Print Friendly, PDF & Email
4/5 - (6 stemmen)

TLV Vegan, land zonder melk en honing’. Dit is het nieuwe kookboek van Jigal Krant. Jigal kan zich hiermee aansluiten bij de steeds groter wordende collectie van vegan kookboeken. In dit kookboek word je meegenomen in de enorme groei aan veganisten die zich bevinden in Israël. Met daarbij als hoofdvraag: hoe zit het in Europa? Daarnaast staat dit kookboek vol met recepten waarmee Jigal je probeert te overtuigen dat engeltjes geen dierlijke producten nodig hebben om op je tong te piesen!

Inhoud en structuur
Bij het doorbladeren van ‘TLV Vegan’ merk je direct dat dit niet zomaar een kookboek is. Jigal Krant neemt je in dit boek mee naar Israël, specifiek Tel Aviv. In een korte periode is hier het aantal veganistische mensen enorm gegroeid. Waarom het zo rap is gegaan in Israël legt Jigal je in dit boek uit. Een interessant verhaal, met prachtige foto’s uit de stad Tel Aviv.

Na het beantwoorden van de vragen over deze enorme groei komen we aan bij de recepten. Zoals je wellicht van een ander kookboek van Jigal bent gewend, worden de recepten behandeld aan de hand van verschillende manieren van eten. Voordat de recepten dan echt beginnen is er nog informatie te vinden over veelgebruikte smaakmakers in Israël. De recepten zijn dus ingedeeld per manier van eten, zo hebben we fingerfood recepten en gerechten om indruk mee te maken tijdens uitgebreide lunches of diners. Maar ook recepten om te delen en als laatst de basisrecepten, voor bijvoorbeeld het zelf maken van zoetzure chilisaus. Tussen de recepten door vinden we mini-verhalen van mensen die Jigal Krant heeft geïnterviewd voor zijn kookboek ‘TLV Vegan’. Dit geeft het kookboek een persoonlijke touch en maakt het ook nog eens leuk om te lezen.

Lay-out
‘TLV Vegan’ is niet het meest standaard kookboek. Door de informatie over Israël, de persoonlijke verhalen tussendoor en de prachtige fotografie van het land, is dit boek veel meer dan een kookboek. Doordat het kookboek zoveel verschillende elementen bevat die door elkaar heen lopen, is er niet een hele duidelijke lay-out te vinden. Dit kan voor mensen als wat onrustig worden ervaren. Echter, het doorbladeren en lezen van dit boek is het zeker waard. Je waant je even bijna in Israël en wordt persoonlijk geraakt met sommige verhalen.

Recepten
Zoals je misschien al wel hebt geraden zijn de recepten in dit boek geïnspireerd op Israëlische gerechten. Een keuken waarvan er in Nederland niet veel bekend is, super leerzaam dus! De recepten beginnen met een introductie hoe Jigal bij het gerecht is gekomen of van wie hij het de fijne kneepjes van een gerecht heeft geleerd.

De meeste recepten zijn gemaakt voor vier personen, dit wordt netjes bij elk recept vermeld. De ingrediënten die worden gebruikt zijn er per recept vaak niet extreem veel en wellicht voor sommige mensen wat onbekend. Het leuke aan dit kookboek is dat er veel wordt terugverwezen naar voorgaande (basis)recepten. Zo kun je dus alles helemaal vers maken. Sommige recepten lopen door op twee pagina’s, andere passen op één pagina. De recepten zijn uiteraard vegan en sommige recepten bevatten een wijntip. Er wordt niet vermeld hoelang je bezig bent met een recept. Daarnaast schrijft Jigal de recepten met een Hebreeuwse aard zoals je het hardop zegt. Zo staat er bijvoorbeeld choemoes in plaats van hummus. Leren we tijdens het koken ook direct hoe het goed moet worden uitgesproken!

Al met al…
Dit kookboek is een treffer voor de thuiskok die zich meer wilt verdiepen in verschillende wereldkeukens! Maar ook is het enorm geschikt voor een Israël-lover. Vanuit de recepten en verhalen kun je veel leren over dit land en kook je ook nog eens helemaal vers en veganistisch. Er zitten enorm leuke extra’s in dit boek, zoals het uitspreken van woorden en de wijntips. Zo kun jij zelf een uitgebreide lunch of diner enorm goed verzorgen!

Ben jij benieuwd geworden naar ‘TLV Vegan’? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

TLV Vegan
Jigal Krant
€34,99 | Nijgh & van Ditmar
ISBN 9 789038 806754

 

Summary
REVIEW: TLV Vegan
Article Name
REVIEW: TLV Vegan
Description
TLV Vegan, het nieuwe kookboek van Jigal Krant. Een kookboek vol met Israëlische gerechten en verhalen van de inwoners.
Author