In De Kookbijbel reeks van Carrera Culinair is er een mooie aanwinst bijgekomen! Wij kennen de Kookbijbels natuurlijk van de Vegabijbel, van onze eigen Isabel Boerdam. De nieuwste toevoeging aan de reeks is De bijbel van de Indiase keuken, door Paulami Joshi. Paulami is in 2017 vanuit India naar Nederland verhuisd. Zij miste de echte authentieke Indiase smaken en wilde deze naar Nederland halen, en dat doet ze via dit kookboek!
Van Noord tot Zuid
De Indiase eetcultuur is enorm divers en heeft een uitgebreide geschiedenis waarin verschillende landen de eetcultuur hebben beïnvloed. Zo is in het boek te lezen dat de Perzen en Portugezen gerechten meebrachten, en dat door de vele handelsreizen verschillende gerechten vanuit China, Maleisië en Indonesië hun intrede hebben gedaan in de Indiase keuken. De Britten brachten de nieuwe kooktechniek, het bakken, mee en namen op hun beurt Indiase specerijen mee naar het Verenigd Koninkrijk. In dit boek word je meegenomen door heel India en merk je op dat elke regio zijn eigen gerechten heeft. Leuk weetje: de gerechten in het Noorden worden vaak met platbrood geserveerd en in het Zuiden met rijst.
De basis van de Indiase keuken
In de Westerse wereld is Indiaas eten vooral bekend geraakt door de verscheidenheid aan curry’s, maar Indiaas eten is zo veel meer dan dat. Paulami geeft in haar boek informatie over typisch Indiase ingrediënten en begint met de basisrecepten, waaronder garam masala, mangochutney en platbrood. Daarnaast legt zij uit hoe je het beste rijst kan koken, platbrood kan maken en samosa’s kan vouwen. De pagina’s daarna zijn overzichtelijk opgedeeld per regio: Noord, West, Zuid, Centraal, Oost en Noordoost, en bevatten de recepten waar Paulami mee is opgegroeid.
Vegetarisch en vegan
Als je aan Indiaas eten denkt, denk je al gauw aan butterchicken en de vele curry’s die vaak op de menukaarten staan in Indiase restaurants. In dit kookboek vind je recepten met vlees en vis, maar het overgrote deel, namelijk 75% van de recepten, is vegetarisch. In het boek staan heerlijke recepten die vol van smaak zijn, zoals een kardemom-venkel curry met paneer en gefrituurde aubergine in yoghurtsaus. Ook zijn 100 van de 234 recepten veganistisch en staat er bij veel recepten die dat niet zijn een optie om het gerecht vegan te maken. En als je van zoet houdt, kun je aan de gang met het maken van de lekkerste Indiase desserts. Zo is er voor ieder wat wils!
Snel tot uitgebreid koken
Het kookboek bestaat uit verschillende hoofdstukken waarin bijna elk gerecht wordt uitgelicht met kleurrijke foto’s. Bij elk recept staat erbij voor hoeveel personen het is en hoeveel tijd het kost om te maken. Achterin is een makkelijk en overzichtelijk register te vinden waar je alle recepten kunt terugvinden. Ook wordt er aangegeven welke recepten vegetarisch en vegan (te maken) zijn. Super handig!
Al met al…
Dit boek is ideaal om de Indiase keuken te ontdekken. Je proeft de liefde van Paulami voor India. Als je de basisingrediënten in huis hebt, kun je gelijk aan de slag. De recepten zijn kort en duidelijk beschreven, wat het aantrekkelijk maakt om te gaan koken. Naast de recepten met vlees en vis staan er genoeg recepten in voor vegetariërs en veganisten om uit te proberen. Als je de echte smaken van India wilt beleven, is dit kookboek zeker een aanrader!
Ben jij benieuwd geworden naar De bijbel van de Indiase keuken? Of heb jij dit kookboek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
De Bijbel van de Indiase keuken
Paulami Josi
Uitgeverij: Carrera

Ik heb het kookboek sinds een paar dagen in huis en heb er nog niet uit gekookt (is eigenlijk te mooi en schaf waarschijnlijk daarom ook het e-book aan). Fijn dat het in het Nederlands is, maar nog fijner dat het duidelijk is, dat de Nederlandse markt minder op Indiase specerijen en ingrediënten is gericht dat het Verenigd Koninkrijk. Er staan dus geen (of minder) moeilijk verkrijgbare producten in. Dat maak ik helaas wel mee in Engelse kookboeken.
Wie van Indiaas eten houdt haast een verplichting.
Hi Henk,
Wat leuk om te horen! We hopen dat je er veel lekkere recepten uit mag koken, of dit nu uit het echte boek is of het e-book 😉
Liefs,
Karlijn
Ik heb deze week voor het eerst uit dit kookboek gekookt, echt heerlijk en niet te ingewikkeld!
Hi Evelien,
Wat fijn dat het kookboek goed is bevallen! Ga zo door 🙂
Groetjes,
Daniëlle