn, het citroensap en de extra vierge olijfolie aan toe en blend tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de gegrilde groenten over de borden en verdeel de burrata in vieren. Scheur de burrata in stukken en garneer met de pesto.

Plaattaart met bladerdeegbodem

Ingrediënten
voor 4 personen
4 plakjes bladerdeeg
1 broccoli
100 g kastanjechampignons
100 g cherrytomaatjes
200 g feta
2 el amandelschaafsel
1 tl oregano
zonnebloemolie
zout en peper

Extra nodig: een vel bakpapier

Bereidingswijze

  1. Verwarm de Philips Airfryer XXL voor op 170°C.
  2. Snijd de groene steel van de broccoli, schil deze en snijd in dunne plakjes. Snijd ook de roosjes in dunne plakjes. Snijd de champignons in plakjes en halveer de cherrytomaatjes. Verkruimel de fetakaas en zet deze apart. Vouw een bakpapiertje in vieren en leg deze op het aanrecht.
  3. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Leg de plakjes in een vierkant terwijl de randen iets overlappen. Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar en verplaats naar het stukje bakpapier. Rol vervolgens de buitenste randen om naar binnen zodat je een hoge rand hebt. Bestrijk de buitenste rand met zonnebloemolie.
  4. Tijd om het bladerdeeg te vullen. Verdeel de broccoli, champignons en cherrytomaatjes (met de snijkant naar boven) over de bladerdeegbodem. Verdeel de oregano over de taart en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de feta over het taartje en bak de plaattaart 15 minuten in de voorverwarmde Airfryer.
  5. Verhit ondertussen een koekenpan op het vuur (zonder olie) en bak hierin het amandelschaafsel tot deze aan alle kanten goudbruin kleurt. Schep het amandelschaafsel uit de pan en laat afkoelen op een stukje keukenpapier.
  6. Haal de hartige taart uit de Airfryer en laat deze 5 minuten afkoelen. Garneer met amandelschaafsel en snijd de hartige taart in stukken.

Goed gevulde groentenloempia (vegan)

Ingrediënten
voor 4 personen
8 vellen filodeeg
1 winterpeen, geschild en in dunne reepjes
1 prei, gehalveerd en in dunne plakjes
1 paprika, zaadlijsten verwijderd en in plakjes
50 g taugé
50 g witte kool, fijngesneden
50 g doperwten
4 cm gember, geschild en geraspt
2 el sojasaus
zonnebloemolie
peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de Philips Airfryer XXL voor op 170°C.
  2. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan of wokpan en voeg de winterpeen, prei, paprika en witte kool toe. Bak het geheel op middelhoog vuur en schud de groenten af en toe door elkaar.
  3. Voeg, wanneer de groenten gaar lijken, de taugé, de doperwten, gember en sojasaus toe. Roer alles goed door elkaar, breng op smaak met zout en peper en laat de groenten nog 2 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat de groenten afkoelen.
  4. Leg de vellen filodeeg op het aanrecht aan laat deze ontdooien. Plak twee vellen over elkaar en herhaal dit met alle vellen filodeeg (hierdoor wordt de loempia steviger). Verdeel de groenten over het midden van de filodeegvellen, als een baan in het midden. Laat ruimte over aan de uiteinden om straks de loempia’s dicht te vouwen.
  5. Vouw de zijkanten van de loempia’s naar binnen en rol de loempia’s vervolgens één voor één op. Plak de loempia’s dicht en bestrijk de loempia’s met een klein beetje zonnebloemolie. Zo krijgen ze straks een mooi bruin en krokant laagje.
  6. Bak de loempia’s 12 minuten in de voorverwarmde Airfryer.

Smakelijk!

Heb jij een van deze recepten gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie op Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Jouw week zonder vlees met behulp van de Airfryer
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)