...

Hoe kook je met Nederlandse specerijen?

door | 30 nov 2017 | Ayurveda, Gezondheid, In mijn keuken, Producten, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Normaal deelt onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis zijn recepten met ons, maar dit keer iets anders! Hij legt uit wat de Nederlandse specerijen zijn en hoe je er het beste mee kan koken. Leuk om eens te koken met oer-Hollandse kruiden, in plaats van mediterraanse en oosterse kruiden die we steeds vaker in onze eigen keuken gebruiken!

Geschiedenis
Nederland is rijk geworden met de handel in specerijen. Toch vind je nauwelijks echt hartige gekruide gerechten in de traditionele Nederlandse keuken. Het lijkt erop dat wij onze handel liever verkochten dan opaten. Van alle VOC-specerijen strooien we vooral peper dankbaar over ons eten. Dan komt er een hele tijd niets, waarna nootmuskaat, kruidnagel, kaneel en folie volgen. 
In de patisserie heeft ons gekruide verleden wel duidelijke sporen achtergelaten; Kruidnoten, speculaas, peperkoek en kruidkoek zitten er vol mee. Blijkbaar compenseren we de uitgesproken smaak van specerijen graag met suiker.

Maar specerijen hoeven helemaal niet uitgesproken te zijn. Integendeel, met specerijen kun je juist subtiele smaaknuances aan gerechten geven. Je kunt er onze Hollandse kost mooi mee accentueren. Met peper, kruidnagel, foelie, nootmuskaat en kaneel maak je een verrassend winters- én voorjaarsmenu. 

FOELIE
Foelie is de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot. Ze groeien aan de muskaatboom die bittere, perzikachtige vruchten draagt. In de vrucht zit een harde pit met daaromheen een vlies. De pit is de muskaatnoot en het vlies de foelie. Als de vruchten zijn geoogst, wordt de foelie van de pit gehaald, in de zon gedroogd en geplet. Van de VOC-specerijen is dit de minst bekende. Maar dat maakt foelie niet onbemind. Foelie heeft een warme aromatische smaak die iets minder uitgesproken is dan die van nootmuskaat. Omdat het even duurt voordat foelie smaak afgeeft, wordt het gebruikt in gerechten die lang moeten stoven of koken. Het is heerlijk bij romige soepen zoals pompoen- of knolselderijsoep. Foelie combineert ook goed met nootmuskaat, in koekkruiden bijvoorbeeld.

KRUIDNAGEL
Bij het typische, overheersende aroma van kruidnagel denk je in Nederland al gauw aan winter en ijzige kou. Kruidnagel is onmisbaar in rode kool en stoofgerechten, en bepaalt voor een belangrijk deel de smaak van glühwein en kruidenbitters. Kruidnagels zijn de ongeopende bloemknoppen van de kruidnagelboom die wel twintig meter hoog kan worden. De bloemknoppen worden met de hand geplukt en in de zon gedroogd. De hele kruidnagels geven hun smaak langzaam af, daarom moet je ze in het gerecht meekoken. Kruidnagel wordt net als komijn ook gebruikt om magere kaas meer smaak te geven, zoals de Friese nagelkaas. Fijngemalen kan kruidnagel ook een subtiele smaak geven aan bijvoorbeeld gekookte groenten. Spruiten, asperges, knolselderij, koolrabi en pompoen gaan goed samen met kruidnagel. Probeer ook eens een vleugje gemalen kruidnagel door roergebakken spinazie of door een rauwkostsalade.

Recept: nagelkaaskroketjes met roergebakken snijbiet

KANEEL
Denk aan kaneel en je krijgt zin in appeltaart. De combinatie van kaneel en appel is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Kaneel wordt in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Moorse keuken, traditioneel alleen in zoete bereidingen gebruikt. Bijna iedereen vindt de zachte aromatische smaak lekker. Kaneel is de gedroogde bast van de kaneelboom. Bij de kaneelstokjes kun je dit ook duidelijk zien. Gebruik kaneelstokjes alleen in gerechten die even moeten koken, zoals bij de klassiekers stoofpeertjes en appelmoes.  Maar kaneel (als stokje of poeder) is ook heerlijk in stoofpotjes, in de pompoensoep of door de rijst. Kaneelpoeder (gemalen kaneelstokjes) is onmisbaar in vele soorten gebak, maar ook lekker door de yoghurt en in chocolademelk en koffie.

NOOTMUSKAAT
Nootmuskaat is dé groentenspecerij van Nederland. Het is voor velen onmisbaar in de aardaardappelpuree, over de bloemkool, sperziebonen en spruitjes. De warme kruidige smaak geeft een licht zoet accent en past ook goed in combinatie met boter en room, zoals in de bechamel- of kaassaus. Nootmuskaat komt net als foelie van de tropische muskaatboom. Gebruik liever geen gemalen nootmuskaa,t maar rasp het vers door je gerecht. Versgeraspte nootmuskaat geeft een veel aangenamere en frissere smaak. Nootmuskaat is ook lekker door zandkoekjes, door appeltaart, door de uiensoep en over avocado’s.

Recept: Voorjaarsstamppotje van raapstelen en waterkers

PEPER
Peper is met afstand de meest gebruikte specerij ter wereld. Het komt bijna in elke keuken voor. Groene, witte, zwarte en rode peper worden allemaal gemaakt van dezelfde bes van een tropische klimplant. Groene peper van de onrijpe groene bessen, zwarte en witte peper van de bijna rijpe gele bes en rode peper van de rijpe rode bes. Voor witte peper worden de bessen eerst geweekt in water, waarna de schil van de bes wordt verwijderd. Peper kan bijna door elke gerecht. Groene peper is het mildst en zwarte peper het meest uitgesproken. Gebruik peper voorzichtig, want het gaat snel overheersen. Roze peper is eigenlijk geen echte peper. Deze gedroogde besjes zijn afkomstig van een struik die groeit in Midden- en Zuid-Amerika. Roze peper is veel milder dan de andere pepersoorten. De subtiele smaak gaat goed samen met witte chocolade zoals in dit recept van de aardbeienparfait.

Recept: aardbeienparfait met roze peper en witte chocolade

Wat is jouw favoriete Nederlandse specerij om te gebruiken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Hoe kook je met Nederlandse specerijen?
Article Name
Hoe kook je met Nederlandse specerijen?
Description
Eke van Koken met Kennis legt uit wat de Nederlandse specerijen zijn en hoe je er het beste mee kan koken. Je leest er hier alles over!
Author
Eke Mariën
Volg Eke

Eke Mariën

Kook-expert van De Hippe Vegetariër at Koken met kennis
Eke, bekend van zijn boeken ‘Bakken met kennis’ en ‘Cook & Chemist’, is de echte kook-expert van De Hippe Vegetariër. Met zijn achtergrond als kok, foodstylist en kookschooldocent weet Eke alles over koken, de basisbereidingen maar vooral ook over de chemie van kookprocessen. Eke werkt als freelance foodstylist, productontwikkelaar en bedenkt en styleert recepten voor diverse bekende (kook)tijdschriften.
Eke Mariën
Volg Eke

Latest posts by Eke Mariën (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt