Print Friendly, PDF & Email

PFAS: wat is het, waarom wil je het vermijden en wat is het alternatief? In dit artikel lees je alles over PFAS en het verschil tussen de antiaanbaklaag van PFAS-vrije en traditionele pannen. Want waarom zou je als bewuste consument eigenlijk moeten kiezen voor een PFAS-vrije pan? Het team van GreenPan vertelt je er alles over!

P…wat?
De roep om het gebruik van PFAS in consumentenproducten terug te dringen, klinkt steeds luider. Zowel in de media, wetenschap als politiek is momenteel veel aandacht voor de gevolgen van PFAS voor de gezondheid en het milieu. De Europese Unie wil PFAS vanaf 2030 volledig verbieden en ook president-elect Joe Biden wil het gebruik van PFAS in de Verenigde Staten tegengaan. Maar wat is PFAS precies en waarom zouden we moeten uitzien naar PFAS-vrije alternatieven, bijvoorbeeld in onze keuken?

Elke Nederlander heeft PFAS in het bloed  
PFAS is een verzamelnaam voor een groep eeuwigdurende chemicaliën, die onder andere tijdens de productie van traditionele antiaanbakpannen terechtkomen in de lucht, de grond, het drinkwater en in onze voedselketen. Als gevolg daarvan heeft inmiddels elke Nederlander PFAS in zijn bloed.

Een PFAS-vrij en duurzaam alternatief
Elke traditionele pan die wordt gemaakt en gekocht draagt ​​bij aan de verspreiding van deze schadelijke stoffen in ons milieu. Reden voor twee Vlaamse jeugdvrienden, Wim de Veirman en Jan Helskens, om al in 2007 een PFAS-vrij, gezond alternatief te ontwikkelen: GreenPan. De pannen van GreenPan bieden dankzij hun keramische antiaanbaklaag alle voordelen van een traditionele antiaanbakpan, maar zonder de schadelijke stoffen. Kortom: een PFAS-vrij en duurzaam alternatief.

Top innovatie: Thermolon
Het geheim van GreenPan? De Thermolon-coating: een keramische antiaanbaklaag, gemaakt op basis van een afgeleide van zand en volledig PFAS-vrij. Thermolon heeft dezelfde eigenschappen als de traditionele antiaanbaklaag, maar is ook nog eens bestendig tegen hoge temperaturen tot 450 graden. Dat is bij andere pannen niet altijd het geval, waardoor boven de 260 graden schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Thermolon is daarnaast een goede warmtegeleider, waardoor er ook op relatief laag vuur mee gekookt kan worden. Dat bespaart energie. Bij de productie van deze keramische antiaanbaklaag komt daarnaast 60 procent minder CO2 vrij, vergeleken met de productie van andere traditionele antiaanbaklagen.

Prachtpannen
Kiezen voor PFAS-vrije pannen betekent niet dat je inlevert op design, kwaliteit of gebruiksgemak. Zo zijn de collecties van GreenPan slim ontworpen en geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie. GreenPan werkt met duurzame, kwalitatieve materialen die lang meegaan en onderscheidt zich door zijn mooie design, waardoor gezond koken nog leuker wordt. Bakken & braden, wokken & grillen, stoven of koken: GreenPan heeft pannen voor elke maaltijd en elk vuur. En heel handig: er is een heuse Pannenwijzer die je helpt bij de keuze van de juiste, PFAS-vrije pan.

10% KORTING OP PFAS-VRIJE PANNEN VAN GREENPAN
Ook toe aan een nieuwe pannenset? Let er dan wel even op dat je PFAS-vrije pannen koopt, dat is wel zo duurzaam! Zet de pannen snel op je verlanglijstje, of doe deze cadeau aan jezelf voor een gezonde start in 2021. Wij hebben leuk nieuws, wij mogen namelijk een kortingscode weggeven! Met de code PFAS10 krijg je tijdelijk 10% korting op je volgende GreenPan aankoop. Veel kookplezier!

Heb jij al PFAS-vrije pannen? Hoe sta jij hier tegenover? Laat het ons weten via een berichtje op het blog of op Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

 

Summary
Waarom moet je kiezen voor een PFAS-vrije pan?
Article Name
Waarom moet je kiezen voor een PFAS-vrije pan?
Description
PFAS, wat is het, waarom wil je het vermijden en wat is het alternatief? In dit artikel lees je alles over PFAS-vrije pannen!
Author