Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Vandaag is de Scandinavische keuken aan bod! Hiervoor gebruikten we Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann. Dikke aanrader!

Scandinavisch Comfort Food
Het boek Scandinavisch Comfort Food is het ultieme kookboek voor heerlijke, simpele gerechten uit de Scandinavische keuken. De auteur Trine Hahnemann is van Deense afkomst en schrijft met liefde over haar recepten. Bij haar draait het om hygge: de Deense versie van gezelligheid. In het boek staan recepten voor uitgebreide familiediners. Met name het hoofdstuk “Mijn liefde voor groente” is ideaal! Hier vind je heerlijke comfortgerechten boordevol groenten. Absoluut een van mijn favoriete kookboeken!

Hygge
Waar gezelligheid uniek is in het Nederlands, is dat hygge in het Deens. Het is een fenomeen dat verankert is in de Deense cultuur. Het komt continu in Scandinavisch Comfort Food terug. Vooral in de taal zit het: de woorden hygge en hyggelig worden regelmatig gebruikt. Maar wat is het nou precies? Hahnemann noemt “Our home is our castle”. Denk voor typisch hygge aan een eettafel om lang aan te tafelen in een huis dat jouw verhaal vertelt. De Deense huizen staan altijd open voor gasten die op de koffie komen, of juist een glaasje wijn. Hygge is vooral de sfeer die ontstaat van het samenzijn, de gezelligheid en de ontspanning.

Typische Scandinavisch product
Een veelvoorkomend product dat in de Scandinavische keuken voorkomt is rogge. Zo’n 150 jaar geleden aten Scandinaviërs nog een warme lunch, maar toen ze niet meer naar huis gingen om te lunchen, was roggebrood het meest handig om mee te noemen. Het is nog steeds de standaard ontbijt en lunch in Denemarken. Het liefst bak je je roggebrood zelf. Daarmee maak je je huis heel hyggelig. Ook wordt rogge verwerkt in meerdere gerechten: zoete roggepap (bekend geworden in ’s werelds beste restaurant NOMA), roggepannenkoeken, of rabarbertrifle met roggebroodkruimels.

Seizoensgroenten
In Denemarken wordt er veel met seizoensgroenten gekookt. In die keuken zorgen de groenten, specerijen en kruiden voor de smaak en variatie. Begin september is er genoeg van alles: pompoen, paddenstoelen wortelgroenten, kool, appels, peren en pruimen. In de herfst en winter is het vooral nog maar kool en wortel en moet je daar creatief mee zijn. In de lente kun je echter losgaan met asperges, daslook, morieltjes, rabarber en doperwten. In de zomer heb je dan weer nieuwe aardappelen, kool, radijs, tomaat, komkommer en frisse, kleine wortelgroenten. Door het seizoen is er variatie in de Deense keuken!

Soep
Soep is typisch hygge-eten. Vooral in de koudere maanden is dit een ideale maaltijd, in combinatie met brood en salade. Jarenlang was soep in de Scandinavische keuken het voorgerecht, zodat mensen niet hongerig meer waren als ze een kleine portie van het (vlees)hoofdgerecht kregen, omdat dat duur was. Het makkelijke is dat de soep van alle restjes kan worden gemaakt, zodat we minder verspillen en minder geld dan nodig uitgeven. Ideaal om makkelijk te maken of alleen op te warmen!

Scandinavisch Comfort Food
Trine Hahnemann
€ 29,99
Terra
ISBN: 9789089897473

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Houd jij van Scandinavisch koken? Wat is jouw favoriete recept? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

 

Summary
De Scandinavische keuken
Article Name
De Scandinavische keuken
Description
Vandaag is de Scandinavische keuken aan bod! Hiervoor gebruikten we Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann. Dikke aanrader!
Author