Print Friendly, PDF & Email

Of je nou een professionele, of een hobby bakker bent, het maakt niet uit: Zoet Zonder Zuivel is hoe dan ook een aanrader voor het opdoen van zoete, healthy bakinspiraties die uiteraard zuivelvrij zijn!

Erica Schot
Erica Schot had tijdens het schrijven van haar boek lekker zonder koemelk nooit durven dromen van het succes dat ze momenteel heeft. Haar eerste kookboek was bestemd voor iedereen, en het moest volgens haar toegankelijk zijn. Maar het moest vooral voor mensen met een koemelkallergie of lactose intolerantie, een hulpmiddel zijn om tóch onbezorgd van heerlijke zoete baksels te kunnen genieten. Erica’s grootste passie is bakken. En dat is volgens haar waar ook vaak de uitdaging ligt bij zuivelvrij eten. Taart, desserts, snoep, koek en lekker brood zijn namelijk een stuk lastiger te maken zonder zuivel.

Zuivelvrij bakken
Het boek is opgedeeld in de volgende hoofdstukken: Brood en zo, Koekjes, Taart & handgebak, Snoepgoed, en Desserts. De meeste  recepten in het boek zijn ook geschikt voor zwangere vrouwen, en kinderen vanaf 1 jaar. Wel wordt er bij een aantal van de recepten gebruik gemaakt van rauwe eieren, dus hier dient op gelet te worden. Veel mensen met een zuivelallergie hebben vaak ook een intolerantie voor sojamelk. Echter, omdat sommige baksels eenmaal meer structuur nodig hebben, en rijstmelk daar helaas geen oplossing voor is, wordt hier wel gebruik van gemaakt in een aantal van haar recepten. Verder legt Ellen in haar boek haarfijn uit welke verschillende melkvervangers het meest geschikt zijn voor de zoete baksels zoals: havermelk, kokosmelk, amandelmelk, rijstmelk, hazelnootmelk en quinoamelk.

Recepten
Het boek start gelijk met het meest lastige bakrecept, namelijk brood. Een lekker stevig brood maken kost eenmaal wat moeite en tijd, maar de tips en tricks die in het boek worden benoemd maken het ongetwijfeld een stuk gemakkelijker. Wit brood, suikerbrood, Italiaans knoflookbrood, brioche, worstenbroodjes, American pancakes, you name it. Alle broodrecepten zijn gedetailleerd uitgewerkt. Naast de precieze omschrijving van de benodigdheden en de bakprocessen, is er ook goed nagedacht over het design en de fotografie. Bij het zien van de prachtige foto’s loopt het water je al in de mond.

En dat is nog maar het begin van het verhaal, want het tweede hoofdstuk gaat over koekjes. Van ontbijtkoek tot snickerdoodles, en ook weer zuivel vrij, maar ‘o zo lekker’. Na de knapperige speculaasjes en kokoskoekjes zijn we aangekomen bij het échte werk: Taart en handgebak. Volgens Erica is taart veelzijdig, en kan er wel een heel boek aan worden gewijd. Van feestelijke taarten tot onweerstaanbare chocolade bonbons. Eveneens het hoofdstuk over snoepgoed en desserts is zoet, gevarieerd en uitgebreid.

De lay-out
De recepten zijn goed in beeld gebracht. De foto’s dienen als voorbeelden, maar zijn bovendien ook onweerstaanbaar om te zien. De opbouw van het boek zit goed in elkaar en de recepten zijn nauwkeurig uitgewerkt, waardoor het namaken van de baksels een stuk gemakkelijker zal gaan. De recepten lopen op van de meer licht zoete baksels voor de alledaagse lekkere trek, naar de meer intensere varianten voor feestelijke gelegenheden.

Kortom
Zoet Zonder Zuivel is een multifunctioneel boek voor diegene die geïnteresseerd zijn in zuivelvrije en zoete baksels. Voor het opdoen van inspiraties voor feestelijke gelegenheden, maar ook voor de alledaagse trek. Kortom, een zeer smakelijk en divers kookboek voor mensen met een zuivelallergie, maar ook voor diegene die van bewust bakken houden, én natuurlijk voor de bakkers met een goede smaak.

Zoet Zonder Zuivel
Erica Schot
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789402164190
Prijs: €29,-

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!

 

 

Summary
Kookboek recensie: Zoet zonder zuivel
Article Name
Kookboek recensie: Zoet zonder zuivel
Description
Zoet Zonder Zuivel is een multifunctioneel boek voor het maken van zuivelvrije en zoete baksels. Sweet en smaakvol is het zeker!
Author