...

De Libanese keuken: mezze

door | 5 jul 2018 | Kookboeken, Wereldkeuken

Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Libanese keuken aan bod!

In het Midden-Oosten weet iedereen wat je bedoelt als je het over mezze hebt. Het zijn kleine gerechtjes die je met z’n allen kan delen. Merijn Tol en Nadia Zerouali schreven het boek Souq: tafels vol mezze. Zij zeggen dat mezze niet alleen eten is, maar ook een manier van leven. Het staat voor gulheid, vrijgevigheid en gastvrijheid. Maar wat is mezze nou precies? Wat is de herkomst en wat zijn dan de gerechten? Wij gingen in het boek Souq op zoek naar antwoord!

Midden-Oosterse tapas
Mezze is een soort van Midden-Oosterse tapas. Mezze komt mogelijk van het Arabische woord tamazzaza. Dit betekent allemaal kleine porties waar je van kunt proeven en je ogen en smaakpapillen te laten genieten van de geur, kleur en smaak. Precies waar mezze voor staat! Bij mezze eet je van allemaal kleine schaaltjes wat. De tafel staat dan meestal vol met allerlei koude en warme gerechtjes. Samen is dit een hele maaltijd op zich, waar je propvol zit aan het einde als je niet oplet!

Herkomst
De cultuur van mezze is ontstaan in het Ottomaanse rijk en is nu zichtbaar in het hele Levantijnse Middelandse Zeegebied. Denk aan Griekenland, Cyprus, Turkije, Palestina Syrie, Jordanië en Libanon. Libanon is het land dat mezze het meest heeft ontwikkeld en de meest uitgebreide mezzecultuur heeft. Daar is het vooral een restaurantcultuur, het is geen eten dat je thuis maakt. Het hele plaatje van een fijne avond uit hoort erbij: een mooie locatie met mooi uitzicht, lekker eten en zien en gezien worden!

Mezze eten als een Arabier
Hoe eet je dan mezze als een echte Arabier? Volgens Nadia en Merijn eet je dan met alleen je rechterhand en gebruik je drie of vier vingers. Je eet dus niet met bestek, maar met je hand pak je de hapjes met een stuk flatbread, romainesla of koolblad. Daarnaast hoort een glaasje arak bij een echte mezzetafel. Dit is anijslikeur. Als je geen alcohol drinkt, kun je ook genieten van Midden-Oosterse citroenlimonade!

Gerechtjes
De keuken in Libanon en Syrië heeft ook veel Armeense invloeden, omdat daar een grote gemeenschap van die afkomst woont. De gerechtjes die ze daar veel eten bevatten veel aromatische smaakmakers, zoals granaatappelmelasse, pepers, paprikapasta, gedroogde vruchten en gevulde groenten die je niet zo snel zou verwachten, zoals wortels. Ook bevatten mezzetafels vaak gerechtjes als hummus, tabouleh en fattoush. Wij delen binnenkort de lekkerste mezzerecepten uit Souq met je, stay tuned!

Wat is jouw favoriete mezze? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Souq
Nadia Zerouali & Merijn Tol
€29,95
Fontaine Uitgevers
9789059567221

Summary
De Libanese keuken: mezze
Article Name
De Libanese keuken: mezze
Description
In het Midden-Oosten weet iedereen wat je bedoelt als je het over mezze hebt. Het zijn kleine gerechtjes die je met z’n allen kan delen. Merijn Tol en Nadia Zerouali schreven het boek Souq: tafels vol mezze. Zij zeggen dat mezze niet alleen eten is, maar ook een manier van leven!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt