Print Friendly, PDF & Email

De afgelopen week, van 23 tot 29 mei, heb ik meegedaan aan de Kook5daagse. Een uitdaging van Lock&Lock, waarbij je op zondag zoveel mogelijk vooruit kookt voor de gehele week, waardoor het op de dag zelf alleen nog maar een kwestie is van afmaken. Klinkt leuk. Maar hoe houd je het vers? Hoeveel tijd kost het en hoeveel tijd bespaart het je op de dag zelf? Wat zijn de voor- en nadelen? Lees hier mijn conclusie.

Hoe heb ik het aangepakt?
Mijn opdracht vooraf aan de Kook5daagse was heel erg vrij. Het idee was vooral dat ik vijf maaltijden vooruit zou voorbereiden, die ik dan op de dag zelf zou afmaken. Hoe ver mijn voorbereiding ging en hoe ik dit zou aanpakken mocht ik helemaal zelf weten. Dus wat heb ik gedaan? Ik heb al mijn groenten gesneden, mijn dressings gemaakt, mijn kruiden en noten gehakt (maar nog niet geroosterd), mijn overige kruiden en sauzen afgemeten (maar nog niet verwerkt) en mijn granen (behalve pasta!) gekookt. Hiermee hoopt ik mijn werk doordeweeks tot het minimum te beperken maar wel mijn maaltijden zo vers mogelijk te houden. Mijn voorbereidingen voor de vijf maaltijden kosten ongeveer 2,5 uur. Misschien duurde het iets langer, maar ook door onwennigheid. Ik weet zeker dat het doorgaans gemakkelijk binnen 2,5 uur lukt en dan heb je dus de basis voor vijf gezonde, lekkere en snelle maaltijden in de week.

Hoe ging het gedurende de week?
De bakjes werkten perfect. Lock&Lock heeft verschillende bakjes van verschillende formaten, met daarin ook weer ‘tussenbakjes’ en ‘schotjes’ die ervoor zorgen dat je verschilende kleinere ingredienten goed bij elkaar kunt bewaren. Let hierbij wel erop dat je even nadenkt of de ingredienten een (verkeerde) invloed op elkaar zouden kunnen hebben. Zo heb ik knoflook en ui bijvoorbeeld zo min mogelijk bij verse ingrediënten bewaard en dressing – zoveel mogelijk – alleen. Alle bakjes pasten perfect in mijn koelkast met een plank (en briefje!) per dag, wel viel mij op dat er vrij snel een onprettige geur in mijn koelkast ontstond. Deze geur kwam mogelijk door de gesneden uien en knoflook, en hoewel de bakjes van Lock&Lock behoorlijk geurdicht zijn, bleek dit iets te penetrant. Mijn oplossing was om de bakjes in plastic te verpakken of in mijn afgesloten groentela te stoppen. Dit bleek een goede oplossing, maar de geur ging pas echt weg nadat ik alle bakjes opgegeten had.

Bleef alles vers?
Ja! Dit viel mij verrassend mee. Express had ik een groente waarbij ik mijn twijfels had – de aubergine – bewaard tot dag 5 en dit was geen enkel probleem. Het viel mij wel op dat de aubergine wat donkerder gekleurd was en dat de zaadjes wat meer naar voren kwamen, maar aangezien deze eerst nog gebakken werd en vervolgens werd meegekookt in de curry was dit geen enkel probleem. Ook de dressings werden eigenlijk alleen maar beter en uitgesprokener van smaak en de harde groenten zoals broccoli en bloemkool leken ongedeerd. Specialere producten zoals mango en avocado heb ik op de dag zelf gesneden, aangezien dit weinig werk is en ik het idee heb dat dit bijdraagt aan de versheid van het gerecht. Wat vond ik het grootste voordeel? Het koken van de granen. Dit scheelt tijd, energie en gedoe en rijst, couscous en quinoa blijven naar mijn mening prima vers. Hetzelfde geldt voor het snijden van ‘vervelende’ producten zoals uien en knoflook, het maken van dressings en sauzen en voorsnijden van de overige groenten. Hierdoor heb je een keer troep in de keuken en blijft het je de overige dagen redelijk bespaard.

Zou ik het weer doen?
Ja, zeker. Maar niet iedere week. Het is vooral erg fijn als je een hele drukke week tegemoet gaat waarbij je vooral niet je hoofd wil breken over koken, boodschappen en het bereiden van gerechten. Al met al denk ik dat het je slechts een kleine tijdsbesparing oplevert, maar vooral veel efficiëntie. Het bepalen van alle gerechten voor een week en het doen van de boodschappen, dit doe ik eigenlijk altijd al, maar dit levert wel veel winst op. Als je deze vervolgens ook van te voren bereid dan geeft dit een overzichtelijk gevoel over de week. Als je echter per dag en per gerecht gaat kijken zal je zien dat je terwijl de curry kookt best de aubergine had kunnen snijden, en hetzelfde geldt voor de andere ingrediënten voor de pasta terwijl de bloemkool in de oven ligt te garen. Maakt dit uit? Nee, ik had een behoorlijke stressloze week. Maar als je het kritisch bekijkt dan verschilt het per dag en per gerecht wat het je oplevert. In het geval van salades kan ik je wel zeggen dat het echt enorm scheelt. Wanneer je (bijna) alle ingrediënten koud bij elkaar gooit, en zorgt voor een lekkere dressing, heb je binnen 15 minuten een geweldige salade. En mocht je eventueel iets willen opwarmen, doe je dit dan simpelweg door er kokend water overheen te gieten. Easy? Yes! Ook perfect voor een gezonde lunch op kantoor of op school.

Ben je benieuwd naar mijn uitdaging? Lees dan hier over mijn Kook5daagse. Wil je meer weten over de Kook5daagse? Wil je zien wat ik of andere bloggers kookten? Kijk dan op de website en doe mee. Dank aan Lock&Lock voor deze leuke uitdaging, ik heb weer iets geleerd over mezelf in de keuken 🙂 En ik hoor heel graag hoe het jou vergaan is en welke tips of adviezen ik nog gemist heb!

Kook5daagse Lock & Lock

Summary
Kook5daagse: de conclusie
Article Name
Kook5daagse: de conclusie

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!