Stappenplan: zelf gedroogde peulvruchten klaarmaken
Isabel Boerdam

Stappenplan: zelf gedroogde peulvruchten klaarmaken

zaterdag 24 februari 2018
Je kan heel easypeasy bonen uit blik kopen in de supermarkt, maar je kan ook zelf gedroogde bonen en peulvruchten kopen en klaarmaken! Het duurt wel langer en kost meer moeite, dus waarom zou je het dan doen? Zelf gedroogde bonen bereiden heeft een aantal voordelen. Aan bonen in blik is vaak zout toegevoegd en door het blik is er kans dat er bisphenol A (BPA) in zit, een chemische stof dat bij een overschot invloed kan hebben op je vruchtbaarheid en hormoonhuishouding. Daarnaast is zelf gedroogde bonen klaarmaken goedkoper en lekkerder! Volg dit stappenplan van GezondNU om zelf je bonen en peulvruchten te bereiden!

Let op: begin niet op de dag zelf met dit stappenplan, maar minimaal een dag eerder. Het neemt namelijk wat tijd in beslag. Het is slim om meteen een flinke pan te maken (of meerdere soorten tegelijk te bereiden), zodat je voor de komende weken genoeg hebt!

Stap 1: wassen
Was de peulvruchten goed. De makkelijkste manier is in een zeef met kleine gaatjes (afhankelijk van de grootte van de peulvruchten). Steentjes? Slechte boontjes? Weg ermee! Spoel steentjes weg en controleer ook op slechte boontjes.

Stap 2: weken
Héél belangrijk: week de peulvruchten. Joke Boon, auteur van het boek Bonen!: “Het is beter voor het milieu, zorgt voor een fijne smaak, een fijne bite en kortere kooktijd. Bovendien zitten in peulvruchten anti-nutriënten. Voor je lichaam is het beter als deze stoffen worden afgebroken. Weken start dat proces.” Doe de peulvruchten in een pan met koud water (drie keer zoveel water als peulvruchten) en zet de pan bijvoorbeeld op het aanrecht. Op de verpakking staat hoe lang je de peulvrucht moet weken – dit varieert van 2 tot 24 uur. Linzen hoef je overigens niet te weken. Soms ontstaan er belletjes of schuim, dat is een licht fermentatieproces. Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat moet niet.

Stap 3: koken
Hebben de peulvruchten een paar uur gedobberd in het water? Dan is het tijd om ze te gaan koken! Gooi het weekwater niet weg, dit kun je gewoon gebruiken als kookwater (extra voedingsstoffen en smaak!). Draai het vuur laag als het begint te koken. Aan het pruttelgeweld kun je nog andere ingrediënten toevoegen, zoals kombu. Dit zorgt voor een betere opneembaarheid en verkort de kooktijd. Voor extra smaak kun je bijvoorbeeld laurierblaadjes, tijm of knoflook meekoken. “Je kunt beter geen zout toevoegen, omdat dit het ontsluitingsproces vertraagt en zorgt voor kapotte peulvruchten.”

Stap 4: nawellen
Nawellen is een optie volgens reguliere deskundigen, maar een must volgens natuurvoedingskundigen. Volgens de laatste groep zou het vooral voor de bonen-beginners goed zijn om peulvruchten na te wellen. De peulvruchten zouden door dit proces namelijk makkelijker opneembaar zijn door het lichaam. Bovendien komen er voedingsstoffen vrij, waar elk lichaam baat bij heeft. Nawellen doe je op een warme plek, zoals in een hooikist, thermoskan of onder een dekbed. De kokende pan verpak je dus in iets warms, zo gaat het proces langzaam door. De tijd? Minimaal zo lang als de kooktijd. Schrikt dit je af? Joke Boon: “Ik wil peulvruchten toegankelijk maken voor iedereen. Volgens mij ben je al hartstikke goed bezig als je bonen eet en al helemaal als je ze zelf klaarmaakt. Laat nawellen je niet afschrikken!” volgens Joke Boon is dit echter niet per se nodig, zij doet het zelf niet.

Je kunt de bonen nu gebruiken voor je soep, groenteburger, hummus of een ander gerecht. Eetsmakelijk!

Bewaartips

  • In de vriezer: peulvruchten kun je ook invriezen. Fijn, want dan kun je een mooie voorraad maken! Doe de peulvruchten met het kookwater (goed onder water!) in een bak en vries het in.

  • In de koelkast: klaargemaakte peulvruchten kun je een week lang bewaren met het kookvocht.

  • In de voorraadkast: gedroogde peulvruchten bewaar je het beste op een koele, donkere plek. In de kelder, voorraadkast of schuur bijvoorbeeld.


Snellere manier
Heb je ontzettend veel zin in peulvruchten, maar geen tijd om ze een nacht te laten weken? Er is een snellere manier om toch gedroogde peulvruchten te bereiden. “Nadat je de peulvruchten hebt gewassen, kook je ze kort, ongeveer twee minuten. Vervolgens week je ze ongeveer vier uurtjes en daarna kun je ze koken.”

Meer lezen over voeding, gezond eten en de laatste voedingstrends? Profiteer nu van 4 nummers voor € 15,- Lekker Gezond

Heb jij gedroogde bonen zelf klaargemaakt? Laat ons dan weten hoe dat was in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Bron: gezondnu.nl

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt hem hier

 

1 Reacties

Nou, ik moet zeggen dat dit artikel het idee opwekt dat zelf peulvruchten koken een enorm ding is. Wat een onzin! Ik zet ze (behalve de linzen natuurlijk, die idd helemaal niet geweekt moeten worden) gewoon de avond tevoren in een pan met ruim water en kook ze gewoon de volgende dag. Pas op´t laatst zout toevoegen, als je dat persé nodig vindt. Maar smaakmaken met kruiden, knoflook en/of specerijen is natuurlijk veel lekkerder...

12:02 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.