...

Wie plukt jouw thee? + PROEF!

door | 20 jun 2017 | Adv, In mijn keuken, Producten, Thee

Print Friendly, PDF & Email

We zijn steeds meer bezig met ons eten. Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Maar heb jij weleens afgevraagd WIE er achter jouw eten zit? In april ontdekte ik welke Aziatische boerinnen verantwoordelijk zijn voor de heerlijke Thaise kruiden en pepers in de currypasta’s van Fair Trade Original. Nu maak ik kennis met hun theeplukkers in Sri Lanka. Zij plukken de groene en zwarte thee die gebruikt worden voor hun nieuwe biologische theeën in maar liefst zeven smaken. Benieuwd? Je kan ze proeven!

De mensen achter jouw kopje thee
Het team van Fair Trade Original was vorige maand in Sri Lanka op bezoek bij al hun theeplukkers om te praten over het werk, hun wensen en de toekomst. Prachtige pure verhalen van gepassioneerde mensen. Dit zijn de mensen achter jouw kopje thee:

Ontmoet Vettivel: theeplukker
Dit is Vettivel, een van de fairtrade theeplukkers van de Greenfield Tea Estate in Sri Lanka. Zelf zet ze haar thee met veel suiker en melkpoeder, zoals gebruikelijk is in Sri Lanka. Vettivel werkt hier sinds 1984. Met plezier, snelheid en precisie plukt ze dagelijks tussen de 15 en 30 kilo theebladeren. Haar man Govidan werkt vanaf zijn 22ste in de theefabriek waar hij nu supervisor is. Van de vier zonen woont alleen haar jongste nog thuis. Hij volgt met behulp van de extra fairtrade opbrengst een opleiding tot leraar Engels. Daar is Vettivel trots op: “Mijn belangrijkste doel is te zorgen voor goede scholing van onze kinderen, dankzij de fairtrade opbrengst lukt mij dat.”

Ontmoet Pushpamani: theeproever
Dit is Pushpamani, medewerkster in de theefabriek van Greenfield Tea Estate. Hier verwerkt ze de verse theeblaadjes. Ook assisteert Pushpamani meesterproever Devasigayam Roy bij het proeven van de thee. Hoe de theefabriek de extra fairtrade opbrengst besteedt, wordt overlegd met alle medewerkers. Ook Pushpamani beslist hierover mee: “Gezondheid heeft mijn prioriteit. Iedereen krijgt een medische check-up en voorlichting over gezonde voeding en hoe je goed moet tillen. In 2016 kregen alle 150 huishoudens op de Tea Estate energiezuinige ledlampen, dit jaar ontvangen de gezinnen een gasfornuis met gasfles om op te koken.” Benieuwd naar haar Sri Lankese tradities? Lees het op de website van Nice cup of tea!

Ontmoet Karuppaiya: theeplukker
Karuppaiya (47) werkt sinds 1989 voor de Greenfield Tea Estate. Dagelijks plukt ze zo’n 15 tot 30 kilo aan verse theeblaadjes. Om naar werk te gaan beklimt Karuppaiya een steil pad naar de theestruiken. Een half uurtje in adembenemend theelandschap. Voordat Karuppaiya begint te plukken, staat ze even stil. Ze vouwt haar handpalmen voor haar hart, maakt een kusbeweging naar haar handen en brengt ze naar de struik. Zo toont ze respect voor het goede dat de natuur geeft. Bij de vergaderingen over de besteding van de fairtrade opbrengst zet ze zich vooral in voor jongeren die aan de universiteit willen studeren. “We helpen ze met een studiebeurs. We moeten het leven van toekomstige generaties verbeteren. En voor vooruitgang hebben we goed opgeleide kinderen nodig die leraren, artsen, ingenieurs worden.”

Fairtrade & biologische theesmaken
Vorige maand lanceerde Fair Trade Original zeven nieuwe theesmaken. Ze hebben een mooie pure basis van biologische groene thee, zwarte thee, rooibos, kamille of munt, met een extra twist van braambes, rozenblaadjes, vanille, zoethout, granaatappel of mango. Ik deed een proeverij en kon niet kiezen! Lees hier wat ik vond:

  • Groene thee met granaatappel: groene thee kan soms best een beetje scherp zijn, maar de friszoete granaatappel brengt hem hier perfect in balans! Het maakt de groene thee zacht en fris. Een heerlijke combinatie!
  • Braambes thee met een vleugje roos: nog nooit gedronken braambes thee! Dit blijkt een milde zwarte thee te zijn die in combinatie met de lichte roos heerlijk zacht is. Geen zwarte thee met een kick, maar juist rustgevend voor in de avond.
  • Earl green thee met mango: de rokerige earl green in combinatie met de mango doet het goed samen, maar is niet mijn persoonlijke favoriet. Ik ben altijd fan van natuurlijke theesmaken en voor mij is mango dan net even te heftig, hoewel ik de combinatie zeker kanwaarderen. Voor de liefhebbers van iets zoeter!
  • Kamille thee met lavendel en vanille: ik ben dol op pure kamille thee, maar kan deze combinatie met lavendel en vanille ook zeker waarderen. Verrassender en net even anders dan anders. De vanille maakt hem net iets zoeter en toegankelijker, aanrader.
  • Rooibos thee met sinaasappel: dit is zeker een van mijn favorieten! Perfect gemaakt als je het mij vraagt. Een hele mooie rooibos smaak en in combinatie met de sinaasappel net alsof je een partje verse sinaasappel in je thee hebt gedaan. Heel puur van smaak, totaal niet kunstmatig (wat ik soms ervaar bij fruitsmaken). Heerlijk!
  • Munt thee met kaneel en zoethout: dankzij de kaneel en zoethoet gaat het straffe wat een munt thee soms kan hebben er volledig vanaf. Hij wordt milder, toegankelijker en vriendelijker. Ik associeerde hem echt met verwenthee voor na de yoga.
  • Chai thee met vanille en passievrucht: chai thee kan van nature best wel zwaar zijn, daarom wordt hij vaak gedronken met melk. In dit geval zorgen de vanille en passievrucht voor een lichtere, zoetere variant. Voor mij persoonlijk iets te zoet met de passievrucht, maar wel een mooie gebalanceerde chai-combinatie!

WIL JIJ DE 7 NIEUWE THEESMAKEN PROEVEN?
Ben jij benieuwd naar deze smaken en wil je ze graag proeven? Deel dan jouw favoriete theemoment op Nice Cup of Tea en maak kans op een gratis proefenvelop met alle 7 smaken! Wil je niet zo lang wachten? Ze zijn allemaal te koop bij JUMBO, Wereldwinkels en WAAR Winkels. Laat me weten wat jouw favoriet is met #nicecupoftea !

 

Summary
Wie plukt jouw thee? Ontmoet de theeplukkers van Fair Trade Original
Article Name
Wie plukt jouw thee? Ontmoet de theeplukkers van Fair Trade Original
Description
Weet jij wie jouw thee plukt? En hoe die gemaakt wordt? In dit artikel maak je kennis met de theeplukkers van Fair Trade Original en hun verhaal.
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt