...

Fairtrade thee van blad en knop tot kopje + PROEF!

door | 27 jun 2017 | Adv, In mijn keuken, Producten, Thee

Print Friendly, PDF & Email

We zijn steeds meer bezig met ons eten. Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Maar weet jij dit ook van je dagelijkse kopje thee? Thee maken is een handmatig en bijzonder secuur proces. Niet iets waar je bij stil staat als je smorgens je kopje thee drinkt. In dit artikel leggen we precies uit hoe de thee van Fair Trade Original gemaakt wordt, van blad en knop tot kopje. En je kan de zeven nieuwe biologische en fairtrade theeën proeven!

Het begin van de theetraditie
Thee is al vele eeuwen een bijzonder en buitengewoon veel gedronken drank. Van oorsprong komt de thee uit China. Volgens de oudst bekende legende ontdekte Shennung 5000 jaar voor Christus thee in het bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna dit een aangename geur ging verspreiden en het Shennung verleidde om deze drank te drinken. Dit bleek een groot succes en was het begin van een rijke theecultuur.

Het plukken van de thee
Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat. Zo komt de thee van Fair Trade Original grotendeels uit Sri Lanka. De theevelden liggen op een berghelling. Hierbij geldt dat hoe hoger het theeveld ligt, des te beter de kwaliteit van de thee zal zijn. Zo wordt er geplukt op 1680 meter hoogte en bevindt de fabriek zich op 1530 meter hoogte. De smaak en geur van de thee worden namelijk medebepaald door het zuurstofgehalte in de lucht, vandaar dat de hoogte zo’n belangrijke rol speelt. Als de theeplant vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Dagelijks wordt er zo’n 15 tot 30 kilo theeblaadjes geplukt, afhankelijk van het seizoen en de kwaliteit van de bladeren. Het oogsten gebeurt bij Fair Trade Original volledig met de hand. Op deze manier kunnen met zorg de bovenste 2 blaadjes en de bladknop worden geplukt. ‘Two leaves and a bud’, dit is goed voor thee van mooie kwaliteit. Benieuwd naar de theeplukkers van Fair Trade Original? Vorige week schreven we dit artikel over deze inspirerende dames.

Alle theeplukkers en verwerkers van Fair Trade Original werken volgens fairtrade maatstaven en ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Deze extra fairtrade opbrengst besteden ze aan dingen die ze zelf belangrijk vinden.

Het verwerken van de thee 
Na de oogst moet de thee verwerkt worden. Afhankelijk van het type thee gebeurd dit op verschillende manieren:

  1. Witte thee wordt uitsluitend gemaakt van de jonge knoppen van de theeplant en is daardoor extra kostbaar. De knoppen worden eerst gestoomd om oxidatie te voorkomen, waarna ze in het zonlicht worden gedroogd en klaar zijn voor gebruik.
  2. Groene thee wordt na de oogst eerst gedroogd met hete lucht. Dan worden de bladeren geschroeid of gestoomd om te voorkomen dat ze voor het rollen en drogen al gaan oxideren. Hierna wordt de thee handmatig gerold en gedroogd, waarna de groene thee klaar is voor gebruik.
  3. Zwarte thee wordt na de oogst ook eerst gedroogd met hete lucht. Daarna worden de theebladeren gekneusd, gerold en geoxideerd. Dit oxideren gebeurt onder gecontroleerde temperatuur en vochtigheid, want de graad van oxidatie bepaalt de kwaliteit van de thee. Vervolgens worden de bladeren gedroogd om het oxidatieproces te stoppen en is de thee klaar voor gebruik.

Het beoordelen van de thee
Op de theefabriek wordt de thee regelmatig getest door een speciale meesterproever. ‘Tea cupping’ heet dit. Het gaat volgens heel precieze strenge regels. De theeproever beoordeelt eerst de kwaliteit van de droge thee. Als het uiterlijk, en de kleur zijn bepaald, gaat zijn neus aan het werk. Grasachtig, rokerig, zoet of kruidig naar specerijen? Daarna pas gaat er kokend water bij de thee. Nu beoordeelt hij zowel de geur en de kleur van de versgezette thee, als het aftreksel. Het laatste onderdeel is het proeven van de thee zelf. De theeproever drinkt de thee niet uit het kopje, maar gebruikt een zilveren lepel om de thee te proeven. Hij gebruikt het hele smaakpalet in zijn mond en af en toe zuigt hij extra lucht naar binnen. Blijft de theesmaak hangen of vervliegt hij? Welke smaken overheersen? Hoe levendig is de thee? Het thuisbrengen van al die subtiele smaken en aroma’s, en het beoordelen van de thee gebeurt door de meesterproever zodat wij verzekerd zijn van een heerlijk kopje waar iedereen blij van wordt.

Een kopje thee waar iedereen blij van wordt
Alle theeplukkers en verwerkers van Fair Trade Original werken volgens fairtrade maatstaven en ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Deze extra fairtrade opbrengst besteden ze aan dingen die ze zelf belangrijk vinden: schoolboeken, een medische keuring, zuinigere ledlampen, een gasfornuis of voor het het gezin. Zo worden we allemaal blij van dat kopje thee!

WIL JIJ DE 7 NIEUWE THEESMAKEN PROEVEN?
Vorige maand lanceerde Fair Trade Original zeven nieuwe theeën, handgeplukt en verwerkt volgens bovenstaand zorgvuldige proces. De nieuwe theesmaken van Fair Trade Original hebben een mooie pure basis van biologische groene thee, zwarte thee, rooibos, kamille of munt, met een extra twist van braambes, rozenblaadjes, vanille, zoethout, granaatappel of mango. Allemaal te koop bij JUMBO, Marqt, Wereldwinkels en WAAR Winkels.Ben jij benieuwd naar deze smaken en wil je ze graag proeven? Deel dan jouw favoriete theemoment op Nice Cup of Tea en maak kans op een gratis een proefenvelop met alle 7 smaken! Laat me weten wat jouw favoriet is met #nicecupoftea

Summary
Isabel Boerdam
Article Name
Isabel Boerdam
Description
Thee maken is een handmatig en heel precies proces. Lees hier hoe jouw thee gemaakt wordt, van struik tot kopje!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt