REVIEW: Het Kikkererwtenkookboek
Willemijn van Bree

REVIEW: Het Kikkererwtenkookboek

maandag 14 juni 2021
Wist jij dat hummus vanuit het Arabisch vertaald letterlijk kikkererwt betekent? Dat leuke feitje vind je, samen met een heleboel heerlijke kikkererwtrecepten, in het Kikkererwtenkookboek. Moeder Lucrees en dochter Marietje zijn zo geïntrigeerd door de eeuwenoude geschiedenis en verscheidenheid van deze peulvrucht dat ze een verzameling recepten hebben aangelegd. Deze hebben ze gebundeld en zo is Het Kikkererwtenkookboek ontstaan. Met dit boek komen ze een stap dichterbij hun doel: de bekendheid van de kikkererwt vergroten. Meer weten over dit kookboek? Lees dan vooral verder!

Inhoud
Het Kikkererwtenkookboek is ten eerste heel erg mooi en minimalistisch vormgegeven. De 200 pagina’s zijn gevuld met duidelijke stukken tekst en mooie grote foto’s. De eerste paar pagina’s bevatten een hoop informatie over de afkomst en bewerking van de kikkererwt, en daarna volgen ruim 80 prachtige recepten, waarbij de nadruk vooral ligt op de klassieke bereidingen. Het boek bevat voorgerechten, soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, deeggerechten én zoete gerechten. Achterin het boek vind je de index. Deze is super overzichtelijk en stelt je in staat heel gemakkelijk op bepaalde ingrediënten te zoeken.

Alles over de kikkererwt
In het kookboek wordt alles wat je maar zou moeten weten over de kikkererwt besproken. Het begint met een stuk over de geschiedenis en verspreiding. Vervolgens kan je onder andere lezen over de soorten, voedingswaarden en uiteindelijk bereidingswijzen van de kikkererwt, waarbij je onder andere kan leren hoe je kikkererwten moet drogen en hoe je goed de velletjes kan verwijderen.

Recepten
Elk recept in Het Kikkererwtenkookboek begint met één of twee korte alinea’s tekst. Hierin wordt een beknopte uitleg gegeven over het gerecht en wordt vaak ook over de oorsprong en geschiedenis van het gerecht verteld. Dat is super interessant! De recepten zijn niet allemaal vegetarisch. Zo zijn er een aantal gerechten met vlees, zoals abgusht met lamsvlees, en een aantal gerechten met vis, zoals een ovengerecht met kabeljauw. Maar, het overgrote deel is wél vegetarisch. Sommige recepten zijn ook veganistisch of glutenvrij. Of zelfs allebei, zoals de ovenschotel met aubergine! Er staat geen vermelding boven de recepten of deze vega, vegan of glutenvrij zijn, dus daar moet je zelf goed naar kijken als je uit het boek wil koken.

Al met al…
Dit kookboek is ontzettend leuk voor kikkererwt lovers of mensen die de veelzijdigheid van de kikkererwt willen ontdekken. Als je geïnteresseerd bent in de keuken van het Midden-Oosten en Middellandse Zeegebied is dit ook echt een aanrader. Zo wordt er veel over die regio’s verteld en natuurlijk recepten van gedeeld. Maar ook landen als Mexico en India komen meermaals aan bod in dit boek. De recepten zijn dan wel niet allemaal vegetarisch, maar je kan als vegetariër echt heel veel lekkers met Het Kikkererwtenkookboek koken. En, wat heel tof is, is het hoofdstuk deeggerechten. Hierin staan onder andere recepten voor pannenkoeken en pasta van kikkererwtenmeel. Super leuk voor mensen die geen gluten eten!

Ben jij benieuwd geworden naar Het Kikkererwtenkookboek? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Het Kikkererwten Kookboek
Lucrees van Groningen & Marietje Bosma
Uitgeverij: Bosgro

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.