Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we onze favoriete kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Griekse keuken aan de beurt. Hiervoor deden wij inspiratie op in het kookboek Greek, geschreven door George Calombaris, bekend als jurylid van Masterchef Australia! Wij geven je antwoord op hoe de Griekse eetcultuur in elkaar zit en welke gerechten je eet. Stay tuned, wij gaan ook de lekkerste Griekse recepten uit het boek Greek delen!

Greek
Auteur George Calombaris is een Australiër, maar door zijn Griekse moeder heeft hij de Griekse keuken leren kennen en waarderen. Toen hij de chef-kok werd, ontdekte hij pas echt zijn liefde voor de Griekse keuken. Volgens hem geeft Grieks eten een soort gevoel van trots en erbij horen. “Traditionele recepten vertellen de verhalen van onze voorouders en brengen ons bij elkaar in een sfeer van gulheid en liefde. Ik ben zo dankbaar dat ik opgroeide in een familie waarin we genieten van koken voor onze dierbaren.”

Familie en vrienden
In Griekenland zijn familie en vrienden heel belangrijk en eten speelt daar een grote rol in. De maaltijd is de perfecte gelegenheid om met familie en vrienden door te brengen, goede gesprekken te voeren en een fijne tijd te hebben. Trakteren is ook iets wat Grieken graag doen. Als de rekening komt, is het bijna een strijd om wie mag betalen! De liefde voor familie en vrienden spat ook van het boek Greek af. Georges boek begint met lovende woorden van zijn beste vrienden. In het voorwoord komt zijn familie regelmatig terug en ook bij de recepten staan kleine anekdotes over zijn familie.

Filotimo
Net zoals wij alleen in Nederland het woord “gezelligheid” hebben, bestaat het woord filotimo alleen in het Grieks. Het betekent letterlijk ‘je vriend een eer bewijzen’. Het slaat op het aangeboren gevoel van genegenheid, gulheid en gastvrijheid. Volgens George is dit niet iets wat je kunt aanleren, maar iets wat je moet erven van je familie. Zoals hij van zijn Griekse familie heeft geërfd!

Herkomst
De Griekse keuken heeft invloeden van de Arabische, Turkse en Italiaanse keuken. De pastagerechten (met een Griekse twist) komen uit de Italiaanse keuken en de Arabische invloed van allemaal kleine hapjes (mezze) is ook terug te zien bij Griekse maaltijden. De Turkse invloed is misschien nog wel het meest herkenbaar. In allebei de keukens is baklava een heel populair dessert, net zoals tzatziki een populair bijgerecht is in beide landen!

Typisch Griekse gerechten
Grieks eten is nooit heel sterk of pittig gekruid. De Griekse keuken bevat ontzettend veel vleesgerechten, zoals gyros, souvlaki en moussaka. Moussaka is overigens heel goed vegetarisch te maken door het gehakt te vervangen door extra groenten of een vleesvervanger. Ook zijn er een aantal typische Griekse ingrediënten en gerechten die wel vegetarisch zijn! Denk aan verse olijven, tzatziki, feta kaas en natuurlijk een Griekse salade met de olijven, tomaten, feta en rode ui. Ken je spanakopita al? Dat is een Griekse spinazietaart met feta en filodeeg. Comfort food!

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!

Greek
George Calombaris
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461431479
Prijs: €30,95

 

Summary
De Griekse keuken
Article Name
De Griekse keuken
Description
Wat is de Griekse keuken precies? Wat is belangrijk in de Griekse eetcultuur en wat eet je dan? Wij deden inspiratie op in het kookboek Greek!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!