Ingrediënten moet je eten als ze op hun best zijn. Volgens Anna Jones is het een must om groente en fruit te eten als ze in het seizoen zijn! Ze neemt je in haar kookboek Vegetarisch het jaar door mee door de verschillende jaargetijden met meer dan 250 originele recepten voor alle seizoenen, waarbij Anna het liefst zoveel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten gebruikt.
Anna Jones
Anna Jones is een kok, stylist en schrijver. Zij vindt dat groenten centraal moeten staan op elke tafel. Anna is toegewijd om mensen te helpen om meer groente te eten. Op een late werkdag, nadat ze een artikel las over het volgen van je passie, besloot ze mee te doen aan het trainingsprogramma van Jamie Oliver’s Fifteen in Londen. Hier had ze zichzelf bewezen bij Jamie Oliver en ging ze vervolgens naar Le Caprice in Londen. Ook kookte ze in Spanje en in de Chianti-velden in Toscane. Na zeven jaar bij Jamie Oliver, werkt Anna nu als stylist en schrijver in Londen. Ze schrijft regelmatig columns voor The Guardian Cook en The Pool!
Door de seizoenen heen
Elk hoofdstuk start met ‘het beste van het seizoen’. Denk bij het winterseizoen aan groenten zoals boerenkool en verschillende winterse citrussen, gecombineerd met bijpassende bloemen. Vervolgens leiden de acht hoofdstukken je door zomer, herfst, winter en lente. Het boek sluit het boek af met basisrecepten. Deze zijn geschikt voor elk moment van het jaar en zijn niet per se seizoensgebonden. Van labneh tot aan langzame zuurdesempizza en van aquafabameringues tot aan zelfgekookte peulvruchten!
Recepten
Vegetarisch het jaar door is een aardig dik boek, ook wel logisch als het meer dan 250 recepten bevat. Bijna alle recepten zijn binnen een uur te bereiden. Fijn voor de vegetariërs die niet al te lang in de keuken willen staan. Ik werd ontzettend blij van de recepten in het boek! In het zomerhoofdstuk werd ik verrast met frisse, vrolijke recepten zoals fruitsmoothies van kersen en amandelen, kleine yoghurtkaasjes met kruiden en een kleurrijke salade van bieten met oranjebloesemwater en kwark. In het herfstseizoen komen de pompoenen, paddenstoelen, pastinaken en snijbietjes in de keuken. Hiermee kun je bijvoorbeeld een ovenschotel van pastinaken, limabonen en bramen maken. Bij het omslaan van de eerste pagina van het winterhoofdstuk werd ik al meteen enthousiast. ‘Chocolade-roggepap met snelle honingperen’, wie wilt hier nou niet mee wakker worden in de koude wintermaanden?
Indeling
Bij het openslaan van het boek lees je een korte inleiding van Anna Jones en maak je daarna kennis met de hoofdstukken. De filosofie van Anna kom je vervolgens tegemoet. Hierin beschrijft zij haar kijk op seizoenproducten en het omarmen van eerlijke en gezonde producten. Ieder recept bevat een prachtige foto: kleurrijk en uitnodigend om zelf te koken. Tussen de recepten door geeft Anna verschillende tips over koken en lifestyle. In elk hoofdstuk komen naast de recepten ook gele pagina’s terug. Deze zijn een guide voor homemade soepen, drankjes, currypasta’s, salades of basisgerechten. Bij ieder overzicht doorloop je gemiddeld 6 à 7 stappen en bij iedere stap zijn variërende ingrediënten waardoor je vele verschillende gerechten kunt uitproberen.
Al met al..
Alleen al bij het zien van ‘Vegetarisch het jaar door’ worden wij gelukkig. De kaft van het boek is minimalistisch en zodra je het boek openslaat, is het een feestje om er doorheen te bladeren. Door het onderscheid van de seizoenen krijg je een fijn overzicht voor jezelf. Welke groenten en fruit eet ik dit seizoen nou wel en welke beter niet? Het boek is een echte guideline voor seizoensgebonden recepten met af en toe een verrassend recept ertussen. Zeker een aanrader om je horizon te verbreden als het gaat om gericht te koken met de seizoenen mee. Een grote aanrader!
Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!
Vegetarisch het jaar door
Auteur: Anna Jones
Uitgever: Fontaine
Prijs: €34,99
ISBN: 978 90 5956 852 5
Mooie recentie en informatief!