Print Friendly, PDF & Email

Vandaag delen wij het Griekse recept voor artisjokken met ei-citroensaus. De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we onze favoriete kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Griekse keuken aan de beurt, hiervoor deden wij inspiratie op van kookboek GREEK. Wij delen de lekkerste vegetarische recepten voor op een Griekse avond!

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
4 flinke artisjokken
1 el citroensap
1 el extra vergine olijfolie, plus extra om erbij te serveren
1 tl zoutvlokken
2 el fijngehakte bladpeterselie
zwart lavazout, ter garnering (bij delicatessenwinkels en online verkrijgbaar)

Artisjokkenweekwater
2 el patentbloem
sap van 1 citroen
2 el zoutvlokken

Ei-citroensaus
500 ml groentebouillon
1 el maïzena
3 eidooiers
2 el citroensap
zoutvlokken en versgemalen witte peperkorrels

Hoe maak je deze artisjokken?
1. Meng voor het artisjokkenweekwater de bloem met wat water en doe het papje in een kom ijskoud water, samen met het citroensap en zout.
2. Snijd met een scherp aardappelmesje de bladeren en binnenste bloem van elke artisjok, tot alleen het hart overblijft. Laat 4 cm van de steel zitten en schil die met een dunschiller. Leg elke artisjok direct in het weekwater om te voorkomen dat ze bruin worden.
3. Breng een grote pan water aan de kook en voeg het citroensap, de olijfolie en de zoutvlokken toe. Voeg de schoongemaakte artisjokken toe en kook die in ca. 5 minuten gaar. Neem ze uit de pan, laat ze goed uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal.
4. Breng voor de saus de bouillon aan de kook in een schone pan. Meng de maïzena met wat water tot een papje en doe dit beetje bij beetje bij de bouillon, constant kloppend tot de bouillon glad en iets ingedikt is.
5. Kook 2 minuten en neem de pan dan van het vuur. Klop in een kom de eidooiers en het citroensap door elkaar, en klop dit door de bouillon. Zet de pan nog 1 minuut op het vuur zodat de saus weer warm wordt, zónder te koken, en breng de saus op smaak met zout en peper.
6. Schenk de saus over de artisjokken en strooi de peterselie erover. Serveer besprenkeld met wat olijfolie en bestrooid met zwart lavazout.

Eet smakelijk!

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!

Greek
George Calombaris
Uitgeverij: Good Cook B.V.

Summary
Griekse keuken: artisjokken met ei-citroensaus
Article Name
Griekse keuken: artisjokken met ei-citroensaus
Description
Vandaag delen wij het recept voor Artisjokken met ei-citroensaus. De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de komende tijd onze favoriete kookboeken gericht op een specifieke keuken.
Author