De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Perzische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek De Perzische Keuken van Yasmin Kahn. 

In Iran worden ontzettend veel groentes gevuld. Deze gevulde aubergines worden gemaakt met een traditionele kooktechniek. Snel is het niet, maar wel heel lekker. Doe het nu zelf!

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 grote aubergines
extra vergine olijfolie
zeezout en zwarte peper
35 g puylinzen, gewassen
zonnebloemolie
2 middelgrote uien, heel fijn gehakt
5 tenen knoflook, geperst
80 g paprijst
240 ml groentebouillon van goede kwaliteit
1⁄4 theel. kurkumapoeder
1⁄4 theel. kaneelpoeder
een snuf cayennepeper
150 ml heet water
2 eetl. tomatenpuree
1⁄4 theel. gedroogde munt
1 eetl. gehakte verse peterselie of dille, als garnering

Voor de saus
1 blik van 400 g tomatenblokjes
1 theel. suiker
een snuf kurkumapoeder
een snuf kaneelpoeder
een snuf cayennepeper
1⁄4 theel. zeezout
1⁄4 theel. zwarte peper
100 ml heet water

Bereidingswijze
Verhit de oven tot 220 °C (gasovenstand 7).

Snijd de aubergines inclusief de stelen in de lengte doormidden. Hol de auberginehelften tot 1 centimeter van de rand uit en zet het verwijderde vruchtvlees weg. Besprenkel de auberginehelften rijkelijk met olijfolie en strooi er flink wat zout en peper over. Leg ze op een ondiepe bakplaat met de snijkant omhoog en bak ze 30–40 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Controleer halverwege of ze niet te droog worden en sprenkel er zo nodig wat extra olijfolie over.

Begin intussen aan de vulling. Doe de linzen in een middelgrote pan, giet er water bij tot ze onderstaan en breng het aan de kook. Kook de linzen 12–15 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn. Giet ze af en doe ze in een kom.

Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels zonnebloemolie en smoor de ui 10 minuten op halfhoog vuur met het deksel op de pan. Schep de helft van de ui in een kom. Voeg 4 tenen knoflook toe aan de ui in de pan en bak het geheel 2 minuten. Voeg de rijst, de bouillon, het kurkuma-poeder, en het kaneel- poeder, de cayennepeper, het water, 1⁄2 theelepel zout en 1⁄2 theelepel peper toe. Doe het deksel op de pan en kook de rijst 15 minuten op laag vuur.

Maak intussen de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus met de apart gehouden ui in een pan. Laat de saus afgedekt 15 minuten pruttelen.

Ga verder met de vulling. Hak het auberginevruchtvlees fijn. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een kleine koekenpan en bak het vruchtvlees, met 1⁄4 theelepel zout, 10 minuten. Voeg in de laatste minuut de overgebleven teen knoflook toe. Doe de linzen, de rijst, de tomatenpuree en de munt erbij. Roer goed, proef en breng de vulling op smaak.

Verlaag de oventemperatuur tot 190 °C (gasovenstand 5). Schep de vulling in de auberginehelften en lepel de saus erover en eromheen. Dek de gevulde aubergines af met aluminiumfolie en bak ze ongeveer 1 uur in de oven tot ze helemaal zacht zijn. Controleer halverwege of de saus niet uitdroogt en sprenkel er zo nodig een paar eetlepels water over. Bestrooi de aubergines vlak voor het serveren met de peterselie of dille.

Serveer de aubergines met salade en knapperig brood.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons met jouw creatie op Instagram, Facebook en Twitter. We zijn benieuwd!

De Perzische keuken – recepten en verhalen
Yasmin Kahn
€24,95
Fontaine Uitgevers
Receptfoto’s: © Matt Russell, 2016
9789059566941

 

Summary
De Perzische keuken: Gevulde aubergines
Article Name
De Perzische keuken: Gevulde aubergines
Description
In Iran worden ontzettend veel groentes gevuld. Deze gevulde aubergines worden gemaakt met een traditionele kooktechniek. Snel is het niet, maar wel heel lekker! Wij delen het recept uit De Perzische Keuken met je!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!