Je eet er ‘s ochtends je granola uit, eet er tijdens de lunch je salade van af en serveert er ‘s avonds je doordeweekse maaltje op: servies. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt en waar komt het vandaan? Het begint allemaal met klei, en wat daarna gebeurt, is een bijzonder proces. Dit proces maakt ieder schaaltje, bord of mok uniek. Wij mochten van MADE.com een kijkje nemen op de plek waar het allemaal gebeurt: de keramiekfabriek, in Portugal!
MADE.com
MADE.com staat voor origineel design direct van de makers, zonder tussenkomst van een warenhuis of winkel. Al kun je als je de producten wilt zien altijd een kijkje nemen in een van de showrooms. Het leveren van producten van hoge kwaliteit en voor eerlijke prijzen, dat is de missie van MADE.com. Vaak betaal je namelijk als consument, door alle stappen in het productieproces, onnodig veel geld. Het proces van MADE.com is in een notendop: gegroepeerde bestellingen, rechtstreeks van de makers voor eerlijke prijzen van de beste kwaliteit. De producten van MADE.com worden op bestelling gemaakt, waardoor het iets langer duurt dan een aankoop in een winkel. Maar de lage prijzen zorgen ervoor dat het wachten het waard is. De service die je erbij krijgt, is vanzelfsprekend. Zo kun je elke fase van je bestelling makkelijk online volgen van het productieproces tot wanneer het pakketje onderweg is.
Keramiek vs porselein
Waar servies in het verleden werd gemaakt van hout, glas, zilver, tin of porselein, wordt het tegenwoordig vaak gemaakt van keramiek. Keramiek, ofwel aardewerk, wordt vervaardigd op een lagere oventemperatuur (tussen de 800-1200 graden) dan bijvoorbeeld porselein. Hierdoor is keramiek iets zachter. Het servies wordt voorzien van een glazuurlaag, dat het aardewerk steviger maakt en minder gevoelig voor krassen.
Hoe wordt het servies gemaakt?
De klei (stap 1) waar het aardewerken servies van gemaakt wordt, komt uit verschillende Europese landen. Het winnen van deze natuurlijke grondstof is door de aanvoer van klei een continu proces. Deze klei wordt in de fabriek van DeArtis omgetoverd tot het mooiste servies. Het unieke design van de potentiële nieuwe lijn van MADE.com wordt in de vorm van een tekening aangeleverd aan de fabriek. Daar gaan de fabrikanten aan de slag om de tekening om te zetten in een proefmodel. Dit model wordt met de hand gemaakt (stap 2), waarna het zijn weg maakt naar MADE.com om gecheckt te worden.
- Stap 1: de grondstof
- Stap 2: het maken van de vorm
- Stap 3: vormen voor al het servies
- Stap 4: vers uit de pers
- Stap 5: drogen in de lucht
- Stap 6: kleur bekennen
- Stap 7: door de wasstraat
- Stap 8: klaar voor de consument
Is het sample geworden zoals bedacht? Dan wordt er een bestelling geplaatst om het servies te maken. Bij de nieuwste lijn worden er vormen gemaakt die geperst worden, maar ook die gegoten worden. De vormen (stap 3) die zijn gemaakt voor de pers, zijn o.a. borden, schalen en kommen (stap 4). De mokken daarentegen worden gegoten in een vorm, zodat deze met handvat in één keer gemaakt kunnen worden. Wanneer het servies uit de vorm is gehaald is, heeft dit de juiste vorm. Voordat het servies geschilderd kan worden, moet het eerst drogen. Dit gebeurt in dezelfde ruimte als de rest van het productieproces. Er wordt dus optimaal gebruik gemaakt van de ruimte. In een carrousel dat naar het plafond van de hal leidt, kunnen de stukken aan de lucht drogen (stap 5).
Het servies is droog en klaar om gekleurd te worden. Het kleurpallet is van tevoren afgestemd en heeft unieke MADE.com kenmerken. Ieder item wordt individueel behandeld, waarna de items richting de (glazuur)wasstraat gaan (stap 7). Hier wordt het glazuur aangebracht, waarna de stukken voor de laatste keer in de droogmolen gaan, voor ze in de oven mogen. Op een temperatuur van 1100 graden worden de serviesstukken 8-9 uur gebakken in de oven. Hierna is het servies klaar en gaat het op weg naar de klant (stap 8). Onze favoriete stukken komen uit de Taryn collectie, de Kyoto collectie en de Nara collectie.
- Taryn wit-blauw
- Kyoto reflecterend wit
- Nara turkoois spikkelglazuur
Benieuwd geworden naar de producten van MADE.com of heb je al iets in huis? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!
0 reacties