Print Friendly, PDF & Email

Wie is er niet dol op de Aziatische keuken? Een Thaise curry of goede noedelsoep maakt mij altijd opslag gelukkig. Daarom was ik dolblij dat ik twee weken geleden een Aziatische kookcursus mocht bijwonen, gegeven door twee echte Thaise boerinnen van Fair Trade Original. Zij deelden hun keukengeheimen en leerden mij de fijne kneepjes van het Aziatische koken. Hun 6 beste tips deel ik vandaag jullie!

Tips van echte Aziatische experts
Ik ken Fair Trade Original als dé expert als het gaat om Aziatische producten. Denk aan currypasta, woksaus en sambal, maar ook echte pandanrijst. Deze producten maken ze natuurlijk niet zelf, dat komt allemaal rechtstreeks uit Azië en wordt geteeld en bereid door hun Aziatische experts: de boerinnen! Om te vieren dat Fair Trade Original nu 5 jaar deze Aziatische producten ontwikkelt, kwamen er begin april twee van hun Thaise boerinnen naar Nederland: Khun Orachan en Khun Orapin, de kruiden-expert en de pittige peperboerin. In een bijzondere kookworkshop mochten we zelf aan de slag én demonstreerden de dames hun eigen keukentrucjes. Zodra ze met hun eigen product aan de slag gingen, waren ze helemaal in hun element. Een plezier om te zien en van te leren! Wil jij meer weten over deze boerinnen en hun recepten bekijken? Dat kan via www.ontmoetonzeboeren.nl.

1. Hoe slacht je een kokosnoot?
Stap 1: hou de kokosnoot stevig vast in de lucht;
Stap 2: sla met de dikke achterkant van een groot mes in het midden op de kokosnoot. Draai de vrucht elke keer een stukje, maar blijf in het midden slaan;
Stap 3: op een gegeven moment moet er een rechte breuk ontstaan en kun je de kokosnoot openen. en het kokoswater eruit laten lopen;
Stap 4: gebruik stevig scherp voorwerp om de binnenkant van de kokosnoot tegenaan te raspen. In Thailand hebben ze hiervoor speciale houten bankjes waar een rasp op gemonteerd is. Schraap op deze manier al het vruchtvlees eruit tot de kokosnoot leeg is. Precies zien hoe dit moet? Kijk dan dit filmpje!
Stap 6: tadaa, nu heb je kokoswater en vruchtvlees. Nu kan je er kokosmelk van maken, kokosrasp of wat je maar wilt! Kokosmelk maken doe je als volgt: begiet het vruchtvlees van de kokosnoot met heet water en laat tot handwarm afkoelen, druk dit vervolgens in porties door een fijne zeef.
TIP: zo weet je of je een verse kokosnoot koopt: de drie ‘ogen  moeten schimmelvrij zijn, en als je schudt en licht geklots hoort, is het een rijpe noot met veel kokoswater. Als je een echt rijpe kokosnoot hebt, zul je bij het raspen geen last hebben van de bruine stukjes van de schil.

2. Hoe maak je snel papaya salade (zonder spirelli)?
Stap 1: schil de papaya met een dunschiller;
Stap 2: hou de papaya stevig vast in de lucht met je hand aan de achterkant;
Stap 3: hak met een lang dun mes met snelle bewegingen in het vruchtvlees van de papaya aan de voorkant, zodat er allemaal lange dunne inkepingen ontstaan;
Stap 4: schraap vervolgens met het mes langs de gehakte zijde van de papaya, dan schraap je er allemaal sliertjes vanaf;
Stap 5: herhaal dit tot de papaya op is of je voldoende papaya-slierten hebt voor je salade.
TIP: kies een groene onrijpe papaya uit, want anders is hij te zacht en te zoet.

3. Hoe gebruik je citroengras (sereh)?
Je kent hem wel, zo’n lange dunne harde groene stengel. Dat is citroengras, ook wel sereh genoemd. Ik heb er ooit weleens een hapje van proberen te nemen, dat was geen succes. Je kan hem op twee verschillende manieren gebruiken:
1. De hele stengel laten meekoken in je soep (ook lekker in je thee!);
2. De onderkant van de stengel (het dikke gedeelte) heel fijn hakken en samen met pepers en kruiden vijzelen voor de currypasta.

4. Hoe zorg je dat je van knoflook niet gaat stinken?
Ik houd best van knoflook, maar vind de smaak – zeker van rauwe knoflook – enorm scherp en word niet blij van het idee dan anderen mij diezelfde avond én de volgende dag nog ruiken. Aan beide valt echter iets te doen met een klein slim trucje!
Stap 1: pel de knoflook teen;
Stap 2: snij hem in de lengte doormidden;
Stap 3: dan zie je als het goed is een klein kerntje zitten, een lichtbruin puntjes in het midden van de knoflook;
Stap 4: haal die er aan beide kanten uit, dan schijn je met een gerust hart meer knoflook te kunnen gebruiken (want minder heftige smaak) en hoef je blijkbaar niet bang te zijn dat je stinkt.
Dit hoorde ik van een gepassioneerde kokkin tijdens de kookworkshop. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ga het zeker eens proberen! Ik ben heel benieuwd…

5. Hoe maak je een goede currypasta?
De smaak van een curry valt of staat bij je currypasta. Fair Trade Original heeft natuurlijk heerlijke kant-en-klare currypasta’s, maar heb je een keer wat extra tijd, dan is het natuurlijk heel leuk om hem zelf te maken! Hoe doe je dat?
Stap 1: gebruik ingrediënten als sereh, kafir lime, verse en gedroogde chilipeper, knoflook en sjalot;
Stap 2: hak het onderste gedeelte van de sereh stengel in dunne ringetjes, schaaf een klein stukje van de Kafir limoen schil (deze smaak is vrij bitter, dus wees voorzichtig) en week de gedroogde chilipepertjes in warm water voor 5 minuten;
Stap 3: doe alle ingrediënten in een vijzel en stamp (niet wrijven!) tot alles fijn is en gemengd; TIP: met een beetje zout erbij wordt het vijzelen makkelijker! Precies zien hoe dit moet? Kijk dan dit filmpje!
Stap 4: voeg gepelde knoflookteentjes en grof gesneden ui toe. Qua hoeveelheid gebruik je dubbel zoveel ui als knoflook;
Stap 5: wil je extra pit? Voeg dan een verse chilipeper toe!

6. Van noedels tot kroepoek in 10 seconden
Wist je dat het mogelijk is om binnen 10 seconden van rijstnoedels een soort van kroepoek te maken? Dit is echt een fascinerend keukentrucje waar je iedereen mee verrast. Makkelijker kan niet!
Stap 1: zet de frituur aan of verhit een flinke hoeveel zonnebloemolie in een wok;
Stap 2: wacht tot de olie heet genoeg is om te frituren;
Stap 3: gooi de rauwe rijstnoedels in de hete olie en aanschouw het spektakel: met veel gesis ontpoppen de noedels zich in een paar seconde tot kroepoek sliertjes! Precies zien hoe dit gaat? Kijk dan dit filmpje!
Stap 4: even laten uitlekken en afkoelen op keukenpapier en smullen maar.
TIP: dip je noedelkroepoek in een zoetzure saus, YUM!

Heb jij nog een Aziatische kooktip voor mij? Of ga je meteen met deze tips aan de slag? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Summary
6 Aziatische kooktips van Thaise boerinnen
Article Name
6 Aziatische kooktips van Thaise boerinnen
Author