Zeewier: het eten van de toekomst
Mariëlle van Stek

Zeewier: het eten van de toekomst

donderdag 11 februari 2016
Zeewier is duurzaam, gezond én, volgens het Voedingscentrum, een nieuw soort vleesvervanger. Naast dat zeewier een bron is van eiwitten, zit het ook bomvol vezels, vitamine B en mineralen als ijzer, jodium en calcium. Hello superfood! Nog meer goed nieuws? Seamore bracht deze herfst I Sea Pasta op de markt: zeewier vermomd als tagliatelle. Gezond eten was nog nooit zo makkelijk! 

Gezondheid
Door het hoge gehalte aan unieke voedingsstoffen en de weinige calorieën is zeewier een ontzettend verantwoord product. Als je de bronnen mag geloven is het goed voor van alles. Zo vertraagt het de spijsvertering waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen, ondersteunt het het afvoeren van giftige stoffen, verlaagt het je bloeddruk waardoor je een verminderde kans hebt op hart- en vaatziekten en bevordert het de werking van je schildklier. Daarnaast is het ook een fijne vleesvervanger doordat zeewier stoffen uit de zee bevat die vooral in dierlijke producten zit. Zo bevatten alle soorten wieren vitamine B1 en zijn bruinwieren rijk aan hoogwaardige eiwitten. Tot slot zit er in zeewier zelfs meer ijzer dan in vlees!

Duurzaamheid
Naast dat zeewier buitengewoon gezond is, is het dus ook heel duurzaam. Zo schrijft Wageningen UR dat het de potentie heeft om dé duurzame eiwitbron van de toekomst te worden. Waar er bij andere gewassen juist het probleem is van schaarse landbouwgrond, is er zee genoeg en dus genoeg ruimte voor zeewierakkers. Dit is erg belangrijk, aangezien we allemaal weten dat de wereldbevolking de komende jaren zal toenemen tot 9 miljard (!) mensen, waardoor we in 2050 waarschijnlijk niet één, maar twee aardbollen nodig hebben om genoeg water, eten en energie te hebben. Grootschalige zeewierteelt kan hier een antwoord op zijn, dat bovendien niet ten koste gaat van de natuur. Dit maakt dat zeewier in de toekomst een belangrijke rol kan spelen in het menu van mens, dier, maar ook in het opwekken van groene energie!

Hoe eet je het?
We kennen natuurlijk allemaal de norivellen in de sushi, maar zeewier eten kan je op veel meer manieren! Seamore, een Nederlandse startup, heeft namelijk I Sea Pasta ontwikkeld: tagliatelle gemaakt van 100% zeewier. Toen de oprichter Willem Sodderland op Ibiza dacht pasta te eten, maar dit zeewier bleek te zijn, wilde hij anderen dit bijzondere product ook laten beleven. De wilde zeewier is handgeplukt in Ierland en gedroogd om vervolgens zonder extra toevoegingen zo de verpakking in te gaan, klaar om gekookt te worden als pasta! Ik heb het geprobeerd en was razend enthousiast. Het is makkelijk in gebruik en echt heel lekker. Heel verrassend, als je denkt zeewier te gaan eten, je toch gewoon pasta proeft. Niets zout, ziltig of onwennig. Eigenlijk gewoon onze favoriete slierten met een groen tintje, met een iets stevigere bite en bijzonder vullend. En geen paniek: je kan het gewoon bereiden zoals pasta, met je favoriete pastasaus. Niets ingewikkeld aan, met de bonus dat je dus puur groenten eet in plaats van koolhydraten. Een recept met I Sea Pasta komt binnenkort online op De Hippe Vegetariër, dus houd het blog in de gaten!

Benieuwd naar de zeewierpasta? Je kan I Sea Pasta bestellen via de website van Seamore www.seamorefood.com of kopen bij o.a. de Sligro. Meer verkooppunten zullen snel volgen!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.