Print Friendly, PDF & Email
1/5 - (1 stemmen)

Naast olijfolie, zijn er nog veel meer soorten olie die je kan gebruiken in de keuken. Maar wist je dat je de ene olie beter niet kunt verhitten en de andere juist wel? Allemaal hebben ze hun eigen smaak en kwaliteit. Lees hier over verschillende oliesoorten, de vetopbouw en waar je ze het beste voor kunt gebruiken!

Olijfolie
Olijfolie is misschien wel de meest gebruikte olie. Kies altijd voor een ‘extra vierge’ variant van olijfolie, dat is een belangrijke kwaliteitsaanduiding, dan weet je altijd dat je goede olijfolie hebt. Er worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan olijfolie, wel bevat het maar 8 tot 15% meervoudig onverzadigde vetten (maar wel voor 70% uit enkelvoudig verzadigde vetzuren). Belangrijk om te weten: olijfolie mag niet tot een hoge temperatuur verhit worden, dus gebruik voor bakken en braden liever een andere oliesoort. Olijfolie bevat 840 kcal per 100 ml.

Zonnebloemolie
De smaak van zonnebloemolie is heel neutraal. Je kan het goed gebruiken om mee te koken, zoals bakken en braden of in de sladressing. Laat het niet te heet worden, want dan kan het giftig worden. Zonnebloemolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigde vetten en bevat per 100 ml 803 kcal.

Arachideolie
Arachideolie lijkt enigszins op zonnebloemolie, maar is een wat duurdere variant die gemaakt is van pinda’s en daar dus ook naar smaakt. Geraffineerde arachideolie kan tot wel 230 C verhit worden! Het bevat 31% meervoudig onverzadigde vetten en 795 kcal per 100 ml.

Kokosolie
Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren, de slechte variant, maar is alsnog goed voor je gezondheid! Dit komt door de samenstelling van die vetzuurketens, waardoor het heel gemakkelijk wordt afgebroken en je metabolisme versnelt. Daarnaast is kokosolie heel goed bestand tegen hitte, waardoor je er goed mee kan bakken en braden en zelfs frituren. Kokosolie bevat 862 kcal met 100 gram.

Palmolie
Palmolie is neutraal van smaak en wordt in vele etenswaren verwerkt. In koude vorm is palmvet nog hard, het wordt vloeibaar als het verhit wordt, je kan er dus goed mee bakken. Het bevat 48% meervoudig onverzadigde vetten en 884 kcal per 100 gram.

Koolzaadolie
Koolzaadolie, ook bekend als raapolie, bevat veel eenvoudige onverzadigde vetzuren. De meervoudig onverzadigde vetzuren hebben de ideale verhouding, waardoor de omega-6 en omega-3 ideaal in balans is. Koolzaadolie heeft een neutrale smaak en kan je daardoor goed gebruiken voor dressings en sauzen. Ook kan je er mee roerbakken. Koolzaadolie bevat 857 kcal per 100 ml.

Lijnzaadolie
Lijnzaad bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren, en vooral de omega-3 vetzuur. Heel gezond! Het heeft een hele sterke smaak, maar is maar beperkt houdbaar. Daarnaast is het giftig om te verhitten, maar kan je het goed gebruiken in koude gerechten zoals door de sla, of gemengd met yoghurt en muesli. Lijnzaadolie bevat 787 kcal per 100 ml.

Walnootolie
Sommigen vinden walnootolie de lekkerste olie die er is. Kenmerkend is, is dat het wordt geproduceerd door middel van koude persing, zodat de gezonde stoffen niet verloren gaan. Je kan de olie dan ook niet verhitten, gebruikt het dus niet om in te bakken of braden. Walnootolie is wel ideaal voor sauzen en dressings! Gezondheidsvoordeel is dat in deze olie zowel omega-3 en omega-6 in zitten. Walnootolie bevat 810 kcal per 100 ml.

Avocado-olie
Avocado-olie is niet alleen goed voor je gezondheid, maar is ook heel hydraterend ook voor je huid!  Het komt dan ook voor in veel gezichtsproducten, of anti-littekensproducten. Het bestaat ongeveer voor 70% uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren, 10% meervoudig overzadigde vetzuren en bevat veel vitaminen. Avocado-olie is erg geschikt om in te bakken of zelfs te frituren door het hoge verbrandingspunt. De smaak gaat bij het verhitten niet verloren, wat bij olijfolie bijvoorbeeld wel gebeurt. Avocado-olie bevat 884 kcal per 100 gram.

Conclusie: gebruik vooral zonnebloemolie, archaideolie, kokosolie, palmolie en koolzaadolie, en bewaar olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie en avocado-olie voor een mooie salade.

Wat is jouw favoriete olie? En waarom? Laat het ons weten in een reactie op de website, of via Facebook, Instagram of Twitter!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de olie. Je vindt de foto hier

Summary
Hoe gebruik je verschillende soorten olie?
Article Name
Hoe gebruik je verschillende soorten olie?
Description
Er zijn ontzettend veel olies die je koud in een dressing, of warm kan gebruiken om mee te bakken. Maar wat kan je met welke olie? Lees het hier!
Author