Libanese keuken: pompoenkibbeh met spinazie, labne en granaatappelmelasse
5 (100%) 2 votes

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de lekkerste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Libanese keuken aan bod, die bekend staat om mezze. Wij delen de lekkerste mezzerecepten met je. Hiervoor gebruiken we het prachtige boek Souq: tafels vol mezze van Merijn Tol en Nadia Zerouali.

Pompoenkibbeh, en aardappelkibbeh, wordt gemaakt als er geen vlees mag worden gegeten. Dit is bijvoorbeeld het geval als de christelijke Syriërs of Libanezen vasten. Deze combinatie van kibbeh met uien en granaatappelmelasse is heerlijk!

Ingrediënten
300 g flespompoen
300 ml Turkse yoghurt
zeezout
8 uien
olijfolie
300 g fijne bulghur
300 g wilde spinazie
150 g pijnboompitten
1 el sumak
2-3 el granaatappelmelasse
olie
grote ovenschaal of bakplaat

Bereidingswijze
Verhit de oven tot 200 °C. Snijd de flespompoen met schil en al in stukken en verwijder de zaden. Rooster de stukken pompoen in de oven tot ze zacht en gaar zijn. Schep het gare vlees met een lepel uit de schil. Doe de Turkse yoghurt in een schone theedoek en roer er wat zeezout door. Leg het pakket in een zeef, laat het uitlekken en knijp in de theedoek om de labne zo ‘droog’ mogelijk te krijgen. Snijd de uien in fijne halve ringen. Verhit een flinke scheut olie, bak de uiringen op halfhoog vuur in 30 minuten goudbruin en breng op smaak met zout. Stamp de pompoen fijn en meng de bulghur en flink wat zout er doorheen, tot een stevige ‘pasta’. Roerbak de spinazie kort op hoog vuur tot hij slinkt. Laat uitlekken.

Verdeel het pompoendeeg in tweeën, het ene deel iets groter dan het andere. Maak nu een platte cirkel of rechthoek (hangt af wat voor vorm je hebt of wat je mooi vindt) van het kleinere deel van het pompoenmengsel in een ovenschaal of bakvorm. Schep daarop spinazie, wat labne, de pijnboompitten en flink wat ui. Bestrooi rijkelijk met sumak en besprenkel eventueel met wat granaatappelmelasse. Maak nog een iets grotere cirkel of rechthoek van de andere deeghelft, leg dat over de vulling en druk de randen heel goed aan. Maak met de botte kant van je mes een mooi ruitpatroon in het deegdeksel, besprenkel met flink wat olijfolie en bak de kibbeh onder de grill in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Snijd in rechthoeken of punten.

Wat is jouw favoriete mezze? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Souq
Nadia Zerouali & Merijn Tol
€29,95
Fontaine Uitgevers
9789059567221

 

 

 

Summary
Libanese keuken: pompoenkibbeh met spinazie, labne en granaatappelmelasse
Article Name
Libanese keuken: pompoenkibbeh met spinazie, labne en granaatappelmelasse
Description
Pompoenkibbeh, en aardappelkibbeh, wordt gemaakt als er geen vlees mag worden gegeten. Deze combinatie van kibbeh met uien en granaatappelmelasse is heerlijk! Het recept komt uit het boek Souq: tafels vol mezze van Merijn Tol en Nadia Zerouali.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!