Print Friendly, PDF & Email

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts. De komende weken helpen wij je om te wennen aan het zelf inmaken, fermenteren en gisten van eten. Met tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we appelcider met behulp van Sebastian Landaeus & Nina Lausecker en het prachtige kookboek Kefir & Kombucha!

Appelcider
Appelcider is geweldig om zelf te maken. Het is eenvoudig te brouwen (zelfs zonder sapcentrifuge) en vrij goedkoop. Bovendien is het gezond en een uitstekend alternatief voor bier als aperitief. Traditioneel wordt cider gemaakt van appelsap, dat vaak met enorme mechanische of hydraulische persen wordt gewonnen. Meestal worden er gisten aan toegevoegd, in plaats van te vertrouwen op de gisten die van nature op de appels zitten. In ons recept werken we juist wel met de natuurlijke gisten. We geven je twee varianten: een milde cider, die in een paar dagen klaar is, en een traditionele niet-zoete cider met alcohol erin, die wat langer moet fermenteren.

Ingrediënten
voor 1,5 liter
3 kg biologische appels (zonder plekjes) van verschillende soorten
OF 1,5 liter ongefilterd biologisch appelsap en 2 biologische appels, in blokjes (als je geen sapcentrifuge hebt)

Benodigdheden
1 weckpot van 1,8 l of 2 l, zonder deksel
1 ademend doekje of 1 kaasdoek
1 elastiek
2 flessen van 750 ml, luchtdicht afsluitbaar
1 trechter
1 rietje
1 buikfles van 1,5 l en 1 waterslot (voor optie 2: droge cider)
1 sapcentrifuge (naar wens)
1 eetlepel

Bereidingswijze

  1. Pers de appels uit voor 1,5 liter sap. Afhankelijk van de soort appels zal het sap meer of minder troebel zijn. Zeef het door een kaasdoek. Spoel de doek schoon en zeef het sap nogmaals. Schenk het sap in de eerste pot. Heb je geen sapcentrifuge, snijd dan twee appels in blokjes, schenk het biologische appelsap in de pot en voeg de blokjes toe. Roer alles goed om en dek de pot af met een doekje en zet dat vast met een elastiek.

  2. Laat de drank op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C) 4 tot 6 dagen fermenteren. Roer de cider elke dag goed door, het liefst ‘s morgens en ’s avonds. De natuurlijke appelgisten hebben veel zuurstof nodig om zich te ontwikkelen. Na een paar dagen ontstaan er belletjes: de fermentatie verloopt naar wens. Er komt een dikke laag schuim op de cider (hoe troebeler je cider is, hoe dikker het schuim zal zijn).

  3. Zit er een bruin laagje op je cider? Dit is een teken dat je cider klaar is om te bottelen. Proef het sap, het moet iets zurig zijn. Maak vervolgens een keuze tussen het maken van snelle, zoete cider (optie 1), of droge cider met alcohol (optie 2). Volg vervolgens stap 4 OF 5.

  4. Optie 1 Zoete cider oogsten (1-2 dagen): Schenk de cider door een kaasdoek en trechter in de flessen, maar voorkom dat er droesem meekomt! Sluit de flessen en laat ze 24 tot 48 uur op kamertemperatuur staan. Laat elke dag wat gas ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt. Zet de cider in de koelkast en schenk hem koud.
  5. Optie 2 Oogst en tweede fermentatie voor droge cider (1-3 maanden): Schenk de cider door de kaasdoek in een buikfles. Vul de fles tot onder aan de hals, zodat de cider zo min mogelijk in contact komt met lucht. Plaats het waterslot en laat de cider 1 tot 3 maanden op een donkere plek fermenteren. Hoe langer hij fermenteert, hoe meer alcohol erin zal zitten. De cider is klaar als er geen belletjes meer door het waterslot komen. Neem het slot eraf en bottel de cider (weer zonder droesem). Sluit de flessen luchtdicht af en laat ze 4 tot 7 dagen staan op kamertemperatuur voor een bruisende cider. Laat elke dag wat gas ontsnappen om te voorkomen dat de fles ontploft. Zet de cider in de koelkast en drink hem koud!

Heb jij dit recept gemaakt? Stuur ons een foto van jouw creatie! Of is er een ander recept dat jij graag thuis maakt? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Kefir & Kombucha
Sebastian Landaeus & Nina Lausecker
Uitgeverij: Good Cook

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: appelcider
Published On
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)