De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Duitse keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Strudel + Knödel van Anja Dunk. Wat is de Duitse keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!
De Duitse keuken
Het kookboek Strudel + Knödel is geschreven door Anja Dunk en gepubliceerd door Nijgh & van Ditmar. Anja Dunk is in Wales geboren en heeft een Duitse moeder en een Welsche vader. Haar kindertijd speelde zich voornamelijk af in Wales, maar ook in Duitsland, Afrika en Zuidoost-Azië. De recepten in dit kookboek zijn dan ook geen weerspiegeling van de ‘vergeten’ Duitse keuken. Het beeld dat mensen hebben van het Duitse dieet is tamelijk ouderwets, maar inmiddels hebben nieuwe smaken en ideeën uit keukens en landen buiten Duitsland iets moois opgeleverd: de heropleving van de Duitse keuken. Het boek laat zien dat de keuken veel meer is dan Bratwurst en Schwarzwälder Kirsch! In het boek vind je recepten van volkoren karnemelkwafels tot bierknoedels met romige jeneverbessenchampignons. Dunks manier van koken is levendig, eerlijk, snel en diep verweven met de seizoenen.
De smaak van thuis
Er is een mooi Duits woord, gemütlich, dat moeilijk is om in Nederlandse woorden te vertalen. Het komt in de buurt van het woord knus. Het betekent voor Anja zich thuisvoelen en dat lukt haar het beste door recepten te koken met Duitse roots. Duitse gerechten hebben zich, net als andere Europese gerechten, ontwikkeld en hebben smaken van veel verder weg in zich opgenomen. Duitse gerechten uit de thuiskeuken zijn mild, gekruid, rokerig en vet, maar ook zoet en zuur. Ze zijn warm en stevig met een vleugje azijn. Er staat altijd wel iets in de oven; gebak (en koffie) speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. De kelder onder de keuken staat vol potten met conserven. Hier vind je alles, variërend van reine-claudes en gemarmerde cake tot strudelvulling, augurken en pruimencompote.
Eenvoudig en troostrijk
De Duitse keuken is eerlijk en sterk verwoven met de seizoenen en het weer. De Duitse keuken is dan ook niet groot of luxe, maar functioneel ontworpen. Met een nuchtere uitstraling en een gevoel van rust, wordt in de Duitse keuken alles geproefd tijdens het koken. De Duitse keuken is zuinig en spaarzaam, maar evengoed inventief. Uit het ‘niets’ kunnen geurige gerechten bereid worden. Recepten die de tand des tijds hebben doorstaan en hun weg hebben gevonden naar het kookboek Strudel + Knödel zijn hier en daar aangepast naar de modernere smaak. Dat betekent dat er minder suiker gebruikt wordt, dat groenten minder lang gekookt zijn (wij houden toch van knapperig) en er minder vlees gegeten wordt. De huidige Duitse keuken volgens Anja Dunk is het eten waarmee ze is opgegroeid. Vergeten, regionale en seizoensgebonden ingrediënten in bijzondere, nieuwe en zalige Duitse gerechten.
Duitse smaken
Kruiden zoals laurierblad, bieslook, dille, lavas, marjolein, peterselie, bonenkruid, zuring, dragon en tijm zijn in de Duitse keuken onmisbaar. Specerijen die veel gebruikt worden zijn piment, anijs, karwijzaad, kardemom, korianderzaad, kaneel, citrusrasp, kruidnagels, komijn, kerriepoeder, jeneverbessen, mosterdzaad, nootmuskaat, paprikapoeder, peper en vanille. De Duitse keuken is rijk aan sauzen en zuren, waardoor mosterd, mayonaise en azijn in veel gerechten terugkomen. De gouden regel in de smaakcombinaties is dat alles mag.
Zuivel & dingen in potten
Zuivel en met name Quark (kwark) nemen een belangrijke plaats in in de Duitse keuken. Quark (kwark) is een van de meest gebruikte ingrediënten in de Duitse keuken. Het is een zachte kaas die wordt gemaakt van gefermenteerde melk (karnemelk) waarvan de wrongel (het vaste deel) is gescheiden van de wei (het vocht). Er wordt mee gebakken, er worden kruiden aan toegevoegd, het wordt door beslag voor desserts geklopt en het wordt eenvoudig op brood gesmeerd. De kelder is de plek in het Duitse huis waar the magic happens, hier bevindt zich namelijk de voorraadkamer. Een prachtig bewaard gebleven verzameling van ingelegd voedsel dat op seizoen is ingedeeld. Hier vind je potten vol ingelegde komkommers en bruine aardewerken potten vol Preiselberen (vossenbessen) onder een laag rum. Denk aan potten met fruit en groenten die zijn verwerkt tot jam of tafelzuur of zijn gefermenteerd, gezouten of gerookt.
Voedsel voor de ziel
Soep. Wanneer je bent opgegroeid met de Duitse keuken, is er geen week voorbij gegaan zonder soep. Soep in de Duitse keuken is belangrijk, zalig en troostrijk om meerdere redenen. Soep is veelzijdig: je kunt bijna overal soep van maken en vaak wordt hij het lekkerst als je improviseert. Een goede soep is vooral eenvoudig. Je kunt soep goed aanpassen aan de seizoenen.
Nudel & Knödel
In Duitsland zijn er honderden soorten knoedels, die allemaal anders worden bereid, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en waar ze worden gemaakt. Elke regio heeft zijn eigen specialiteit, dus hebben ze ook verschillende namen. Zowel noedels als gevulde knoeldels worden gemaakt van deeg. Knoedels worden in soepen en stoofpotten verwerkt, zodat er meer mensen van kunnen eten. Ze kunnen hartig of zoet zijn, je kunt ze vullen of smaak geven met kruiden en/of specerijen en je kunt de textuur, vorm en het formaat aanpassen aan het gerecht waarin je ze verwerkt. Nudeln (noedels) worden in Duitsland gegeten als een soort pasta. Meestal gaat het om lange linten van verschillende breedtes in plaats van de vele andere vormen die er zijn.
Wat is jouw favoriete Duitse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
Strudel + Knödel
Anja Dunk
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
0 reacties