Print Friendly, PDF & Email

‘De dankbare keuken’ is ontstaan vanuit de liefde voor koken van Stephanie Verstift. Al snel vergeet zij haar tijd wanneer ze in de keuken op het Zweedse platteland gerechten kan bereiden met verse ingrediënten van boeren uit de omgeving. Laat je inspireren door meer dan zeventig vegetarische en veganistische recepten of door de gedachten over koken, diverse smaakgroepen en favoriete smaakmakers.

Inhoud en structuur
Het boek bevat vegetarische en veganistische recepten met nieuwe combinaties of oude klassiekers. Een aantal van haar favoriete soepen, salades, stoofschotels en sauzen worden gedeeld. Daarnaast zijn er ook recepten voor ontbijt, zoetigheden en drankjes ontwikkeld om je door te laten inspireren. Het andere deel van het kookboek gaat over creatief zijn in de keuken. Ze beschrijft haar favoriete smaakmakers die je altijd in huis wil hebben, hoe je een buffet kan samenstellen of hoe je een gerecht net dat beetje extra kan geven door een geliefde topping. Zo word je met dit boek uitgedaagd om te spelen met verschillende variabelen. Denk aan textuur, kleur, smaak en diverse bereidingswijzen. Er wordt aangeraden om tijdens het koken continue te proeven zodat je een gerecht kan aanpassen naar eigen smaak. Dat maakt het ook nog eens een stuk leuker (en lekkerder!)

Lay-out
Het is een overzichtelijk boek waarin de recepten zijn onderverdeeld per soort maaltijd. Elk recept wordt ingeleid met een beschrijving van een eigen beleving. Wanneer het voor het eerst geproefd is, waar de producten vandaan komen of wie er vervolgens aan tafel zat. Bij het lezen van deze persoonlijke belevenis, begrijp je hoe het gerecht tot stand is gekomen en krijg je de kans om mee te genieten van haar ervaring. Zij gelooft dat eenvoudig eten het lekkerst en meest verwarmend is, waardoor de ingrediëntenlijst simpel blijft. Naast een bereidingswijze wordt er een serveersuggestie of variatie van het recept beschreven. Bij elk recept word je verleid door een foto die laat zien hoe lekker het gerecht eruit komt te zien. Daarnaast zijn er extra foto’s in het boek geplaatst van de omgeving van het restaurant en de sfeer tijdens het tafelen of koken. Zo kun je mee genieten van de Zweedse bossen, groene heuvels en met zon verlichte ontbijttafels.  

Recepten
De ingrediënten bestaan uit natuurlijke, lokale producten met een aanvulling van verschillende kruiden die voor ons op de markt of in de supermarkt te vinden zijn. Het ene recept staat sneller op tafel dan het andere, maar het gaat tijdens koken vooral om de ervaring en het voeden van je creativiteit. Met bekende of onbekende ingrediënten word je geïnspireerd om zelf gerechten te creëren. De bereidingstijd per recept of per ingrediënt wordt niet standaard vermeld wat kan resulteren in een eigen variatie. Een aantal recepten is ontwikkeld voor twee personen, maar ook een aantal voor tussen de vier tot zes personen. Want goed gezelschap bij de maaltijd is de kers op de taart.  

Al met al…
Is dit boek een echte aanrader om met liefde en aandacht een maaltijd te bereiden. Met plezier, nieuwe inzichten, creatieve uitdagingen en lef kun je nieuwe avonturen in de keuken gaan beleven. Het boek is perfect voor jou, als je nieuwe plantaardige combinaties wil leren kennen waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn.

Heb jij het boek ‘De dankbare keuken’ al in huis? Laat het ons weten op Instagram met een foto van een zelfgemaakt recept en tag ons via @dehippevegetariër of #dehippevegetariër. Of laat een reactie achter!

De dankbare keuken
Bol.com
Stephanie Verstift
€30,00 | Uitgeverij Brandt
ISBN 978 9493 095 72 4
De dankbare keuken

 

Summary
REVIEW: De dankbare keuken
Article Name
REVIEW: De dankbare keuken
Description
Stephanie Verstift is pas echt in haar element wanneer ze in de keuken op het Zweedse platteland kookt. Laat jij je door haar inspireren?
Author