Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten. Nu is de Peruaanse keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we Peru: hét kookboek van Gastón Acurio.

Dit recept voor zoete aardappel bollen is niet wat je waarschijnlijk op het eerste moment denkt. Dit is namelijk een dessert! De zoete aardappel meng je met onder andere suiker, sinaasappel en kaneel en frituur je vervolgens. Zo krijg je overheerlijke zoete aardappel bollen of blokjes. Niet heel gezond, maar wel heel lekker en een leuke groentevariatie op bijvoorbeeld oliebollen!

Ingrediënten
Voor 10 stuks
500 g chancacasuiker
450 g lichtbruine basterdsuiker
1 kaneelstokje
schil (in repen) en sap van 1 sinaasappel
500 g zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 3 cm
5 1/2 el boter
150 g bloem
4 eieren
5 dl plantaardige olie

Bereidingswijze
1. Doe chancacasuiker, 225 g lichtbruine suiker, het kaneelstokje en de helft van de repen sinaasappelschil in een pan en zet alles onder water. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel zacht koken tot er een siroop ontstaat. Neem de pan van het vuur en zet hem apart.

2. Verwijder het kaneelstokje en de sinaasappelschil. Doe de zoete aardappel, het sinaasappelsap, de resterende sinaasappelschil en 5 dl water in een pan. Voeg 225 g lichtbruine suiker toe en kook de zoeteaardappelblokjes op laag vuur zacht. Giet ze af.

3. Doe de boter en 1,2 dl water in een pan en breng dat aan de kook. Roer de bloem erdoor. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Klop dan een voor een de eieren erdoor. Doe dit beslag in een kom en schep de zoeteaardappelblokjes erdoor (ze moeten rondom bedekt zijn).

4. Verhit de olie in een grote pan tot 180 graden, of tot een blokje brood dat je erin laat vallen in 30 seconden bruin wordt. Frituur de zoeteaardappelblokjes (in porties) in de hete olie goudbruin en krokant. Laat ze goed uitlekken. Sprenkel de siroop erover en serveer ze.

Wat is jouw favoriete Peruaanse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Peru: hét kookboek
Gastón Acurio
Karakter Uitgevers
€19,99

Summary
De Peruaanse keuken: zoete aardappel bollen
Article Name
De Peruaanse keuken: zoete aardappel bollen
Description
Dit recept voor zoete aardappel bollen is niet wat je op het eerste moment denkt. Dit is namelijk een dessert. Een groentevariatie op o.a. een oliebol!
Author