Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Perzische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek De Perzische Keuken van Yasmin Kahn. 

Tahcheen is een specialiteit uit het midden van Iran. Het is een rijsttaart met saffraan en een yoghurtmengsel. Deze vegetarische variant met aubergines en portobello is ontzettend lekker. Ook heel handig als je een etentje hebt, want je maakt hem gewoon van tevoren. Serveer er een salade bij en je hebt een volledige maaltijd!

Ingrediënten
Voor 6 personen
400 g witte basmatirijst
11⁄4 theel. saffraandraadjes
een snuf suiker
3 eetl. kokendheet water
3 middelgrote aubergines (ca. 600 g), in de lengte in plakken van 2 1⁄2 cm
gesneden zonnebloemolie
zeezout en zwarte peper
45 g boter
1 middelgrote ui, fijngehakt
3 tenen knoflook, geperst
4 portobello’s, in grote stukken
1⁄2 theel. kurkumapoeder
1⁄2 theel. piment
1⁄4 theel. kaneelpoeder
1⁄4 theel. cayennepeper
1⁄2 theel. komijnzaad
2 eidooiers
200 g Griekse yoghurt

Voor de topping
15 g boter
25 g zuurbessen
40 g pistachenoten, grofgehakt
1 eetl. suiker

Bereidingswijze
Verhit de grill op halfhoge stand. Spoel de rijst, kook hem voor en maak saffraanwater. Maal hiervoor de saffraandraadjes met de suiker in een vijzel en voeg het kokendhete water toe. Laat trekken.

Besprenkel de aubergineplakken met wat zonnebloemolie en bestrooi ze royaal met zout. Gril ze 10–15 minuten tot ze helemaal gaar zijn en keer ze af en toe.

Verhit intussen 2 eetlepels zonnebloemolie en 15 gram boter in een grote pan. Fruit de ui ongeveer 10 minuten tot hij zacht is. Voeg de knoflook toe en fruit het geheel nog 2 minuten.

Voeg de portobello’s toe, samen met de kurkumapoeder, piment, kaneelpoeder, cayennepeper, 1 theelepel zout en 1⁄4 theelepel peper. Rooster het komijnzaad 1 minuut lichtjes in een droge koekenpan, maal het in een vijzel of hakmolen tot een fijn poeder en voeg dit ook toe. Bak de portobello’s tot ze zacht zijn en haal de pan van het vuur.

Verhit de oven tot 190 °C (gasovenstand 5). Klop in een grote kom de eidooiers los met de yoghurt, het saffraanwater, 11⁄2 theelepel zout en 1 theelepel peper. Schep de rijst erdoor tot alle korrels bedekt zijn met het yoghurtmengsel.

Vet een glazen ovenschaal (inhoud 2,6 liter) in met 15 gram boter. Schep de helft van de rijst in de schaal. Druk de rijst aan tot een gelijkmatige laag. Bedek de rijst met de aubergineplakken en de portobello’s. Verdeel de rest van de rijst erover en verdeel de rest van de boter in klontjes over de rijst. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie en bak de tahcheen anderhalf tot twee uur in de oven tot de bodem knapperig en goudbruin is.

Haal de tahcheen uit de oven en laat hem iets afkoelen. Maak intussen de topping. Smelt de boter in een kleine koekenpan en bak de zuurbessen, de pistachenoten en de suiker 2 minuten tot de suiker is gesmolten en de zuurbessen zijn opgezwollen.

Ga met een paletmes lang de randen van de tahcheen, zodat hij loskomt van de ovenschaal. Leg een grote snijplank op de schaal en keer alles in één vlugge beweging. Garneer de tahcheen met de topping van zuurbessen en pistachenoten.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons met jouw creatie op Instagram, Facebook en Twitter. We zijn benieuwd!

De Perzische keuken – recepten en verhalen
Yasmin Kahn
€24,95
Fontaine Uitgevers
Receptfoto’s: © Matt Russell, 2016
9789059566941

 

Summary
Perzische keuken: Tahcheen met aubergine en portobello
Article Name
Perzische keuken: Tahcheen met aubergine en portobello
Description
Tahcheen is een specialiteit uit het midden van Iran. Het is een rijsttaart met saffraan en een yoghurtmengsel. Deze vegetarische variant met aubergines en portobello uit De Perzische Keuken van Yasmin Kahn is ontzettend lekker. Ook heel handig als je een etentje hebt, want je maakt hem gewoon van tevoren.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!