Kookboek review: Thali van Tanja Dusy
Enza Bom

Kookboek review: Thali van Tanja Dusy

woensdag 11 november 2020
Een fantastisch onderdeel van de Indiase keuken is Thali, bestaande uit verschillende kleine gerechtjes. Eerder schreven wij al over de Indiase keuken, en hoe goed deze past bij een plantaardig dieet. Daarom konden wij dit kookboek natuurlijk niet laten liggen. Lees hier ons review van het mooie boek Thali van Tanja Dusy!

Thali
Door de jaren heen heeft Dusy een indrukwekkend en groot repertoire kookboeken opgebouwd. De collectie bestaat voornamelijk uit wereldkeukens en boeken met groenten in de hoofdrol. Eerder schreven wij al een review over haar boeken over de Mexicaanse en Japanse keuken. Verder legt zij een grote focus op vegetarische en gezonde recepten. In haar bibliografie vind je dan ook meerdere boeken die zijn gewijd aan onder meer buddha bowls en smoothies. Haar nieuwste boek past goed in dit rijtje thuis. Thali is namelijk onderdeel van de Indiase keuken. De Indiase keuken is grotendeels gebaseerd op groenten en peulvruchten. Voor het opdienen van Thali wordt traditioneel een zilveren schaal gebruikt met daarop een bergje rijst en verschillende groentegerechtjes eromheen. Super leuk en gezellig om tijdens een etentje te serveren!

Lay-out
De vormgeving van Thali is over het algemeen overzichtelijk en verzorgd. De recepten zijn opgedeeld in verschillende stijlen zoals veggie, new-style, barbecue en winter. Bijzonder is dat een deel van de bladzijden helemaal zwart is, met witte tekst. Er is op deze pagina’s veel informatie te vinden over India, de keuken en Thali. Het is heel leuk om je gasten achtergrondinformatie over een gerecht te kunnen vertellen. De beschrijvingen van de recepten hebben wel een witte achtergrond gekregen, wat fijn leest en overzicht creëert. Wel is de vormgeving hiervan iets minder polished dan het chique uiterlijk van de rest. De overige bladen worden gevuld met afbeeldingen van de heerlijkste gerechten. Dat is uiteindelijk waarvoor we hier zijn!

Recepten
We wisten al dat de Indiase keuken ontzettend goed past binnen een veganistisch dieet, maar dit boek laat dat nog eens duidelijk zien. Van de 87 recepten die erin staan, telde ik er slechts zo’n 15 die vlees of vis bevatten. Verder wordt er hier en daar wat boter of yoghurt gebruikt, maar het overgrote deel van de recepten is helemaal plantaardig. Indiaas eten kenmerkt zich als voedzaam, doordat de gerechten merendeels uit groenten en rijst bestaan. Maar het is ook op en top comfort food. De verhouding tussen gezondheid en genieten is dan ook fantastisch. De bereidingswijzen zijn kort en vergen over het algemeen weinig tijd. De kooktijd kan wat langer uitvallen als je de peulvruchten zelf kookt, maar dit kan wel kosten besparen. Hiervoor is vroeg beginnen een must, maar dan heb je er vrij weinig omkijken naar. Het eindresultaat: een verzameling smaakvolle en voedzame gerechtjes!

Al met al...
Dit is een heel fijn boek dat zeker op de boekenplank van de vegetariër of veganist thuis hoort. Geurige gerechten die ook heerlijk verwarmend zijn op echte Nederlandse koudere dagen. Leuk om voor te schotelen aan gasten en om gezellig samen van te genieten. Al met al weer een mooie aanwinst in de collectie van Tanja Dusy!

Thali
Tanja Dusy
Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.