Print Friendly, PDF & Email

Als je een wijnkaart opent lees je allemaal namen van druivenrassen, wijnhuizen, streken, dorpen en landen. Hoe moet je ooit jouw wijn kiezen? Daarom is het handig om te weten welke druivenrassen er zijn, welke de typerende smaakkenmerken daarbij horen en welke verschillende namen gangbaar zijn voor dit type wijn. Zo leest de wijnkaart voortaan veel gemakkelijker! Deze week bespreken we de witte wijnen.

Chardonnay  
– Komt uit: Bourgogne en Champagne in Frankrijk. Maar ook uit Californië, Zuid Afrika, Australië en Chili.
– Smaakkenmerken: tropisch fruit (mango, passievrucht, perzik, meloen, ananas), citrusfruit, specerijen, noten, room en boter. Bij houtrijping proef je ook vanille, toast, honing, milde zuren en een extra volle smaak.
– Typische wijnen van de chardonnay druif: Chablis, Macon Fuisse, Meursault, Pouilly Fuisse en Champagne blanc des blanc. Deze naam kan slaan op de plaats, de streek of het wijnhuis.

Sauvignon blanc
– Komt uit: Loire, Bordeaux en Begerac (Dordogne) in Frankrijk. Maar ook uit de koelere delen van Zuid-Afrika.
– Smaakkenmerken: gemaaid gras, groene vruchten, fris, hoge zuren, kruisbessen, citrusfruit en soms asperges en grapefruit.
– Typische wijnen van de Sauvignon blanc druif: Pouilly Fume, Sancerre en Touraine. Deze naam kan slaan op de plaats, de streek of het wijnhuis.

Pinot grigio 
– Komt uit: Elzas in Frankijk en Veneto en Fruili in Italië.
– Smaakkenmerken: licht rokerig, aromatisch, nootachtig, specerijen, fruit als peer en tropische vruchten, mineralen, zachte zuren, krachtige smaak. Varieert van droog tot zoet.
– De pinot grigio druif komt enkel voor in wijnen met de naam Pinot Grigio of Pinot Gris.

Vernaccia
– Komt uit: San Gimignano uit Toscane in Italië.
– Smaakkenmerken: droge witte wijnen met milde maar frisse zuren, licht aromatisch, kruiden als anijs, venkel of dille met in de afdronk vaak een bittertje. Soms amandeltonen en licht kruidig.
– De wijnen met de Vernaccia druif heten vaak Vernaccia DI San Gimignano. Dit wil zeggen de vernaccia druif uit San Gimignano.

Macabeo (Viura)
– Komt uit: Rioja en Penedes in Spanje en Cotes de Roussillon in Frankrijk.
– Smaakkenmerken: dankzij de zon bereikt deze wijn een hoog suikergehalte en daardoor een hoog alcoholgehalte. De wijnen afkomstig van deze soort zijn amberkleurig tot geelachtig, licht en fris, fruitig en aromatisch met bloemengeuren en zachte fruitgeuren, waarin de geur van citrusschillen overheerst.
– Typische wijnen met de Macabeo (Viura) druif: Cava en Rioja Blanco.
– Tip: inprincipe moeten wijnen gemaakt van Macabeo (viura) jong gedronken worden.

Verdejo
– Komt uit: Rueda in Spanje
– Smaakkenmerken: fris, sprankelend, zeer mineraal, volle fruitigheid van citrus, voldoende zuren. Licht zacht kruidig karakter, met een klein bittertje. Soms een lichte anijstoon. Na enige jaren op fles krijgt de verdejo honingachtige tonen en duidelijke noot-smaken.
– Typische wijnen met de Verdejo druif: Marques de Riscal Verdejo, is een van de bekendste Spaanse wijnhuizen die je momenteel veel ziet in cafés in Nederland. Voor de rest wordt het vaak als de Rueda verkocht, wat de streek aanduidt.

Door gastblogger en sommelier Jacqueline Borgers van restaurant La Vina
Volg restaurant La Vina ook op Facebook!

Doe jij mee met deze stoomcursus wijn? Voel je je beter voorbereid voor Kerst en Oud & Nieuw? Of kies je nu andere wijnen? Verras ons dan met een foto of leuk berichtje via Facebook of Instagram! Gelukkige feestdagen gewenst alvast!

Summary
Spoedcursus wijn: witte wijnen
Article Name
Spoedcursus wijn: witte wijnen
Description
Wil jij alles weten over het proeven en het kiezen van een witte wijn? Volg nu de online spoedcursus wijn van sommelier Jacqueline Borgers van La Vina.
Author