...

Kookboek: Eat vegan

door | 8 aug 2018 | In mijn keuken, Kookboeken, Vegan

Print Friendly, PDF & Email

Dit kookboek is geschreven door twee vrouwen met een missie: meer bekendheid geven aan de veganistische keuken. Shannon Martinez en Mo Wyse hebben Eat vegan geschreven, wat is voortgevloeid uit de gerechten die zij aan de man brengen in hun restaurant Smith & Daughters en in een delicatessenwinkel Smith & Deli. Het kookboek laat mensen kennis maken met veganistisch voedsel zoals het bedoeld is: groots, boordevol smaak, indrukwekkend en een feestje waard.

Shannon Martinez & Mo Wyse
Shannon (is geen veganist) maar creëert wel ongelofelijke gerechten met plantaardige producten en Mo gebruikt passie en zakelijk instinct om de creaties een podium te bieden. Shannon is gaan koken zonder dierlijke ingrediënten omdat de reguliere keuken geen uitdaging meer voor haar vormde. Alles was wel een keer gedaan, behalve vleesgerechten zonder vlees, kaasgerechten zonder kaas, croissants zonder boter en eigerechten zonder eieren. Mo (wel veganist) daarentegen is geen geboren chef en neemt kookboeken mee naar de supermarkt, zodat ze precies weet welke ingrediënten ze moet kopen. Ze controleert of alles exact de juiste temperatuur heeft en maakt de borden op zoals op de foto’s in het kookboek. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat Eat vegan de perfecte combinatie is van inspirerende foto’s en ideeën voor iedereen die handig is in de keuken, en nuttige instructies voor iedereen met twee culinaire linkerhanden.

Smith & Daughters: verrassend veelzijdig veganistisch
In 2013 was het Australische duo gek genoeg om een restaurant te beginnen. Na lang zoeken bood een pand op 175 Brunswick Street de uitkomst. Het avontuur dat hier begon kostte veel ambitie en al het spaargeld, maar op 14 maart 2014 openden Shannon en Mo de deuren van Smith & Daughtersmet een gezellig etentje voor vrienden, familie, journalisten en fotografen uit Melbourne. Sindsdien is iedere tafel elke avond, elke winter, elke zomer, elke vakantieperiode en elke ‘stille’ periode bezet geweest. Nadat vooraanstaande Australische kranten, populaire blogs en tijdschriften tijd hebben besteed aan Smith & Daughters, won het duo in 2014 de Time Out People’s Choice Award. En na dit boek zijn volgens Shannon en Mo “de mogelijkheden eindeloos”.

Recepten
De recepten in dit boek bestaan niet uit duizend verschillende handelingen en urenlange voorbereidingen. Zo’n kookboek is het dus niet. Waar sommige mensen zoals Shannon (ik herken mezelf hier ook zeker in), kookboeken kopen om inspiratie op te doen, koopt Mo deze juist voor de instructies. In het boek staan niet alleen gerechten, het duo wil je laten zien wij zij zijn, waar ze vandaan komen, waar ze naartoe willen en wat zij leuk en belangrijk vinden. Zo inspireren ze je om geweldige maaltijden te bereiden voor jezelf en de mensen om wie je geeft. Veganistisch voedsel is namelijk meer dan de meeste mensen ervan verwachten! Recepten die je kan vinden in Eat vegan zijn onder meer de paddenstoelenpaté, een ovenschotel met boerenkool & prei, ingelegde ui (& zo) en ensalada arco iris (regenboogsalade met quinoa & tomaat).

Lay-out
Eat vegan trapt af met een stukje achtergrondinformatie, gevolgd door 23 tips & feitjes over het boek. Tip! Zet de muziek hard en maak lol in de keuken. Feit! DIT IS GEEN BOEK OVER GEZONDE VOEDING, maar gewoon goed voedsel dat toevallig veganistisch is ;-). Een lijstje veganistische vervangers helpt je vervolgens op weg. De hoofdstukken met de gerechten zijn ingedeeld in brunch, klein, groot, salades, extra’s, sauzen & dressings, zoet en drankjes. De brunchgerechten spreken voor zich, deze zijn de perfecte combinatie tussen ontbijt- en lunchgerechten. De kleine recepten zijn om te delen, gewoon omdat het leuk is om meerdere gerechtjes te serveren en het leuk is om alles te proeven. De grote gerechten zijn voorde grote helden om te delen met vrienden, familie en buren (of voor jezelf als je deze invriest voor een dag dat je geen zin hebt om te koken).

Midden in het boek vind je een tweedelige voorraadlijst, één van Shannon en één van Mo. Je raadt het al, die van Mo is duidelijk korter! Het hoofdstuk met salades en sauzen & dressings spreekt voor zich, waar het hoofdstuk extra recepten bevat die het duo niet in ander hoofdstukken kwijt kon, maar je niet had willen missen. De zoete recepten zijn lichte afsluiters van de maaltijd. Het hoofdstuk drankjes luidt het begin van de nacht in.

Al met al..
Is dit kookboek precies dat het zegt te zijn, een leuk kookboek met heerlijke internationale recepten, die toevallig veganistisch zijn. Het plezier van het duo spat van de pagina’s en is geschreven zoals ik verwacht dat Shannon & Mo in het echt ook zijn, bruisend! De recepten maken het heel gemakkelijk om te kiezen voor plantaardige alternatieven en laten zien dat vegan eten gewoon heel leuk is. Ik kan in ieder geval niet wachten om de warme jalopeño kaasdip, de TVF: Tijd Voor Fiësta recepten en de warme Spaanse donuts te proberen. Psst! Wie weet delen we binnenkort onze favoriete recepten uit Eat vegan op het blog.

Eat vegan 
Shannon Martinez & Mo Wyse
Uitgever: Good Cook
Prijs: €24,95
ISBN: 978 94 6143 170 7

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

 

Summary
Kookboek: Eat vegan
Article Name
Kookboek: Eat vegan
Description
Dit kookboek is geschreven door twee vrouwen met een missie: meer bekendheid geven aan de veganistische keuken. Shannon Martinez en Mo Wyse hebben een Eat vegan geschreven welke is voortgevloeid uit de gerechten die zij aan de man brengen in hun restaurant Smith & Daughters en in een delicatessenwinkel Smith & Deli. Het kookboek laat mensen kennis maken met veganistisch voedsel zoals het bedoeld is: groots, boordevol smaak, indrukwekkend en een feestje waard.
Author
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt