De Chinese keuken
Lieske van der Waals

De Chinese keuken

woensdag 18 september 2019
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in onze Nederlandse keuken. Hoevaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Chinese keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan. Wat is de Chinese keuken die wij kennen precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!

De Chinese keuken in Europa
In de jaren '50 emigreerden veel Chinezen naar Europa met een bootreis die minstens een maand duurde. Zo is ook de familie van Kwoklyn Wan naar het Verenigd Koninkrijk gegaan. Hier openden zijn familieleden in 1962 een van de eerste Chinese restaurants. Aangezien Chinese ingrediënten niet makkelijk verkrijgbaar waren, stonden er vooral Chinese gerechten met Europese ingrediënten op de menukaart. Kwoklyn Wan is opgegroeid in de keukens van Chinese restaurants en het boek Chinese Takeaway is naar eigen zeggen de heilige graal van vele Chinese afhaalmaaltijden en restaurantgerechten.

De hectiek van de Chinese keuken
In de Chinese keuken gebeurt er vaak van alles tegelijkertijd. Maar met een beetje liefde, aandacht en planning komen de lekkerste gerechten uit de keuken. De hectiek van de Chinese keuken heeft alles te maken met de snelheid waarmee de ingrediënten garen. De meeste gerechten in de Chinese keuken zijn namelijk binnen een paar minuten gaar. Een goede voorbereiding is dan ook van belang. Door ieder ingrediënt in hetzelfde formaat te snijden, worden bij het koken alle stukjes even snel gaar. Ook kruiden en specerijen worden van tevoren afgemeten, want zodra de wok verhit wordt, draait het om snelheid. De meeste Chinese gerechten zijn na een goede voorbereiding in 5-10 minuten klaar. De Chinese keuken is dan ook een snelle keuken!

Kantonese keuken vs. Sichuankeuken
Binnen de Chinese keuken staat harmonie centraal in de gerechten. Een goede balans tussen de smaken zout, pittig, zuur, zoet, bitter en umami is dan ook kenmerkend aan de Chinese keuken waar veel aandacht wordt geschonken aan de kleur, geur, smaak, textuur en vorm van eten. Binnen de Chinese keuken zijn er verschillende stromingen, waaronder de Kantonese en Sichuankeuken die onderling erg in kookstijl verschillen. De Kantonese keuken stamt uit de Chinese provincie Guangdong. Vanuit hier verspreidde de keuken zich snel door heel China en Hongkong, en toen veel Chinezen emigreerden naar Europa, namen zij de Kantonese keuken met zich mee. Binnen de Kantonese keuken, waar veel geroerbakt wordt, staan knoflook, gember en lente-ui centraal in ieder gerecht. Het doel van de Kantonese keuken is om de volle smaak van een ingrediënt te behouden. Dit staat in tegenstelling tot andere Chinese keukens, zoals de Sichuankeuken, waarbij de kok de ingrediënten onder een stapel specerijen bedelft. De Kantonese keuken brengt de oorspronkelijke smaak van de groente of het fruit naar voren en accentueert deze juist. De Sichuankeuken komt oorspronkelijk uit de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan, een regio die bekend staat om zijn stevige smaken en met name het royale gebruik van knoflook en specerijen. Gedroogde chilipepers en Szechuan peperkorrels, die héél pittig zijn, zijn kenmerkend voor de Sichuankeuken. Binnen de Sichuankeuken worden ook veel producten geconserveerd middels drogen, zouten en pekelen.

Chinese kooktechnieken
Binnen de Chinese keuken worden veel gerechten geroerbakt, waarbij de ingrediënten in een beetje olie in een hete wok worden gebakken. Roerbakken is ontstaan in China maar heeft zich snel door heel Azië verspreid. Het voordeel van roerbakken is dat je maar een klein beetje olie nodig hebt en de ingrediënten door de hete temperatuur snel gaar worden en blijven, waardoor ze veel voedingsstoffen behouden. Een andere kooktechniek die veel voorkomt in de Chinese keuken is stomen. Bij deze techniek wordt water voortdurend in een wok of pan aan de kook gehouden, waardoor er stoom ontstaat. De ingrediënten plaats je bij stomen direct boven de stoom, zodat het door de warmte gaart. Naast roerbakken en stomen wordt er in de Chinese keuken ook veel gefrituurd en gebakken. Bij frituren worden ingrediënten met maismeel en ei gepaneerd voordat ze in de hete olie gaan en worden daardoor krokant van buiten en smeuïg van binnen. Bij bakken heb je minder olie nodig dan bij frituren en daardoor duurt het iets langer. Hoewel de verschillende kooktechnieken allemaal een ander resultaat hebben, blijft de harmonie van smaken en de balans tussen zout, pittig, zuur, zoet, bitter en umami kenmerkend voor de Chinese keuken!

Wat is jouw favoriete Chinese gerecht? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Chinese Takeaway
Kwoklyn Wan
Uitgeverij Good Cook
ISBN: 9781787133679
Prijs: €13,99

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.