Print Friendly, PDF & Email

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: Hoe zit het met kurk in wijn? Wat is kurk? Hoe ontdek je of je kurk hebt en wat kun je er vervolgens aan doen? Niek legt het allemaal uit. Lees of kijk mee! Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten!

Wat is kurk?
Kurk is niets meer dan boomschors. In die kurk kunnen schimmelverbindingen zitten: trichloorasinol (TCA). Die combinatie van schimmelverbindingen kan invloed hebben op de kurk, wat op zijn beurt weer invloed kan hebben op de wijn. De reactie van de wijn erop noemen we kurk, maar plat gezegd zit er schimmel in je wijn. Die schimmel kan echter op meer plekken zitten dan op alleen kurk. Het kan ook voorkomen op oude of niet goed schoongemaakte houten vaten. Ook dan heeft het effect op de wijn, maar ook dan noemen we het kurk.

In welke wijn zit kurk?
In elke wijn, jong of oud, kan kurk zitten. Als ‘ie gebotteld is en hij heeft kurk, is er niks meer aan te doen. Een hele oude fles heeft niet meer kurk, maar het zal alleen wat meer zichtbaar zijn. Een duurdere fles heeft misschien minder kans op kurk dan een goedkopere, omdat er kans is dat ze beter kwaliteit kurken kopen. Toch heeft 5% van alle gebottelde flessen last van kurk.

Hoe weet je of je wijn kurk heeft?
Als je de kurk er vanaf haalt en de kurk chemisch ruikt, is dat de eerste alarmbel. Als je een klein beetje wijn in je glas schenkt en het ruikt kartonnig en muf, is dat de tweede alarmbel. Als de wijn bitter en wrang smaakt, weet je bijna zeker dat je wijn kurk heeft. Mocht je twijfelen, zet het wijnglas dan voor vier minuten weg. Ruik er daarna opnieuw aan, zonder eerst te hebben gewalst. Ruikt het dan nog steeds muf, dan weet je zeker dat je wijn kurk heeft.

Wat doe je als je fles kurk heeft?
Drink hem niet eerst half leeg, maar doe hem meteen weg. Bij een goede wijnwinkel kan je hem terugbrengen en krijg je altijd een nieuwe fles ervoor terug. Bij de supermarkt kan je dat ook proberen. In een restaurant is het ook makkelijk. Twijfel je bij het proeven, dan niet doen. Je moet plezier hebben in het wijn drinken!

Proost!

Heb jij ook een prangende wijnvraag? Laat het ons weten! Wie geeft Niek dan in zijn volgende filmpje antwoord op jouw vraag!

Dank aan Shutterstock voor de foto. 

Summary
Hoe zit het met kurk in wijn?
Article Name
Hoe zit het met kurk in wijn?
Description
Hoe zit het met kurk in wijn? Wat is kurk? Hoe ontdek je of je kurk hebt en wat kun je er vervolgens aan doen? Niek van Vinoniek legt het uit!
Author