Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: op welke temperatuur serveer je witte wijn? Het antwoord is simpel: op de temperatuur die jij het fijnst vindt. Maar hoe beïnvloedt de temperatuur de smaak en hoe kan je de temperatuur vinden die bij jou past? Niek geeft tips! Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten.

Wat doet een lage temperatuur met de smaak van witte wijn?
Hoe lager de temperatuur is van de wijn die je serveert, hoe meer de zuren naar voren komen, hoe minder alcohol je proeft en hoe rechtlijniger de wijn wordt. Hou je van crispy wijnen, serveer ze dan iets koeler. Dan moet je er wel rekening mee houden dat ze minder textuur en complexiteit hebben, de wijn is dan wat lichter en frisser. Dit is zo tot een temperatuur van 10 graden.

Wat doet een lage temperatuur met de smaak van witte wijn?
Bij een hogere temperatuur krijgt de wijn meer rijkdom, je voelt meer dikte, proeft meer alcohol en ook wordt de wijn genuanceerder. Als je van chardonnay houdt, of oudere wijnen die iets complexer zijn, is een wat hogere temperatuur aan te raden. De wijn is dan wel wat zwaarder en minder fris. De wijn heeft een hogere temperatuur vanaf 10 graden.

Ga er voor jezelf mee experimenteren en ontdek wat jij het lekkerst vindt. Doe de wijn in een karaf, zet hem in een wijnkoeler met water en ijs, laat hem op temperatuur komen, proef op verschillende momenten en kom erachter!

Heb jij ook een prangende wijnvraag? Laat het ons weten! Wie geeft Niek dan in zijn volgende filmpje antwoord op jouw vraag!

Dank aan Shutterstock voor de foto met de wijn. 

Summary
Op welke temperatuur serveer je witte wijn?
Article Name
Op welke temperatuur serveer je witte wijn?
Description
Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: op welke temperatuur serveer je witte wijn? Het antwoord is simpel: de temperatuur die jij het fijnst vindt! Vinoniek geeft je tips over het serveren van witte wijn: wat er met de smaak gebeurt en hoe je de temperatuur kan vinden die bij jou past.
Author