Kookboek: Creatief koken met groenten
Rosa Kuijpers

Kookboek: Creatief koken met groenten

woensdag 14 februari 2018
Zoals de titel Creatief koken met Groenten al doet verklappen draait het in dit kookboek om verschillende groenten en de meest creatieve en smaakvolle gerechten die ermee te maken zijn. In de gerechten staat uiteraard groenten in de hoofdrol, waarbij de meest creatieve combinaties en bereidingswijze worden gebruikt met smaakvolle specerijen. Ben jij van jezelf niet geheel creatief en kan je wel wat inspiratie gebruiken op het gebied van de vegetarische en veganistische keuken? Dan is het kookboek; Creatief met Groenten een mooi handboek om standaard op je aanrecht te hebben liggen. Want grote kans dat je dankzij de omschrijvingen, de indeling van de recepten én de toegevoegde symbolen waarmee aan wordt gegeven of het om een veganistisch of glutenvrij gerechte gaat, er goed mee uit de voeten komt.

Bettina Matthaei
Bettina Matthaei is kookboekenschrijver, voedselcolumnist, grafisch ontwerper en cartoonist. Maar dat is nog niet alles, want ze geeft ook lezingen en workshops omtrent plantaardig eten. Al haar creaties worden gedomineerd door haar grootste passie: koken met verfijnde kruiden. Bettina doet inspiratie op tijdens haar reizen in de meest belangrijkste kruiden producerende landen. Ze heeft naast Creatief koken met Groenten meerdere kookboeken geschreven waarin kruiden en groenten de hoofdrol spelen.

Een kleurenpalet aan groenten
De indeling van het kookboek is zeer gunstig, omdat de hoofdstukken zijn ingedeeld per groentesoort. Op deze manier is het kookboek handig in gebruik. Heb je nog een venkel in huis liggen? Een trosje tomaten, of een stronkje broccoli? Dan kan je gelijk het hoofdstuk opzoeken dat over specifiek deze groente gaat. Je kijkt op welke blz. er recepten met deze specifieke groente te vinden zijn, et voila, in een handomdraai weet je wat je van je overgebleven venkel kan maken. Zoals bijvoorbeeld een eenvoudige, romige venkelsoep, of een meer ingewikkelder recept met venkel, kweepeer en anijspolenta. De groenten die in het boek aanbod komen lopen zeer uiteen, van alle kleurgroepen minimaal één. Van de meer bekende groenten: aardappelen, bonen, komkommer, paddenstoelen, pompoen, aubergine, maar ook de minder bekende varianten, zoals: schorseneren, snijbiet en koolrabi.

Recepten
Naast de variëteit aan groenten, springt Creatief koken met Groenten er ver bovenuit op het gebied van toegankelijkheid en originaliteit. De meeste recepten die erin staan zijn niet de meest gangbare, maar vooral de meest originele recepten. De ingrediëntenlijsten van de gerechten zijn niet ellenlang, maar juist zeer beknopt, waarbij de meeste ingrediënten gewoon in de supermarkten te vinden zijn. Ook zijn de meeste recepten gangbaar voor doordeweekse dagen. Zowel voor als je al bekend bent met het bereiden van vegetarische en veganistische gerechten als voor diegene die hier nog niet bekend mee zijn werkt dit boek als een handig hulpmiddel. Bettina beschrijf haar meest favoriete specerijen, die in meerdere recepten terugkomen. Voor bijvoorbeeld een warm, kruidig recept, gebruikt ze specerijen zoals; piment, laurier en kruidnagel. Ook ben ik specerij namen tegengekomen waar ik nooit eerder van had gehoord, zoals; wattleseed en szechanpaper, die veel smaak opleveren en bepaalde groenten nóg beter tot hun recht laten komen in gerechten. Voor de rest besteedt ze veel aandacht aan alle recepten per groentesoort en eindigt met een overzichtelijk register waarin allen recepten terug zijn te vinden. Er zijn zelfs twee aparte registers toegevoegd, een voor alle glutenvrije recepten én een voor alle veganistische recepten. Dit maakt het zoeken naar een specifiek recept nog gemakkelijker. Bovendien worden de glutenvrije en veganistische recepten ook in het boek aangeduid door middel van een symbool teken.

Layout
Creatief koken met Groenten heeft een kleurrijke vormgeving. Dankzij de prachtige fotografie van de gerechten tjokvol groenten en verse kruiden. De overzichtelijke registers en symbolen zorgen ervoor dat het kookboek handig in gebruik is. De foto’s van de gerechten doen het water in je mond lopen, ontzettend smakelijk om te zien.

Al met al…
Dient het kookboek Creatief koken met Groenten als een handig hulpmiddel voor het bedenken van doordeweekse gerechten, voor gezinnen, maar ook voor twee- of eenpersoons porties. De toevoeging van de registers, de symbolen die specificatie aangeven, en de prachtige afbeeldingen van de gerechten maken het boek tot een compleet handboek voor gerechten waarbij groenten er ver bovenuit springen!

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!

Creatief koken met groenten
Bettina Matthaei
Uitgever: Zuid-Nederlandse Uitgeverij
ISBN: 9789044745535
Prijs: €24,95 

 

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.