Print Friendly, PDF & Email

Een Hollandse borrel is niet compleet zonder bitterballen. Wij hebben een nieuwe vegetarische bitterbal gespot in het schap en besloten dit te vieren met een vega borrelplank! Wij luidden het weekend in met een plank vol lekkers: vegetarische bitterballen van Kwekkeboom Oven & Airfryer met mosterd-mayonaise, filodeegrolletjes, paddenstoelentapenade, toast met geitenkaas en cranberrycompote, gevulde dadels en geroosterde amandelen. Ultiem genieten!

Ingrediënten
voor 4 personen

Bitterballen met mosterd-mayonaise
12 Kwekkeboom Oven & Airfryer VEGA bitterballen
2 el Zaanse grove mosterd
1 tl mayonaise

Filodeegrolletjes
5 vellen filodeeg
200 g feta
400 g spinazie
15 g munt
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook
zonnebloemolie
evt. chilisaus, om in te dippen

Paddenstoelentapenade
200 g paddenstoelen
50 g zwarte olijven
2 el olijfolie
zout en peper

Toast met geitenkaas en compote
½ ciabatta
125 g zachte geitenkaas
100 g cranberry’s, uit de diepvries
25 g suiker
½ citroen, sap en rasp

Gevulde dadels
12 (medjoul) dadels
100 g roomkaas
50 g walnoten

Geroosterde amandelen
200 g ongebrande en ongezouten amandelen
7,5 g rozemarijn
grof zeezout, naar smaak

Bereidingswijze 

Voor de bitterballen met mosterd-mayonaise
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Verdeel de Kwekkeboom Oven & Airfryer VEGA bitterballen over een ovenrooster en bak de bitterballen 12 minuten.
  3. Meng ondertussen de Zaanse grove mosterd en de mayonaise in een schaaltje.
  4. Serveer de mosterd-mayonaise samen met de bitterballen op de borrelplank.
Voor de filodeegrolletjes
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden. Voeg de spinazie en de knoflook toe aan de pan en roerbak het geheel totdat de spinazie is geslonken. Laat het mengsel afkoelen.
  3. Doe het spinazie-ui mengsel samen met de munt en fetakaas in een keukenmachine of blender en mix tot een glad geheel. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Haal de filodeegvellen uit de vriezer en snijd, terwijl de vellen op elkaar liggen, de vellen doormidden en vervolgens nog een keer door, zodat je vier stapeltjes met filodeegvierkantjes hebt.
  5. Leg een vierkantje filodeeg op het aanrecht en verdeel hier in een rechte lijn in het midden de vulling over. Vouw de korte zijkanten van de vulling naar binnen en rol de lange zijde op totdat je een rolletje hebt. Herhaal deze stap met de overgebleven filodeegvierkantjes.
  6. Verdeel de filodeegrolletjes over een met bakpapier beklede bakplaat, smeer de rolletjes in met een beetje zonnebloemolie en plaats de bakplaat in de oven. Bak de filodeegrolletjes 5 minuten totdat deze goudbruin zijn gekleurd.
  7. Haal de filodeegrolletjes uit de oven, verdeel over de borrelplank en serveer eventueel met chilisaus.
Voor de paddenstoelentapenade
  1. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen op middelhoog vuur totdat deze het meeste vocht verloren hebben en goudbruin kleuren.
  2. Doe de paddenstoelen samen met de zwarte olijven en olijfolie in een keukenmachine of blender en mix tot een gladde tapenade. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  3. Serveer de tapenade met platbrood of crackers.
Voor de toast met geitenkaas en cranberrycompote
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Snijd de ciabatta in plakken van 1 cm dik, verdeel de plakken over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de ciabatta met olijfolie.
  3. Rooster de ciabatta 4-6 minuten in de oven totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn. Haal de ciabatta uit de oven en laat afkoelen.
  4. Maak ondertussen de compote door de cranberry’s, suiker en het citroensap en rasp langzaam op te warmen in een steelpan. Roer alles goed door elkaar en laat het geheel 10-15 minuten pruttelen totdat er een stroperige cranberrysaus ontstaat.
  5. Verdeel de geitenkaas over de ciabatta-toastjes en bestrijk de toastjes met cranberrysaus. Serveer de toast met geitenkaas en cranberrycompote op de borrelplank.
Voor de gevulde dadels
  1. Verwijder de pit van de medjoul dadels door deze in te snijden en de pit eruit te wippen met een schilmesje.
  2. Doe de walnoten in een keukenmachine of blender en mix totdat de walnoten zijn fijngemalen. Voeg de roomkaas toe aan de keukenmachine of blender en mix totdat er een gladde walnotenroomkaas ontstaat.
  3. Vul de dadels met de walnotenroomkaas en serveer de gevulde dadels op de borrelplank.
Voor de geroosterde amandelen
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Doe de amandelen samen met de gehakte rozemarijn en de olijfolie in een kom. Roer alles goed door elkaar en verdeel de amandelen over een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Rooster de amandelen 10 minuten in de oven. Schud de amandelen door elkaar en rooster nog 10 minuten. Laat de amandelen afkoelen en breng op smaak met zout.
  4. Serveer de geroosterde amandelen in een schaaltje op de borrelplank.

Serveer de borrelplank met extra platbood, crackers, olijven en smeersels. Proost!

Wat mag er niet ontbreken op jouw ultieme luxe borrelplank? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Ultieme luxe vegetarische borrelplank
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!