Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Perzische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek De Perzische Keuken van Yasmin Kahn. Wat is de Perzische keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!

De Perzische keuken
Het boek De Perzische Keuken is gepubliceerd door Oxfam Novib en Fontaine uitgevers. Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib, vertelt wat de Perzische keuken voor haar betekent. Ze denkt dan aan de keuken van haar moeder in Teheran: de geur van saffraan en rozenwater, de zoete smaken van honing en dadels en het genieten van noten en verse groenten. Hoe lekker klinkt dat! Yasmin Khan heeft het boek De Perzische Keuken geschreven, die de lekkerste recepten uit Iran met ons deelt. Van authentieke recepten tot moderne variaties op klassiekers. Het boek weerspiegelt ook Yasmins voorkeur: er zijn vegetarische en plantaardige recepten in te vinden!

Iran of Perzië
Het is een veelgestelde vraag volgens schrijfster Yasmin: is het nou Iran of Perzië? Perzië was door de oude Grieken ooit gegeven aan Iran en werd daarmee door het Westen ook Perzië genoemd. De inwoners hebben het echter altijd Iran genoemd, omdat dat voor hen verbonden is aan de cultuur. Toch hebben ze het soms met mensen buiten Iran liever over Perzië, omdat Iran vaak wordt gekoppeld aan politieke ontwikkelingen en niet aan de mooie kunst of het lekkere eten. Iran en Perzië kunnen dus allebei worden gebruikt – en dat doet Yasmin dan ook.

Milde gerechten
De Perzische keuken is qua smaak heel subtiel. In plaats van pittige pepers, bevat het juist veel milde smaakmakers, zoals oranjebloesem, saffraan en gedroogde limoen. Deze ingrediënten vind je in veel gerechten. De belangrijkste gerechten in Iran zijn stoofschotels en rijstgerechten met veel groenten, noten, vruchten en kruiden. Kenmerkend voor de Iraanse gerechten is dat ze vaak zure en zoete ingrediënten bevatten die goed in balans zijn.

Fruit
Het klimaat in Iran is erg gevarieerd, waardoor de grond heel vruchtbaar is. Het zijn de perfecte omstandigheden voor de nationale vrucht granaatappel om te groeien. De granaatappel is zelfs een belangrijk deel van de mythologie en speelt een rol in veel kunst en gedichten! Maar ook andere vruchten als perziken, abrikozen, meloenen, vijgen, kersen, druiven en kiwi’s groeien er volop. De inwoners van Iran zijn gek op fruit. Ze eten het over de hele dag verspreid. Het is daar ook de gewoonte dat als iemand bij jou thuis komt, je diegene een fruitschaal aanbiedt. Het is zelfs beledigend als je er als gast dan niet minstens drie stuks eet.

Koken met fruit
Er wordt niet alleen los fruit gegeten, maar het is ook kenmerkend voor de Iraanse keuken om fruit in de hartige gerechten te verwerken. Vruchten zoals granaatappels, pruimen, kersen en abrikozen worden gezouten en gedroogd. Ook wordt het fruit vaak ingekookt tot vruchtenpasta of melasse (een soort zoete, zure stroop). Dit kan bijvoorbeeld worden toegevoegd aan hartige gerechten, zoals soep en langzaam gegaarde stoofschotels, ook wel khoresht genoemd.

Hoofdgerecht met bijgerechten
In Iran doen ze niet aan voorgerechten, maar krijg je je hoofdgerecht samen met verschillende bijgerechten. Zo serveren ze er altijd yoghurt bij. Dit kan naturel zijn, of gemengd met bijvoorbeeld verschillende kruiden. Daarnaast wordt er vaak ook een frisse salade van groenten en kruiden geserveerd. De lichte en knapperige bijgerechtjes combineren perfect met de warme, aardse gerechten!

Wat is jouw favoriete Perzische gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

De Perzische keuken – recepten en verhalen
Yasmin Kahn
€24,95
Fontaine Uitgevers
Receptfoto’s: © Matt Russell, 2016
9789059566941

Summary
De Perzische keuken
Article Name
De Perzische keuken
Description
Vandaag is de Perzische keuken aan bod! Hiervoor gebruiken we het mooie boek De Perzische Keuken van Yasmin Kahn. Wat is de Perzische keuken precies? In De Perzische Keuken gingen we op zoek naar antwoord!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!