Print Friendly, PDF & Email

Ken jij tamarillo al? Deze tropische vrucht ofwel boomtomaat komt oorspronkelijk uit Zuid en Centraal Amerika. Maar wat is tamarillo precies en hoe gebruik je het? Je leest het hier!

Tomaat-achtig
De tamarillo doet een beetje denken aan een tomaat. De vrucht is alleen ovaal van vorm en rood, geel of paars van kleur. Het vruchtvlees smaakt zoetzurig en aromatisch. Volgens sommigen valt de smaak tussen die van tomaat en passievrucht. Net als een tomaat heeft de tamarillo kleine, eetbare pitjes. De schil is meestal bitter en wordt daarom niet gegeten. Naast vezels bevat de tamarillo ook antioxidanten, vitamines en mineralen. Vooral vitamine C is rijkelijk in de vrucht aanwezig, net als kalium en magnesium. Verder vind je in tamarillo calcium en ijzer, net als vitamine A, B6, C en E. Best een gezond vruchtje dus!

Hoe gebruik je tamarillo?
De tamarillo zou vers het lekkerst zijn. Hiervoor kun je de vrucht doormidden snijden en uitlepelen. Eventueel met een beetje honing voor de smaak. Lekker als gezond tussendoortje (hier vind je nog meer ideeën voor gezonde snacks). Je kunt ook de schil van de tamarillo verwijderen door de vrucht een paar minuten in kokend water te leggen. Als je hem geschild hebt, kun je hem voor allerlei gerechten gebruiken. Bijvoorbeeld voor een lekkere chutney of dressing. Probeer dit recept eens:

Tamarillo chutney
Deze tamarillo chutney maak je met kerrie, gember en appel. De chutney is erg lekker als saus bij de barbecue, als salsa bij tortilla’s of wraps of als een spread op havercrackers of rijstwafels. Zo maak je het:

Ingrediënten
400 gram tamarillo
½ appel
1 kleine ui
3 teentjes knoflook
2-3 eetlepels geraspte gemberwortel
1 eetlepel kruidnagels
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel chilipoeder
1/4 theelepel zeezout (het liefst Keltisch zeezout)
½ theelepel kerrie
1/2 kopje honing (optioneel)

Bereiding

  1. Ontdoe de tamarillo’s van hun schil en snijd ze in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de appel en de ui.
  2. Doe de stukjes tamarillo in een pan en voeg de stukjes ui en appel toe.
  3. Pers de teentjes knoflook erboven uit en voeg de gember en kerrie toe.
  4. Voeg dan de kruidnagels en peperkorrels toe en roer de chilipoeder, zout en eventueel de honing erdoor.
  5. Breng het mengsel aan de kook en roer tot alles goed gemengd is.
  6. Zet het vuur laag en laat de chutney ongeveer een uur sudderen, of totdat deze zo dik is als jam.
  7. Laat de chutney afkoelen en giet hem vervolgens in schone potten.

Salade met tamarillo dressing
Een bijzondere salade met verschillende soorten sla, kruiden en verse bloemen. De rode dressing van tamarillo maakt het helemaal af.

Ingrediënten
Verschillende soorten sla, zoals ijsbergsla, rucola, veldsla en waterkers
Eetbare bloemen, zoals kaasjeskruid, cichorei, Calendula en Oost-Indische kers
15 gram peterselie
15 gram muntblaadjes

Voor de tamarillo-dressing:
2 tamarillo’s
½ theelepel Dijonmosterd
1 eetlepel balsamico azijn
2 eetlepels extra vierge olijfolie
1 theelepel vloeibare honing (optioneel)
zout naar smaak (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)
peper naar smaak

Bereiding

  1. Ontdoe de tamarillo’s van hun schil en snijd ze in klein stukjes.
  2. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom en roer goed totdat alles vermengd is.
  3. Laat de dressing 10 minuten staan om alles goed in te laten trekken.
  4. Was en droog de sla, kruiden en bloemen en doe ze in een schaal. Sprenkel de tamarillo-dressing erover en genieten maar!

Ken jij tamarillo al? Wat maak jij er normaal mee? Of heb je een van deze recepten gemaak? Verras ons met jouw creatie in een reactie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Tamarillo: dit doe je met deze tropische vrucht
Article Name
Tamarillo: dit doe je met deze tropische vrucht
Description
Ken jij tamarillo al? Deze tropische vrucht ofwel boomtomaat komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Wat is tamarillo precies en hoe eet je het?
Author