Naast kookboeken lees ik ook wel eens boeken die je aan het denken zetten en/of een bijzondere invalshoek hebben. Recent kwam op de redactie het boek Ooit aten wij dieren van Roanne van Voorst binnen. Dit boek heeft mij doen nadenken over het eten van dierlijke producten in de toekomst. Hoe zal het eten van de toekomst eruit zien en is er plaats voor dierlijke producten? Ik heb het boek in één ruk uitgelezen en vertel je graag meer over deze must-read voor vegetariërs, veganisten én vleeseters!
Roanne van Voorst
Roanne is schrijver, antropoloog (Ph.D), podcaster en publieke spreker. De voornaamste onderwerpen waar Roanne zich mee bezig houdt, zijn klimaatverandering, duurzaamheid, milieubewust leven en de toekomst van de planeet. Ooit aten we dieren is het meest recente boek van Roanne van Voorst, maar naast schrijven is ze ook in de weer met andere onderzoeks- en schrijfprojecten. Ook helpt ze anderen om hun boek te schrijven of leert ze activisten, koppige idealisten en creatievelingen met meer focus en succes te werken aan dingen die zij belangrijk vinden.
Waar gaat Ooit aten we dieren over?
In Ooit aten we dieren neemt Roanne je mee in een wereld die ze omschrijft als de post-eiwit revolutie. In het boek schetst ze een mogelijkheid van hoe de wereld eruit zou kunnen zien na de eiwitrevolutie. Kijk nu bijvoorbeeld eens om je heen. Open de krant, scroll door je Instagram tijdlijn en je ziet dat plantaardig eten en een beter klimaat volop wordt besproken! Een perfect gestyled bord met salade of een comfort food burger met de hashtag #plantaardig, een interview met een klimaatexpert of misschien wel Beyoncé die je alles vertelt over haar #vegan lifestyle op Youtube? Je kunt er niet omheen: de toekomst van de wereld is een hot topic! Hierdoor worden onderwerpen als duurzaamheid, plantaardige voeding en klimaatverandering steeds meer bespreekbaar in alle lagen van de samenleving.
Toekomstbeeld
Wij leven in een tijd waar het veganisme een van de snelst groeiende sociale bewegingen is ter wereld. Maar hoe zou de wereld eruit zien als iedereen volledig plantaardig zou eten? Ik zal alvast verklappen dat de wereld er niet goed of slecht uitziet, maar gewoon anders dan we gewend zijn. Ooit aten we dieren laat de verschillende kanten van een wereld zien waarin dierlijke eiwitten geen onderdeel meer zijn van menselijke consumptie. In het boek zijn verschillende verhalen gebundeld. Deze worden afgewisseld met zogenoemde intermezzo’s, die geschreven zijn vanuit het perspectief van een gezin in de toekomst. Je komt erachter hoe zij terugkijken op de carnivoor van toen, en je krijgt ook een beeld van een versie van de toekomst na de eiwitrevolutie.
De essentie van het boek
Waarom eten we wat we eten? En waarom is het normaal om van een stuk dier te eten en koeienmelk te drinken (dat duidelijk niet voor ons bedoeld is, want wij zijn geen kalfjes), maar is het eten van meer planten in onze ogen zo gek? Over de jaren heen veranderen gewoonten en tradities, we zijn simpelweg niet anders gewend. Zo was het vroeger normaal om heksen op de brandstapel te gooien, andere mensen te behandelen als slaaf, alleen naar school te gaan als je een witte man met goede afkomst was en was het normaal om dieren te gebruiken als gebruiksvoorwerp. Dat laatste is helaas vandaag de dag nog heel normaal, want volgens de wet is de mens superieur aan dieren.
De standaard verschuift
De standaard van wat ‘normaal’ is verschuift langzaam maar zeker en dit is terug te zien in belangrijke momenten in de geschiedenis. Verandering is constant, maar toch houden we er niet van. Verandering zorgt namelijk voor dingen en situaties die wij niet kennen en dat zorgt voor onrust en frictie. Verandering betekent dat wij ons moeten aanpassen en dat kost moeite, en waarom moeite doen als iets werkt? Maar wat blijkt nu: onze manier werkt niet. De stijgende temperaturen in ons koude kikkerlandje lijken misschien een aangename verrassing, maar wijzen op een groter probleem: de opwarming van de aarde. Want hoe lekker het ook is met een zonnetje en een temperatuur van 40 graden in Nederland, we weten allemaal: dit is niet normaal. De wereld verandert en het is tijd om mee te veranderen, om nog heel lang te kunnen genieten van onze favoriete planeet! En voor je het weet is de verandering heel normaal. Dan blikken we terug naar de tijd dat we dieren aten en vinden we dat net zo gek als het ritueel verbranden van heksen.
Al met al…
… vind ik Ooit aten we dieren ontzettend leuk geschreven! De verhalen over boeren die het roer hadden omgegooid om plantaardig te boeren, vond ik steeds idyllischer vond klinken. Ik was eerst ook bang dat het boek een opsomming zou zijn van alle redenen waarom ik een slecht mens zou zijn als ik een keer een boterham met kaas zou eten. Niets is minder waar: het boek bevat oprechte verhalen. Verhalen van boeren die gestopt zijn met het houden van dieren, maar ook verhalen over hoe het is om te daten als veganseksueel. Het boek geeft inzicht in een stukje geschiedenis en in onze eetgewoonten!
Ken jij dit boek al? We zijn heel benieuwd wat jij ervan vond! Of heb je ook een goed boek gelezen over voeding die wij absoluut moeten bespreken? Laat het ons weten via een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Ooit aten we dieren
Roanne van Voorst
Uitgeverij Podium

Voordat ik dit boek las was ik flexitariër (lees: ik at de helft van de week geen vlees en ik at sowieso al geen vis en zuivel), puur omdat ik gewoon niet elke dag vlees hoefde. Dit boek (en overigens ook de documentaire Terra en Game Changers) gaf mij zoveel inzichten dat ik sindsdien overwegend vegan eet!
Hi Simone, wat goed om te horen dat het boek jou zoveel inzichten heeft geboden en je daarmee je dieet hebt kunnen veranderen! Groetjes, Mariëlle