Kookboek: Fresh Spice
Rosa Kuijpers

Kookboek: Fresh Spice

woensdag 21 februari 2018
"Eten is alchemie: de beste wetenschap die er is!" Zo luidt het motto van Arun Kapil, schrijver van het kookboek Fresh Spice. Specerijen zijn namelijk véél meer dan alleen de 'smaakmakers' van gerechten. Er gaan bijzondere verhalen achter schuil over hun uniekheid, aroma's, herkomst, geschiedenis, teelt en zelfs wetenschap. Al deze facetten komen aan bod in het kookboek Fresh Spice, in de vorm van een register waarin alle specerijen van A tot Z staan beschreven. Daarnaast bevat het boek een hoofdstuk over de wetenschap van specerijen, heerlijke 'spicy' recepten, en tot slot de relatie tot de Ayurvedische geneeswijze.

Arun Kapil
Arun Kapil is een Anglo-Indiaas voedingsdeskundige, specerijenspecialist en oprichter van Green Saffron: bekroonde leveranciers van de beste kruiden, rijst, sauzen en kruidenmixen. Naast het runnen van zijn voedselbedrijf is de charismatische chef ook auteur en een fervent voorstander van zijn kleine ondernemingen. Zijn passie voor de wetenschap van specerijen en smaakcombinaties is ongeëvenaard. Met zijn energie, eindeloze nieuwsgierigheid en enthousiasme weet hij iedereen die hij ontmoet aan te moedigen om zijn eigen culinaire avonturen te beleven. Arun is zijn hele leven al omringd door kruiden. Bovendien ligt zijn hart bij koken. Hij gelooft erin dat elk gerecht kan profiteren van specerijen, net genoeg om een accent of een nuance naar voren te brengen.

Van herkomst en wetenschap tot Ayurveda
Achter de wereld van de kruiden gaan bijzondere verhalen schuil. Het kookboek Fresh Spice introduceert deze bijzonderheden op een zeer uitgebreide wijze. Zo begint hij met het vertellen over de grote voordelen van koken met kruiden, wat de toegevoegde waarde van kruiden zijn, waar kruiden vandaan komen en hoe ze het beste kunnen worden geteeld. Tevens staan er praktische tips in over waar verse kruiden te verkrijgen zijn en op welke manier je de kruiden kan laten drogen. Vervolgens bevat het boek een register waarin alle specerijen van A tot Z staan beschreven. Per kruid staat aangegeven wat de oorspronkelijke naam is, van welke fruitsoort het kruid afkomstig is, de karakteristieken en aroma van het kruid en waar het te verkrijgen is. In het hoofdstuk de wetenschap van smaak gaat Arun dieper in op het scheikundige deel van de specerijen. Dit is een zeer gedetailleerde, fascinerende beschrijving waarbij er een 'kruidenwereld voor je open gaat'. Ayurveda is een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent. Arun gelooft erin dat de basisprincipes van deze geneeswijze voor de algemene gezondheid kunnen zorgen. Hij legt uit welke kruiden onder Ayurveda vallen en wat hun voordelen zijn op het gebied van zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Recepten
De recepten in Fresh Spice staan ingedeeld per seizoen. Hoewel er ook gerechten met vlees in staan, ligt de focus op de vegetarische gerechten waarbij uiteraard gewerkt wordt met seizoensgebonden groenten en kruiden. Onder het hoofdstuk winter groenten vallen recepten zoals Jerusalem Artichoke Soup, Cream of Young Pumpkin Soup, Potato Buns en nog veel meer heerlijke 'spicy' varianten. Bij elk recept staat duidelijk aangegeven voor hoeveel personen het geschikt is en waar het gerecht het beste mee te combineren is. De stappen voor het maken van de gerechten zijn tevens goed te volgen.

Layout
De kaft van Fresh Spice nodigt uit om het open te slaan; de eenvoud en klasse straalt ervan af. De algemene layout van het kookboek is heel gedegen, gedetailleerd en tegelijkertijd heel stijlvol. Mede door de prachtige fotografie is het boek alleen al een heerlijkheid om door te bladeren. Door de heldere beschrijving van de stappen dient het kookboek als een handboek om meer bedreven te worden in het koken met verse kruiden.

Al met al...
Wil Fresh Spice laten inzien dat het koken met pakjes en zakjes echt overbodig is. Het toont tevens dat de omgang met kruiden enige verdieping (studie) vergt. Het is niet zo eenvoudig om zelf in het diepe te duiken en wat 'aan te klooien' met kruidencombinaties. Fresh Spice is een typisch boek dat je hierbij goed op weg helpt. Arun slaagt hier met name in door de uitgebreide uitleg over de geschiedenis, het register en de gedegen uitwerkingen van de recepten waarin de exacte afmetingen van kruiden in staan beschreven. Je kan het kookboek zien als een handboek, waarmee je je langzamerhand verdiept in het land van de kruiden.

Fresh Spice
Arun Kapil
Uitgever: Pavillion Books
ISBN: 9781909108479
Prijs: € 25,07Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.