Het aspergeseizoen staat weer bijna voor de deur en wij staan te trappelen om het witte goud weer op ons bord terug te vinden. Vandaag delen wij het recept uit het kookboek Asperges van Jessica Lek. Probeer eens dit recept voor een voorjaarssalade met gegrilde asperges, gebakken eidooier en radijs. Een goed begin van het aspergeseizoen!

Ingrediënten
Voor 4 personen
1 kg witte asperges, schoongemaakt
milde olijfolie
200 g gemengd slablad (bijv. veldsla, eikenblad en bietenblad)
4 kakelverse eidooiers
zoutvlokken (optioneel)
1 bosje radijzen, in plakjes (bewaar het loof voor in de salade)

Voor de citrusdressing
sap van 1 sinaasappel
4 el rijst- of appelciderazijn
3 el vloeibare honing
1 el grove mosterd
1⁄2 tl selderijzout
2 el hazelnoot- of walnootolie (van goede kwaliteit)
100 ml druivenpitolie
1 el rasp van een onbespoten sinaasappel
zout
zwarte peper, versgemalen

Bereidingswijze
1. Maak eerst de citrusdressing. Kook het sinaasappelsap in tot je 2 eetlepels over hebt. Klop in een grote kom het ingekookte sap met de azijn, honing, mosterd en het selderijzout.
2. Schenk er in een dun straaltje de noten- en druivenpitolie bij en klop tot een (licht) gebonden dressing. Breng op smaak met 1 eetlepel sinaasappelrasp, zout en peper.
3. Schenk de helft van de dressing over in een mooi kannetje. Laat de rest van de dressing in de kom zitten en zet apart. Kook de asperges kort voor.
4. Verwarm ondertussen de grillpan. Snijd eventueel de dikkere asperges met een mandoline over de lengte doormidden.
5. Dep de asperges droog en bestrijk met een dun laagje milde olijfolie. Gril ze, eventueel in porties, rondom in de grillpan in 3 tot 5 minuten beetgaar.
6. Leg ze in een schaal, schenk er 1 tot 2 eetlepels dressing uit de kom overheen en houd warm onder aluminiumfolie.
7. Voeg de slabladeren, inclusief het loof van de radijzen, toe aan de kom en schep om.
8. Spreid de sla uit over 4 borden of op een grote schaal.
9. Verdeel de gegrilde asperges erover. Laat de eidooiers via je vingers voorzichtig in (espresso)kopjes glijden. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de eidooiers tot de onderkant gestold en de binnenkant nog heel zacht is. Dit duurt 30 seconden, afhankelijk van de grootte van de eidooiers.
10. Schep de gebakken eidooiers op de salade. Bestrooi naar wens met zoutvlokken. Garneer met de plakjes radijs. Schenk er naar wens nog wat extra dressing overheen.

Wat is jouw favoriete gerecht met asperges? Of heb jij dit recept gemaakt? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Asperges
Jessica Lek
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461432094
Prijs: €10,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Asperges: Voorjaarssalade met gegrilde asperges
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!