Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Japanse Keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Nihon van Tanja Dusy. Wat is de Japanse keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar de kern van deze authentieke wereldkeuken!

Japan
Japan, letterlijk vertaald ‘oorsprong van de zon’, is een eilandstaat in het Oosten van Azië. De hoofdstad Tokyo is met bijna 40 miljoen inwoners de op een na grootste metropool ter wereld. Japan bestaat uit verschillende eilanden, de grootste zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. De Japanse bevolking heeft de hoogste levensverwachting ter wereld. Dit wordt gelinkt aan een goed geregeld zorgsysteem en gezonde Japanse eetgewoonten; kleine porties en veel gezonde vetten. Volgens het Guinness Book of Records is de oudste vrouw op de wereld een Japanse vrouw van wel 116 jaar!

Cultuur
Japan heeft zich in de laatste eeuw sterk ontwikkeld en verfijnd. De hedendaagse Japanse cultuur combineert invloeden uit Azië, Europa en Amerika. Japan kent een groot contrast tussen de inwoners van de moderne, hippe steden zoals Tokyo en het conservatieve platteland. Vaak wordt er gedacht aan Japanse tuinen, roze kersenbloesem en geisha’s in traditionele kimono’s. Aan de andere kant zien we ook een land met overvolle metropolen, torenhoge wolkenkrabbers, het drukke stadse leven en de toenemende invloed van technologie. In de popcultuur spelen manga (strips) en anime (tekenfilm) een grote rol. Deze worden heel nauwkeurig en gedetailleerd getekend en bevatten vaak thema’s die met doorzettingsvermogen en integriteit te maken hebben. Deze thema’s zijn karakteristiek voor de Japanse cultuur.

De keuken
Zelf noemen de Japanners hun keuken ‘washoku’, samengesteld uit twee schrifttekens, waarbij ‘wa’ staat voor Japan en harmonie en ‘shoku’ voor eten. Het is deze woordbetekenis die de Japanse keuken onderscheidend maakt: haar gezonde, gebalanceerde voeding, de afgewogen aroma’s, de harmonie tussen mens en natuur en haar verbondenheid met de veelvuldige culturele tradities van het land. Japanse koks maken bijna uitsluitend gebruik van streek- en seizoensproducten. Daarnaast kennen ze in Japan het eet-uit-eigen-streek-principe. Ze gebruiken middelen spaarzaam en doen er alles aan om de pure smaak te behouden zonder hem met kunstmatige aroma’s of overdreven veel specerijen te verhullen. Ze proberen een balans in aroma’s tussen de afzonderlijke ingrediënten tot stand te brengen. Voor een gerecht met op elkaar afgestemde smaken gebruiken Japanse koks de vier smaken zoet, zout, zuur en bitter. Pittig als vijfde smaak wordt nauwelijks gebruikt. In tegenstelling tot veel andere Aziatische keukens is Japan eerder mild gekruid.

Umami
De Japanse keuken heeft een extra smaak waarmee het zich onderscheidt van andere wereldkeukens: Umami. Dit betekent ‘welsmakend’ of ‘heerlijkheid’. Deze smaak is begin 20e eeuw ontdekt door een Japanner. Hoe het precies smaakt is lastig te omschrijven, maar het zit vooral in bouillon, soyasaus, miso en pittige kazen zoals Parmezaan. Umami is een basissmaak die naar voren komt door de stof glutamaat, een smaakversterker die vaak aan deze producten wordt toegevoegd. Door deze stof worden de hartige smaken versterkt en is er minder zout nodig. Daarbij geeft de smaak diepgang aan gerechten.

Verschillende stijlen
Alle keukenstijlen die zich in de loop van de geschiedenis van het land op uiteenlopende wijze hebben ontwikkeld, zijn altijd voorzien van het achtervoegsel ‘ryôri’, wat keuken betekent. Al deze verschillende stromingen vormen het geheel van wat ‘washoku’ is. Shoujin- ryôri, de boeddhistische keuken, is streng vegetarisch en zelfs deels veganistisch. Onsen- ryôri is de originele keuken van de samoerai. Cha-kaiseki- ryôri is een zeer lichte keuken, ontstaan vanuit de theeceremonie die zich verder heeft ontwikkeld tot de kaiseki- ryôri, de Japanse ‘haute cuisine’ die volgens strenge ceremoniële regels wordt geserveerd. De moderne Japanse keuken heeft veel van deze traditionele richtingen behouden, maar heeft daarbij ook invloeden vanuit het westen opgenomen. Met name gerechten uit de Franse en Italiaanse keuken zie je veel terug, maar dan met een Japanse twist.

Gerechten
Japanse gerechten zijn heel gevarieerd, we kennen natuurlijk allemaal sushi, ramen en tempura. De echte Japanse keuken heeft weinig te maken met de bekende all-you-can-eat restaurants die in het Westen veel voorkomen. De Japanse keuken is snel en voedzaam. Vaak wordt de maaltijd opgediend volgens het ‘soep en drie kommen’-principe. Dit bestaat uit een bouillonsoep geserveerd met neutrale rijst en kleine bijgerechten, bijvoorbeeld met tofu, groenten en in zuur ingemaakte komkommer. Deze kleine gerechtjes kunnen ook naar werk of school worden meegenomen in een bentobox. Daarnaast kent de Japanse keuken ook vele eenbordsmaaltijden zoals rijstschotels en goedgevulde noedelsoep.

Wat is jouw favoriete Japanse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Nihon
Tanja Dusy
Uitgeverij: ZNU

Summary
Wereldkeuken: de Japanse keuken
Article Name
Wereldkeuken: de Japanse keuken
Description
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Japanse Keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Nihon van Tanja Dusy. Wat is de Japanse keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar de kern van deze authentieke wereldkeuken!
Author