Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Israëlische keuken! Hiervoor gebruiken we twee mooie boeken van Jigal Krant: TLV het kookboek en de culinaire stadsgids.

Tel Aviv
“Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in Tel Aviv, de vrolijkste en tolerantste stad van het Midden-Oosten en omstreken”, zo omschrijft Jigal in zijn nieuwste boek TLV de Israëlische keuken in Tel Aviv. De horeca in dit land is een mengelmoes waar alle vormen van vermaak naadloos in elkaar overvloeien. Want van eten in een nachtclub of dansen in een restaurant, alles is mogelijk. Als foodie staat deze tweede stad van Israël hoog op mijn lijstje om te bezoeken. Lang was Tel Aviv het best bewaarde geheim van de reiswereld, maar het wordt steeds populairder voor toeristen.

De Israëlische keuken
Van gevulde pitabroodjes op straat tot uitgebreid uren tafelen met vrienden, in Israël kan het allemaal. De laatste jaren is er een culinaire revolutie gaande, waarbij sfeerloze cafetaria plaats hebben gemaakt voor bruisende, hippe bars en restaurants. Tegen het eind van de jaren 90 kwam de Sefardische keuken helemaal op gang. De Serfardiem is een verzamelnaam voor Joden afkomstig uit Islamitische landen. De Sefardische eetcultuur bestaat uit gerechten als choemoes, falafel, sjaksjoeka of techina. Dankzij de afwezigheid van enige restauranttradities waren de culinaire pioniers vrij om naar hartenlust te experimenteren met nieuwe bereidingswijzen en originele smaakcombinaties. Hierdoor is de Israëlische keuken van tegenwoordig een mengelmoes van allemaal culturen. Zo vloeien in restaurants al die geuren en smaken uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten organisch samen.

Producten
Hoewel de Israëlische keuken nog jong is, zijn er een aantal onderscheidende kenmerken. In de eerste plaats zijn er typische smaakmakers zoals techina (gemalen sesamzaden-pasta), za’atar (een kruidenmengsel), silan (een dadelmelasse) en harissa (een pittige pasta gemaakt van chilipepers, paprika, knoflook en specerijen). Daarnaast is er een grote voorliefde voor groenten, zoals aubergines, paprika’s, zoete aardappel, venkel en koolrabi. De groenten worden vaak op smaak gemaakt met kruiden en gegrild of gepoft. Naast de smaakmakers en groenten zijn de belangrijkste ingrediënten van het eten liefde en plezier.

TLV – Het kookboek
In de winkel viel mijn oog direct op dit vrolijke kookboek. Met grote, gekleurde letters staat TLV op de kaft gedrukt. Bij het openen kwam ik er al snel achter dat de binnenkant minstens zo mooi is als de kaft. Het boek staat vol afbeeldingen van het bruisende leven in Tel Aviv, afgewisseld met foto’s van kleurrijke gerechten. Het boek begint met een inleiding over de Israëlische keuken. Naast recepten kun je super veel leren over verschillende groenten, smaakmakers, de achtergrond van ingrediënten en leuke kooktips. Bij elk recept staat er een verhaal, waardoor het eten van dit gerecht zoveel meer betekenis krijgt. Niet alle recepten uit het 326 pagina’s tellende boek zijn vegetarisch, maar groenten spelen wel een hele belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde paprika, falafel, bladerdeegtaartjes met frambozenspijs, borekas met spinazie of maak zelf je TLV-specerijenmix.

TLV – De culinaire stadsgids
Dit boekje is een must voor iedereen die een bezoekje aan Tel Aviv op de planning heeft staan. Het bevat niet alleen informatie over de geschiedenis, taal, handige tips en gedragsregels, maar vertelt je ook nog eens de leukste plekken om te bezoeken voor een vega ontbijtje of een late night dinner. Een heel hoofdstuk wordt gewijd aan vegan eten in Tel Aviv, ook wel de vegan capital of the world genoemd. Ongeveer vijf procent van de bevolking in Israël leeft geheel plantaardig en in Tel Aviv is dit zelfs acht procent! Bijna ieder ontbijtrestaurants serveert veganistische sjaksjoeka en in elk koffietentje is een haver-, soja-, amandel- of rijstemelk cappuccino te scoren. Ook staat er in het boek welke plantenwinkels leuk zijn om te bezoeken en welke markten je niet kunt missen. Het boek sluit af met een handige culinaire woordenlijst, zodat je altijd met een gerust hart iets lekkers kunt bestellen.

Heb jij de Israëlische keuken weleens geproefd? En wat is je favoriete gerecht? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

TLV
Jigal Krant
Uitgever: Nijgh & van Ditmar

Summary
Wereld keuken: de Israëlische keuken
Article Name
Wereld keuken: de Israëlische keuken
Description
Choemoes, falafel, sjaksjoeka en techina: de Israëlische keuken is een paradijs voor vegetariërs. Lees hier meer over Tel Aviv en de keuken van Israël.
Author