Print Friendly, PDF & Email

Het kookboek Energy & Vegan is geschreven door Alexander Gershberg. Wellicht ken je deze vegan chef-kok al van het boek Vegan for Friends. Hierin liet hij ons kennismaken met vegan gerechten uit verschillende soorten keukens. Ditmaal heeft Alexander ervoor gekozen om zich op een ander aspect van eten te focussen: gezondheid. Maak kennis met Energy & Vegan!

Energy & Vegan
Het boek dat we vandaag bespreken is Energy & Vegan – hoe plantaardig eten kan zorgen voor meer energie en welzijn. In dit boek beschrijft Alexander de positieve effecten die eten kan hebben op ons lichaam en onze geest. Aan de hand van de traditionele Chinese geneeskunde, bestaande uit onder andere de principes van de energiesoorten (yin en yang) en het systeem van de 5 elementen (water, vuur, metaal, hout en aarde), wordt elk recept in dit boek een sleutel tot meer balans, meer energie of meer ontspanning. Aan de hand van 5 hoofdstukken, behorend bij de 5 elementen, deelt Alexander een tal van recepten met ons!

Recepten
Zoals hierboven al benoemd zijn de recepten onderverdeeld in 5 hoofdstukken, behorend bij de 5 elementen. Het hoofdstuk Licht (hout) en Oppeppend (vuur) bestaan uit lichte gerechten en zijn duidelijk meer yin, ze brengen je sprankjes geluk. De hoofdstukken die hierna volgen zijn Krachtig (metaal) en Diep (water). Deze hoofdstukken bestaan uit gerechten die meer yang zijn. Dit betekent dat ze kracht geven en warm zijn. Tot slot is er nog het hoofdstuk Ontspannend (aarde), dat precies tussen Licht en Oppeppend en Krachtig en Diep zit. Deze gerechten hebben gebalanceerde yin- en yang-eigenschappen en geven je het gevoel van thuiskomen.

Lay-out
Dit boek van 224 pagina’s is een mooi opgebouwd boek. Het boek begint met een voorwoord en inleiding waarin Alexander ingaat op zijn persoonlijke reis over hoe hij terecht is gekomen bij het thema van dit boek. Hierin wordt ook de traditionele Chinese geneeskunde toegelicht, wat erg interessant is om te lezen. Wat volgt is een tal van recepten, onderverdeeld in de 5 hoofdstukken. Ter afsluiting is er gekozen voor een pagina met voorbeeldmenu’s volgens de traditionele Chinese geneeskunde, een lijst met minder bekende ingrediënten en een lijst met winkels in Amsterdam en Rotterdam die je kunt bezoeken voor benodigde ingrediënten.

Al met al…
Al met al is Energy & Vegan een prachtig geschreven en zeer interessant boek. De benadering van voeding volgens de traditionele Chinese geneeskunde is hier in het Westen niet al te bekend, maar het zou niet verkeerd zijn om ons hier iets meer in te verdiepen. Wil je dit doen, dan kunnen wij dit boek zeker aanraden. De traditionele Chinese geneeskunde is namelijk erg breed, maar wordt in dit boek erg duidelijk samengevat. Niet zozeer geïnteresseerd in de traditionele Chinese geneeskunde, maar wel in veganistisch koken? Dan is dit boek ook een aanrader voor jou!

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. We horen het graag!

Energy & Vegan
Alexander Gershberg
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.

Summary
Kookboek: Energy & Vegan
Article Name
Kookboek: Energy & Vegan
Description
Het kookboek Energy & Vegan is geschreven door Alexander Gershberg. 'Hoe plantaardig eten kan zorgen voor meer energie en welzijn', je leest het hier!
Author