...

Holistik handboek: body, mind, soul & holy crap

door | 25 jun 2019 | In mijn keuken, Kookboeken, Ontspanning, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Holistik Handboek is een verlenging van het platform Holistik, waar Evelyn van Hasselt & Karlijn Visser sinds 2016 de holistische manier van leven delen met hun lezers. Door de nieuwsgierigheid van de auteurs geeft Holistik Handboek je een praktische en realistische blik op het holisme. Aan de hand van persoonlijke verhalen vertellen Evelyn & Karlijn je over de grondbeginselen van het holisme en delen zij veel tips & trick om zelf toe te passen in het dagelijks leven.

5 grondbeginselen van het holisme
Het holisme is geen religie, maar een levensovertuiging waarbij je jezelf ziet als onderdeel van een groter geheel. Hierbij voel je je verbonden met alles wat er is en handel je als vanzelf met meer respect voor mens, dier en natuur. De relatie tot de buitenwereld is net zo belangrijk als de relatie met jezelf. De 5 grondbeginselen van Holistik vormen de blauwdruk voor de manier waarop Evelyn & Karlijn in het leven willen staan en vormen een subtiele onderstroom in het dagelijks leven. De vijf beginselen vormen samen het perspectief op het holisme:

  1. Kijk naar het geheel
  2. Groei naar de beste versie van jezelf
  3. Negatieve gevoelens als leermeesters
  4. Houden van jezelf
  5. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’

Kijk naar het geheel
Een voor een hebben de grondbeginselen invloed op de manier waarop je naar de wereld en jezelf kijkt. Het woord holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. Als je naar het geheel kijkt, kijk je op een holistische manier, waardoor je op alle aspecten let en niet alleen kijkt naar het probleem dat voor je ligt. Het holisme focust op het grote plaatje en kijkt niet alleen naar symptomen maar richt zich tot de omgeving, het geheel van de mens, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch.

Groei naar de beste versie van jezelf
Een beste versie van jezelf vinden is een ontdekkingsreis, die iedereen voor zichzelf maakt. Er is dan ook geen enkele beste versie, maar iedereen heeft zijn of haar eigen beste versie van zichzelf. Om de meest stralende versie van jezelf te worden, ga je door een groeiproces waarbij je angsten overwint, jezelf blijft onderzoeken en blokkades oplost.

Negatieve gevoelens als leermeesters
Het holisme ziet negatieve gevoelens (e.g. woede, ergernis of teleurstelling) als signalen voor onafgeronde zaken. Misschien zijn er herinneringen of ervaringen die je nog niet hebt verwerkt of opgelost en die je daardoor nog geen plek hebt gegeven. Wanneer je deze zaken uit het verleden een plek geeft, leer je te leven vanuit de liefde en niet vanuit ingesleten gedragspatronen.

Houden van jezelf
De binnenkant is net zo belangrijk als de buitenkant. Zorgen voor jezelf en jezelf accepteren om wie je bent is een belangrijke stap in houden van. Houden van betekent niets doen wat tegen je werkelijke behoeften ingaat en kan leiden tot moeilijke keuzes, die je soms egoïstisch laten voelen, maar uiteindelijk heel belangrijk zijn voor jezelf. Het is hierbij belangrijk dat je je niet constant aanpast aan anderen, maar ook kiest voor jezelf, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn.

Er is geen ‘goed’ of ‘fout’
In het holisme, is alles één. Hierdoor bestaat er dus ook geen ‘goed’ of ‘fout, het gaat om wat wel voor je werkt en wat niet, zonder je hierover schuldig te voelen. Daarbij heeft iedereen zijn eigen weg.

Layout
Het welkomstwoord en de vijf grondbeginselen van het holisme worden gevolgd door een persoonlijke introductie van Evelyn & Karlijn. Beide dames delen persoonlijke ervaringen over hun levensloop, heel mooi verwoord. Holistik Handboek is ingedeeld in zes thema’s die stuk voor stuk besproken worden: natuur & de cycli van het leven, hooggevoeligheid, familie, schoonheid, food hospital en de glazen bol. De thema’s geven inzicht in dagelijkse onderwerpen en worden begeleid door tips, recepten en oefeningen.

Het handboek
Terwijl je de thema’s in het handboek doorloopt, zal je merken dat je bij de woorden op iedere pagina reflecteert op jezelf én heb je momenten van herkenning. Het boek is geschreven vanuit een toegankelijk perspectief en de zinnen op papier klinken heel logisch in de oren. Er worden onderwerpen aangehaald die eigenlijk heel gewoon zijn, maar waar je niet zo snel bij stilstaat. Het handboek geeft je de handvaten om wel even stil te staan bij de positieve invloed op de natuur én hier iets mee te doen. Maak eens een wandeling in de natuur! We weten allemaal dat dit ontspannend werkt. Terwijl je daar bent: kijk, luister, hoor en raak aan. Wordt bewust van de omgeving om je heen en merk hoe je je hier bij voelt. Hetzelfde geldt voor zorgen voor jezelf in een (over)stimulerende omgeving waar je je dag-in-dag-uit in bevindt. Kijk ook eens naar de relaties met mensen om je heen waar je op zoek gaat naar veiligheid en geborgenheid. Schoonheid, in de puurste zin van het woord, komt van binnenuit, maar hoe sta jij tegenover je spiegelbeeld? Lekker in je vel zitten is belangrijk en in dit handboek delen de auteurs hun favoriete behandelingen en tips voor een uiterlijk dat past bij jouw innerlijk, waar jij je prettig bij voelt en niet focust op de buitenwereld, het draait tenslotte om jou. Het een-na-laatste hoofdstuk gaat over voeding en het grote geheel, want anno 2019 weten we wel beter en is voedsel de brandstof voor je lijf die onbewust wordt beïnvloed door de buitenwereld. Herkenbaar? Denk maar eens aan stress, de mate van beweging, slecht slapen, dit heeft allemaal invloed op het grote geheel. Tot slot, ‘de glazen bol’, leven in de huidige wereld waarin je snel wordt opgeslokt door de chaos van buitenaf. Hoe ga je hier mee om én hoe haal je het beste uit jezelf anno nu, wordt besproken in het laatste hoofdstuk van Holistik Handboek.

Al met al..
is Holistik Handboek een prachtig boek geworden met praktische tips voor een holistische levensstijl. Geen zweverig zelfhulpboek, maar een boek boordevol realistische perspectieven die waardevol zijn binnen de huidige trend van rennen en doorgaan. Stilstaan bij wie je bent en wat je beweegt, maar ook waar je gelukkig van wordt en kijken naar de wereld om je heen. Dat is iets waar wij als mens, naar mijn mening, veel te weinig bij stil staan. Holistik Handboek geeft je het inzicht om meer aandacht te schenken aan het hier en nu en het grotere plaatje: het geheel.

Holistik Handboek
Evelyn van Hasselt & Karlijn Visser
Uitgeverij: Spectrum

Summary
Holistik handboek: body, mind, soul & holy crap
Article Name
Holistik handboek: body, mind, soul & holy crap
Description
Holistik Handboek is een verlenging van het platform Holistik, waar Evelyn van Hasselt & Karlijn Visser de holistische manier van leven delen!
Author
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt