Print Friendly, PDF & Email
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Mexicaanse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Fiësta van Tanja Dusy. Want hoe is de cultuur achter de nacho’s die in ons koude kikkerlandje niet meer weg te denken zijn? In dit feestelijke boek gingen we op zoek naar antwoorden!

Mexico
Een land dat we kennen als zonnig en droog, van de iconische sombrero en heerlijke taco’s en tequila. Geografisch gezien kent Mexico vulkaangebieden en uitgestrekte woestijnen. Het is er niet per se tropisch maar heeft wel hele zuidelijke sferen. Mexico ligt in Noord-Amerika en grenst aan de Verenigde Staten, al zouden deze landen in veel opzichten niet méér van elkaar kunnen verschillen. Wat erg kenmerkend is voor Mexico, is dat het zo ontzettend kleurrijk is op straat en in de huizen, door de versieringen, het eten én de mensen. Vroeger werd het land bewoond door de Maya’s, een volk dat vooral uit geleerden bestond, en de Azteken, grotendeels krijgers. Vandaag de dag is Spaans de meest gesproken taal in Mexico. Het land gebruikt veel van de gewassen dat het zelf verbouwt zoals mais, avocado’s, pepers en limoenen. Veel van deze producten worden naar landen over de hele wereld geëxporteerd, waardoor het bruto binnenlands product van Mexico op de 12e plek staat in de wereldeconomie. Helaas kent Mexico veel corruptie en drugshandel. De bevolking is daardoor niet erg rijk. Toch is de Mexicaanse cultuur enorm gezellig en feestelijk.

Fiësta
De Mexicaanse uitbundigheid en vele feesten zijn echt wat de Mexicaanse cultuur kleuren. Op de Mexicaanse kalender zijn namelijk wel meer dan 5.000 feestdagen te vinden! Een daarvan is Día de Muertos, vertaald ‘de dag van de doden’, die plaatsvindt in november, en ook in Nederland steeds vaker gevierd wordt. Deze feestdag belichaamt echt waar de Mexicaanse cultuur om draait, er wordt gegeten en gedanst. De levenden komen samen met de doden. Het is echter allesbehalve treurig; er wordt feest gevierd! Pixar heeft een hele leuke animatiefilm over deze dag: Coco. Een vrolijk en spannend feestje om naar te kijken. Eten speelt een hele grote rol op de feesten, de drank mag vloeien en vaak speelt er ook een mariachiband. In Mexico én Amerika vieren ze Cinco de mayo (5 mei). Ook hier wordt er gedanst, is er een militaire parade, en vinden er traditionele ceremonies plaats. Op herdenkingsdag wordt er 2 dagen lang gegeten en gedronken met de overleden familieleden, op een kerkhof versierd met bloemen. Zo zijn zij in gedachten aanwezig. Je kent misschien ook wel de uitbundig geschminkte doodshoofden, zogeheten sugar skulls. Deze worden vaak versierd met gekleurde bloemen en soms glitters. Ga tijdens Día de Muertos op 2 november eens zo geschminkt naar een Mexicaans feestje, en je steelt ongetwijfeld de show!

De Mexicaanse keuken
De meeste eetmomenten in Mexico worden gezien als een festiviteit en zijn echt een sociaal gebeuren. Er wordt dan ook niet op elk grammetje vet gelet, en al het eten gebeurt lekker uitbundig. De Mexicaanse keuken is misschien wel een van de meest gewaardeerde keukens in de wereld. In Amerika en in het Westen smullen ze ervan. Burrito’s, fajita’s, quesadilla’s, taco’s, empanada’s, nacho’s, guacamole en jalapeños zijn stuk voor stuk bekende begrippen. Vaak wordt de Mexicaanse keuken gekenmerkt door een makkelijk karakter: even een snelle hap afhalen of zelf een wrap in elkaar knutselen. Dit kan ook heel goed gezond en vegetarisch. Er wordt in de Mexicaanse keuken namelijk veel met bonen gekookt, deze zijn een goede bron van eiwitten. Ook zijn er eindeloze variaties mogelijk! Zo is het bijvoorbeeld heel leuk om een tacobar te maken als er vrienden komen eten: een tafel vol met alles wat je in taco’s kan doen, wat iedereen zelf kan pakken. Daarbij is elk Mexicaans gerecht ook mogelijk in de vorm van een salade. Voor speciale gelegenheden wordt er in Mexico juist vaak slowfood bereid, door lekker lang te marineren of te stoven op het fornuis. Vaak is het abuela die al een dag van tevoren in de keuken staat voor zo’n feestmaal.

Kleurige markten
Overdag wordt er vaak op straat gegeten en gedronken. Op straat worden ook de boodschappen voor het avondmaal gedaan, dat juist vaak thuis plaatsvindt of in een restaurant. Frisse Mexicaanse biertjes zoals Corona en Desporados worden door terrasjes over de hele wereld overgenomen. Sterke tequila en Mezcal zijn ook in de meeste barren te vinden. Het Mexicaanse eten gaat om gezelligheid en comfort, echt soulfood. Overal waar je komt zijn er talloze kleine streetfood trucks te vinden. Deze taqueria’s hebben zelfs een opmars gemaakt naar Amerika, waardoor nu op bijna elke straathoek wel een taco te verkrijgen is. Denk ook aan empanada’s en mole, een dikke saus waaronder de guacamole valt, heerlijk bij de nacho’s. Ook in Nederland zijn deze tegenwoordig in bijna elke bistro of brasserie te bestellen. Ja, snacken is iets wat veel wordt gedaan in Mexico, en het is dan ook waar het eerste hoofdstuk in het kookboek Fiësta over gaat. De taco con todo (taco met alles) wordt in het boek beschreven als de perfecte taco. De vegetarische versie bevat bonen, groenten, augurken, hele pittige salsa, milde crème, zachte avocado, uitjes en verse koriander. Hierin worden alle smaken en structuren van Mexico vertegenwoordigd, een feestje in je mond!

Wat is jouw favoriete Mexicaanse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Fiësta
Tanja Dusy
Uitgeverij: ZNU
ISBN: 9789044754452
Prijs: €24,95

Summary
Wereldkeuken: De Mexicaanse keuken
Article Name
Wereldkeuken: De Mexicaanse keuken
Description
Wereldkeukens zijn populair in Nederland. Vandaag bespreken we de Mexicaanse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Fiësta van Tanja Dusy.
Author