Time - een jaar en dag in de keuken: romige spinazie
Daniëlle van Kampen

Time - een jaar en dag in de keuken: romige spinazie

donderdag 03 januari 2019
In zijn nieuwe boek Time laat Gill Meller, chef-kok bij River Cottage, zien wat voor hem de essentie van koken is. In het boek vind je 120 unieke recepten verdeeld in de dagen en seizoenen. Het recept ‘romige spinazie’ is geïnspireerd op de zomervakanties in Zuid-Frankrijk, uit het restaurant ‘Le Moulin de L’Abbaye’ in Brantôme. Een recept om je vingers bij af te likken en een tweede portie van te nemen!

Ingrediënten
voor 2 personen
300 ml volle melk
1⁄2 ui, in dunne ringen
1 teentje knoflook, ongepeld en gekneusd
2 laurierblaadjes, gescheurd
500 g spinazie
50 g boter, plus extra voor op het broodkruim
40 g bloem
zout en versgemalen zwarte peper
nootmuskaat, om te raspen
1 grote handvol wit broodkruim, grof
1 grote handvol fijngeraspte cheddar of belegen kaas

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2. Schenk de melk in een middelgrote pan en zet op middelhoog vuur. Voeg de ui, de knoflook en de laurierblaadjes toe en breng zachtjes aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de smaken 15 tot 20 minuten in de melk trekken.
3. Breng intussen een grote pan water aan de kook. Voeg de spinazie toe en kook 1 tot 2 minuten, tot de blaadjes gaar zijn. Giet de spinazie af, laat iets afkoelen en druk dan het overtollige vocht eruit. Hak grof en zet apart.
4. Maak nu een bechamelsaus. Verhit de boter in een middelgrote pan op middelhoog vuur en voeg de bloem toe. Roer door, laat 1 minuut garen en schenk dan de melk door een zeef erbij. Gooi de ui, de knoflook en de laurierblaadjes weg. Laat al kloppend met een garde 1 tot 2 minuten koken, tot de saus indikt. Breng goed op smaak met zout en peper en flink wat geraspte nootmuskaat. Zet het vuur uit en roer de gehakte spinazie erdoor. Schep de romige spinazie in een kleine ovenschaal.
5. Meng het broodkruim met de cheddar en strooi over de spinazie. Verdeel er wat vlokjes boter overheen en zet 8 tot 12 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin en krokant is en de spinazie pruttelt. Serveer direct.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!!

Time ‘een jaar en dag in de keuken’
Gill Meller
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461431967
Prijs: €29,95

1 Reacties

Heerlijk gerecht!! Ik had bechamelsaus nog nooit op deze manier gemaakt (onervaren kok ). Ik ga dit zeker vaker maken.

11:55 19 januari 2024

Hoi Marianne, wat leuk om te horen dat het gerecht bevallen is :-)

11:55 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.