Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Koreaanse keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het fijne boek Onze Koreaanse Keuken van Jordan Bourke en Rejina Pyo. Maar wat is de Koreaanse keuken precies? Japanse en Chineze gerechten kent namelijk bijna iedereen, maar Koreaans is iets minder standaard. Wij gingen in het boek De Koreaanse Keuken op zoek naar antwoorden!

Koreaanse keuken
Koreaans eten is ontzettend lekker! In Korea kun je overal heerlijk, gezond en goedkoop eten. Van kraampjes op straat tot thuis en van scholen tot ziekenhuizen. Dit schrijven Jordan Bourke & Rejina Pyo, een Ierse chef-kok en zijn Koreaanse vrouw. Hun passie voor Koreaans eten hebben ze samen gebundeld in het boek De Koreaanse Keuken, waarin ze de lekkerste recepten met ons delen. 

Eten in Koreaanse cultuur
Lekker eten zit flink in de Koreaanse cultuur verankerd. Jordan en Jina – zoals liefkozend in het boek staat – noemen dat het zelfs zo is dat eten in de standaard begroeting is verweven. In het Nederlands vraag je “Hoe gaat het?”, maar als je in Korea wilt weten hoe het met iemand gaat, vraag je ‘Bab mogosoyeo?’. Dit betekent “heb je gegeten?” of zelfs letterlijk “heb je rijst gegeten?”. Het idee is namelijk dat het goed met iemand gaat als diegene heeft gegeten!

Koreaans koken
Er zijn talloze verschillende gerechten in de Koraanse keuken, die allemaal uniek zijn. Dit is zo interessant aan de keuken. In Korea wordt veel gebruik gemaakt van ingemaakte en gefermenteerde producten. Deze producten en bijbehorende technieken leiden tot bijzondere smaakcombinaties. Een veelgebruikt voorbeeld van deze producten is kimchi: gefermenteerde kool die je in veel gerechten terugvindt. En terecht, want het is een van mijn lievelingsproducten!

Koken op gevoel
Jordan en Jina proberen in hun boek zo dicht mogelijk bij de authentieke keuken te blijven. En dit is misschien maar goed ook, want ze vertellen dat Koreanen heel fanatiek zijn als het om hun gerechten gaat. Gerechten horen op een bepaalde manier gemaakt en gegeten te worden. En iedereen vindt dat hun manier het beste is, wat wel eens wil leiden tot flinke discussies! Maar hoe die bereiding dan precies is, is moeilijk te zeggen. In Korea koken ze namelijk op gevoel en gebruiken ze een beetje van dit, beetje van dat. De recepten die ze gebruiken worden van generatie op generatie doorgegeven. Zo gaat het koken in Korea vooral op gevoel, geleerd van je familie!

Koreaanse tafel
In de westerse keuken zijn we gewend dat we alle gangen een voor een krijgen. In Korea komen alle gerechten in traditionele restaurants gewoon in een keer op tafel. Het hoofdgerecht wordt geserveerd op een grote schotel in het midden van de tafel. Daaromheen worden er talloze bijgerechten geserveerd en krijg je ook standaard rijst en soep. De gerechten vullen elkaar aan: bij een pittig gerecht krijg je een mildere variant en je krijgt zowel warme als koude gerechtjes.

Gerechten
In de Koreaanse keuken vind je veel rijst en noedels als basis. De gerechten zijn vrij pittig en hier wordt veel Koreaanse sojabonenpasta, chilipasta of chilipoeder voor gebruikt. Veel gebruikte ingrediënten zijn sesamolie, sojasaus, chinese kool, daikon (witte rammenas), ingemaakte radijsjes en komkommers, nashi peer en knapperig zeewier. Binnenkort vind je op De Hippe Vegetarier recepten die jij thuis kunt maken. Stay tuned!

Wat is jouw favoriete Koreaanse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Onze Koreaanse Keuken
Jordan Bourke & Rejina Pyo
€24,99
Karakter Uitgevers
9789045210438

Summary
De Koreaanse keuken
Article Name
De Koreaanse keuken
Description
De Koreaanse keuken is aan bod! Hiervoor gebruiken we Onze Koreaanse Keuken van Jordan Bourke en Rejina Pyo. Lees hier meer over deze smaakvolle keuken!
Author