In Italië drinken ze ontzettend veel koffie. Maar hoe drink je koffie als een echte Italiaan? Wij Nederlanders drinken regelmatig een cappuccino na het diner, maar in Italië is dat een ware no go. Gelukkig hebben de Italianen maar een paar simpele regels. Wij leggen het je uit!
Noem het geen “espresso”
Italianen gebruiken deze term niet, hoewel espresso wel degelijk de correcte term is om koffie te omschrijven dat een espressoapparaat bereidt. Zij beschouwen het als nogal technisch en eigenlijk overbodig. In plaats daarvan volstaat het om simpelweg “un caffè” te bestellen.
Houd het simpel
Het bestelproces in Italië vrij gemakkelijk. Het mag elders dan wel gebruikelijk zijn om aan de barista extravagante voorbereidingsmethoden te vragen, de Italianen kijken daar raar van op. Sterker nog, de Italianen drinken hun koffie liever gewoon zwart, of soms met melk, zoals in een cappuccino of een latte macciato.
Er is echter wel ruimte voor wat koffieplezier: het is voor Italianen niet ongewoon een “marocchino” te bestellen, een heerlijke espresso met gesmolten chocolade, een vleugje melkschuim en cacaopoeder. Of een “caffè shakerato” te bestellen, een espresso geschud met ijs, en soms ook met een vleugje likeur.
Geen melk na het middaguur
Als je na een bepaald tijdstip een kopje koffie bestelt met melk, dan kan je in een Italiaans café of restaurant rekenen op blikken van omstanders. Het bestellen van een cappuccino na een gerecht of simpelweg na het middaguur verraadt je meteen als toerist in Italië. Een cappuccino is prima voor bij het ontbijt, of halverwege de ochtend, maar na een zeker tijdstip is alleen een espresso nog acceptabel. Echter, na een grote maaltijd, wanneer een espresso niet voldoende is, kun je een “caffè corretto” – een espresso met een beetje grappa, of iets soortgelijks, bestellen.
Hoe drink jij je koffie? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto van het espressoapparaat. Je downloadt de foto hier.
0 reacties