Print Friendly, PDF & Email

Professor Grunschnabel, oftewel ‘groentje met een grote bek’ aldus Trouw. Ik ontdekte dit ijsmerk ongeveer twee jaar terug op de opening van De Vegetarische Slager in Amsterdam: ijs gemaakt op basis van kokosmelk en dus 100% zuivelvrij (en vegan), en ook nog eens su-per lekker met sprookjesachtige omschrijvingen voor de verschillende smaken. Ik verloor ze even uit het oog, maar heb het ijs inmiddels weer helemaal herontdekt. Gelukkig is Professor Grunschnabel nu ook breed verkrijgbaar bij de Albert Heijn! Niet alle zeventien smaken helaas, maar wel deze zes. Ik deed de smaaktest!

IJs voor iedereen
Of je nu een lactose- gluten- of soja-allergie hebt, vegetarisch of veganistisch eet of graag kiest voor pure en natuurlijke producten. Bij Professor Grunschnabel zit je al-tijd goed. Het ijs is namelijk 100% plantaardig en bevat dus geen dierlijke producten zoals bijvoorbeeld koemelk of slagroom. In plaats daarvan gebruiken ze kokosmelk in de creamy smaken en vers fruit in de fruity smaken. Verder is het ijs 100% vrij van conserveringsmiddelen, synthetische geur- en smaakstoffen, e-nummers en toegevoegde kleurstoffen. Kortom superlekker ijs dat 100% vrij is van lactose, gluten, soja- en melkproducten. Dat is goed nieuws!

Hoe smaakt kokosmelkijs?
Ik denk dat iedereen verrast zal zijn door de smaak en structuur van kokosmelkijs. Oké, er is één voorwaarde: je moet wel een beetje van kokos houden. De kokossmaak is niet heel sterk, maar wel overal licht aanwezig en persoonlijk vind ik dat alleen maar heel erg lekker eigenlijk. Door de basis van kokosmelk is het ijs heel zacht van smaak en net als bijvoorbeeld kokosyoghurt ‘smelt’ het bijna direct weg op je tong. Dit maakt het ijs net iets lichter dan echt roomijs en is ook voordelig voor de voedingswaarde, maar verder blijft ijs ijs natuurlijk en moet je er niet té veel van eten (tenzij je liefdesverdriet hebt of keelpijn).

De smaaktest
Ik mocht alle Professor Grunschnabel smaken testen die je in (bijna) iedere Albert Heijn vindt. Wie wil dat nou niet! Dus met een vriendin, een grote pot thee en zes bakken ijs voor ons neus ging ik aan de slag:

Snowwhite
coconut milk, lots of Madagascar Bourbon vanilla & grated coconut
Dit is de perfecte samensmelting tussen kokosijs en vanilleijs. Super silky smooth met echte kokosstukjes. Deze vindt iedereen (die van vanille en kokos houdt) lekker en ook perfect voor kids. Tip: gooi er een espresso overheen, dan heb je een ideale dame coco blanche.

Banana Bahiana
ripe banana with coconut milk, Bourbon vanilla, lime juice & an inkling of cinnamon
Ik ben normaal niet zo dol op bananenijs, maar deze is erg lekker. Super romig en heel fijn met dat beetje kaneel. Dat proef je echt! De citroen maakt ‘m iets frisser en verder proef je één-en-al verse banaan.

Café El Khalib
bittersweet Arabica coffee with cardamom and Bourbon vanilla in coconut milk
Een kruidig ijs met een lichte koffiesmaak en een hint van kardamom. Bijzondere smaak! Persoonlijk doet het me meer denken aan Indiase chai dan aan echte koffie. De koffiesmaak is niet zo sterk, dus ook voor de niet-koffieliefhebbers is deze het proberen waard.

Chocolate
cocoa with coconut milk, Bourbon vanilla and a splash of orange juice
Opvallend is dat – mogelijk door de kokosmelk – de creamy smaken van Professor Grunschnabel niet zo uitgesproken zijn. Zelf ben ik echt dol op super puur chocolade ijs, liefst zo donker mogelijk. Als je dat in je hoofd hebt, dan valt deze chocolade misschien een beetje tegen. Dit is echt een melk chocolade met een vleugje kokos (chocolade en kokos echt een favoriete combi als je het mij vraagt!) en een bijzonder romige structuur. Chocolademousse bijna! Echt verwennerij.

Indian Winter
coconut milk, fresh ginger root, cardamom, cloves, nutmeg & coriander seed
Oei dit is wel een hele spannende combinatie! Ijs met kardamom, korianderzaad, nootmuskaat en kruidnagel. Een unieke samenstelling waarbij alle smaken perfect zijn uitgebalanceerd. Ook de gember is precies goed en niet te scherp. Zelf zou ik hier geen drie bollen van opeten, maar dit ijs juist combineren met een zoet dessert. Bijvoorbeeld met een spongee cake of een puur chocolade dessert, dan is dit kruidige ijs een perfecte en verrassende tegenhanger van de weldaad aan zoet.

Framboise Extase
24-carat raspberry with fresh orange, lime and lemon juice
Dit is een van de fruity varianten op basis van vers fruit. Puurder dan pure sorbet! Ontzettend fris, lekker vers met hele kleine stukjes die maken dat je echt fruit proeft. Precies waar je als sorbetliefhebber op hoopt.

Professor Grunschnabel, www.grunschnabel.nl

IMG_7376

Summary
Kokosmelkijs van Professor Grunschnabel
Article Name
Kokosmelkijs van Professor Grunschnabel

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!