Kromkommer: soep van gekke groente
Isabel Boerdam

Kromkommer: soep van gekke groente

woensdag 13 augustus 2014
Kromme komkommers, tweenbeenwortels, hartvormige tomaten en te groot uitgevallen bietjes worden vandaag de dag verspild vanwege hun looks. Naar schatting gaat het in Nederland om zo’n vijf tot tien procent van de groente. Ook overproductie is een belangrijke reden waarom groente in veevoer belandt of terecht komt in de biovergister. Nogal krom, vinden drie jonge wereldverbeteraars en daarom hebben ze deze zomer de eerste soeplijn van gekke groente gelanceerd. Hiermee willen ze krom het nieuwe recht maken. 

Voedselverspilling
Voedselverspilling is de laatste tijd een hot topic en volgens Jente, Chantal en Lisanne (oprichters Kromkommer) is dat maar goed ook. Al jaren zijn er cijfers bekend over de wereldwijde voedselverspilling (zo’n 30-50% van de totale productie) en de impact daarvan op onze aarde. Met het weggooien van goed eten gaat niet alleen het product verloren, maar ook alle energie en hulpbronnen die er voor nodig waren om die tomaat of komkommer te produceren. Tot op heden gaat het volgens de meiden nog lang niet snel genoeg met het oplossen van dit probleem. “Er is letterlijk en figuurlijk zo veel laaghangend fruit als het gaat om minder verspillen. Dan moeten we die kansen toch grijpen”, aldus Jente. “Daarom gaan we met Kromkommer verder dan alleen bewustwording en het vertellen van het verhaal: we gaan ook concreet aan de slag!”. Met hun producten willen de sociaal ondernemers concreet iets doen met groente die anders ons bord niet redden én laten zien dat minder verspillen ook  positief en lekker kan zijn.

Soep van geredde groente
Op 24 mei werd de soeplijn van gekke groente gelanceerd, die bestaat uit een tomatensoep, een bietensoep en een wortelsoep. De soeplijn is mede mogelijk gemaakt door een grote crowdfundingcampagne begin dit jaar. “We zijn dit jaar op zoek naar 20.000 gekke groente helden die zich aansluiten bij de ‘Krommunity’, van onze soep gaan smullen en die ons verhaal horen”, vertelt Lisanne. Tijdens de crowdfunding hebben zich al 837 helden zich aangesloten en de soepen meegefinancierd. Kromkommer soepen zijn pure soepen die volledig plantaardig zijn, geen suiker of gluten bevatten en die uiteraard zo duurzaam mogelijk verpakt zijn. Iedere soep heeft een verrassende twist.  Zo zitten in de tomatensoep hele gele snoeptomaatjes. De soepen worden om te beginnen verkocht via een webshop, de WAAR-winkels en een aantal speciaalzaken. “En als de soeplijn goed loopt”, vertelt Jente enthousiast, “dan kun je dit jaar ook een delicatessenlijn verwachten!”

Hoe smaakt hij in het echt?
Als Hippe Vegetariër en groente gek mocht ik deze soep ook proeven en keuren, want hoe smaken die gekke groente nu eigenlijk? Heerlijk natuurlijk, en puurder dan puur! Je proeft dat de soepen geen vreemde toevoegingen bevatten en op en top gezond zijn. Een hele verstandige keuze voor je dagelijkse voeding bovendien, want de soepen zijn zeer mager. Dit maakt ze misschien een tikje flauw of saai, maar perfect voor de gewone doordeweekse avond en als je dan nog eens bedenkt hoeveel groente je gered hebt…! De delicatessenlijn daar is De Hippe Vegetariër natuurlijk ook ontzettend nieuwsgierig naar, want culinaire hapjes met een glaasje wijn en dan ook nog eens iets goeds doen voor de wereld is de beste combinatie denkbaar.

Dus hup Kromkommer, hup! Laat die groenten niet verpieteren! De Hippe Vegetariër vindt het een top initiatief en roept iedereen op om te steunen.

Bijzonderheden: De soepen zijn gemaakt van gekke groente en glutenvrij, zonder toegevoegde suiker, koemelkvrij, vegetarisch en veganistisch.
Verkrijgbaar bij: WAAR-winkels (incl. webshop), Buiten (Rotterdam) en GROOS (Rotterdam).
Prijs: 3,79 voor 570ml

Volg Kromkommer: www.kromkommer.com of www.facebook.com/kromkommer

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.